15-1. Sasok és pusztai társaik

, , Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, érzékszervi játék, természetismeret, 
Szervezési formák:  hittanóra, ifjúsági alkalmak, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  természettudomány, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, 
  • Alapige: 2Mózes 19,4; 3Mózes 11,13–18; 5Mózes 14,12–17; 32,10–11; Jób 9,26; 39,26–30; Példabeszédek 23,4–5; Ézsaiás 34,10.15; 40,28–31; Habakuk 1,8; Máté 24,28
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, természeti, vizuális-térbeli, logikai-matematikai
  • Tevékenység: Biblia- és természetismeret: pusztában élő ragadozó madarak, madártulajdonságok; madárképek: madármemória, gyorsasági sorrend; sas-totó, kvízjáték

 

Kősziklán lakik… (Verbális-nyelvi)

A pusztában a dögevő, ragadozó madarak jelenléte elkerülhetetlen. A képen: fészkelő szirti saspár az izraeli Negev-sivatagban – forrás

 

Figyeljük meg a következő igékben, hogy a ragadozó madár mely tulajdonságát emeli ki és állítja elénk példaként a Szentíró? Melyek azok a tulajdonságok, amelyek inkább Istenre vonatkoznak a madárral kapcsolatban?

A gyerekek egyénileg vagy párban kereshetnek meg egy-egy igét.

 

A Teremtő Isten kérdezi Jóbtól:

„A te értelmed műve az, hogy szárnyra kel az ölyv, és kiterjeszti szárnyait dél felé? A te parancsodra száll-e magasan a sas, és rakja magasban a fészkét? Kősziklán lakik, ott tanyázik, a sziklafokon és a bérctetőn. Onnan kémlel ennivaló után, messzire ellátnak szemei. Fiókái vért szürcsölgetnek, és ahol holttest van, ő is ott terem.”

Jób 39,26–30

Mózesnek mondja az Úr:

„Ti láttátok, mit cselekedtem Egyiptommal, hogyan hordoztalak benneteket sasszárnyakon, és hogyan hoztalak ide benneteket.”

2Mózes 19,4

Mózes mondja az Úrról és népéről:

„Puszta földön talált reá, kietlen, vad sivatagban. Körülvette, gondja volt rá, óvta, mint a szeme fényét, ahogy a sas, röptetve a fészekalját, fiókái fölött repdes, úgy vette őt kiterjesztett szárnyaira, evezőtollán hordozva őt.”

5Mózes 32,10–11

Jövendölés Edómról:

„Az szedett rá téged, hogy rettegtek tőled; kevély volt a szíved. Sziklahasadékokban laksz, elfoglaltad a magas halmokat. De ha oly magasan fészkelsz is, mint a sas, onnan is letaszítalak! – így szól az Úr.”

Jeremiás 49,16

Edóm elpusztul:

„Nemzedékről nemzedékre pusztaság marad, soha senki nem jár arra. …Ott gyülekeznek a kányák: az anyamadár és a párja.”

Ézsaiás 34,10.15

Vigasztaló igék:

„Hát nem tudod, hát nem hallottad? Örökkévaló Isten az Úr, ő a földkerekség teremtője! Nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.”

Ézsaiás 40,28–31

A beteg Jób panasza:

„Napjaim gyorsabbak a futárnál, elszaladnak, nem látnak semmi jót. Elsuhannak, mint a sáscsónak, vagy ahogyan a sas lecsap zsákmányára.”

Jób 9,26

Fenyegető jövendölés a babiloniakról:

„Noha messziről jönnek lovasai, repülnek, mint a zsákmányra lecsapó sasok.”

Habakuk 1,8

A vagyonszerzés hiábavalósága:

„Ne fáradj azon, hogy meggazdagodj, a magad belátásából hagyd abba! Alig száll rá tekinteted, már nincs meg, mert gyorsan szárnya támad, az ég felé repül, mint a saskeselyű.”

Példabeszédek 23,4–5

És egy ókori közmondás:

„Ahol a tetem, oda gyűlnek a saskeselyűk.”

Máté 24,28

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .