A KateTéka.hu-n olyan pedagógiai segédanyagokat szeretnénk összegyűjteni és közzétenni, amelyek segítséget jelentenek a hitoktatás, hitbeli nevelés mindennapi gyakorlatában bölcsődés-óvodás kortól az ifis oktatásig. Anyagainkat a magyar nyelven szolgáló lelkészek, hitoktatók, sőt a szülők is jól használhatják a hivatalos iskolai oktatástól a gyülekezeti és családi alkalmakig. A honlap ökumenikus, felekezetközi jelleggel működik, vezérfonalát és zsinórmértékét a Biblia adja.

A KateTéka indulását, új rendszerének kialakítását az első négy évben a hollandiai KOEN és HOE alapítványok támogatták. Ezalatt a honlap használata ingyenes volt, csak regisztrációhoz volt kötve. A támogatás megszűnése miatt 2015-től a honlap egyes szolgáltatásai nemcsak regisztrációhoz, hanem felhasználói díjhoz is kötöttek.

Éves előfizetés esetén a díj:

  • intézményeknek havi 1000 Ft (12 000 Ft/év),
  • magánszemélyeknek kedvezményesen havi 600 Ft (7200 Ft/év).

Az előfizetés teljes felhasználói jogot biztosít, tehát az előfizetők bármilyen anyagot letölthetnek a honlapról.

A honlapot továbbra is látogathatják és részlegesen használhatják a csak regisztrációval élő felhasználók is. A nyitóoldal aktualitásaiba pedig regisztráció nélkül is be lehet pillantani.

Igen. Ha hitoktató vagy, kérd meg azt az iskolát vagy gyülekezetet, akinek a megbízásából a hittanórákat tartod, hogy fizessenek elő a számodra. Így sok olyan hasznos segédanyagot tudsz majd használni, ami segítségedre lesz az órákra való felkészülésben, és gazdagíthatod a hittanórákat. Az előfizetésről számlát fogunk adni, tehát az iskola vagy gyülekezet el tudja számolni.

A weboldalon található anyagok regisztráció nélkül is böngészhetők.

Regisztráció és bejelentkezés után tudsz a honlap anyagaiból letölteni, illetve oda feltölteni. A csatolt fájlokban lévő anyagok letölthetők és sokszorosíthatók annyi példányban, amennyire a saját oktatási gyakorlatodban szükség van. A honlapon talált, mások által feltöltött anyagok a szerző engedélye nélkül más honlapon nem publikálhatók, kereskedelmi forgalomba nem hozhatók.

Te is feltöltheted, megoszthatod másokkal a saját anyagaidat. Ha azt szeretnéd, hogy a feltöltött dokumentum nyomtatható minőségben is a többi hitoktató rendelkezésére álljon, kérjük, hogy a szerkesztőfelületen csatolt fájlként is töltsd fel az anyagodat.

A honlap teljes jogú felhasználója akkor lehetsz, ha előfizetsz rá. Ez a honlap minden anyagához hozzáférést és letöltési lehetőséget biztosít.

Lehetőség van egyszerű tartalomkeresésre bármilyen keresőszó beírásával.

A szűrőkkel speciális területekre kereshetsz rá. A tartalmon túl nyolcféle szűrési szempontot helyeztünk el: Felekezet, Feldolgozás módja, Életkorok, Kreatív elemek, Multimédia elemek, Szervezési forma, Speciális területek, Tematikus elemek. Továbbá az Ószövetségi és Újszövetségi történetekre is rá lehet keresni, a 365 bibliai történet besorolása alapján (ehhez meg kell nyitni a legördülő ablakot). Keresés előtt jelöld be azokat a szűrőket, amelyek szerint szeretnéd a honlapon lévő anyagokat kilistázni.

Feltöltésnél a szűrők hasonlóan működnek. Érdemes jól átgondolni, mit jelölsz be, mert a felhasználók az általad megadott tulajdonságok alapján könnyebben megtalálhatják az anyagokat. A felekezet szűrőt csak akkor állítsd be, ha olyan anyagot töltesz fel, amely kifejezetten arra az egy felekezetre jellemző! (Például: liturgikus elemek, szentek élete, bemerítkezés stb.) Amely anyag ökumenikusan használható, ahhoz ne jelölj be felekezetet.

Nem regisztráltál. Csak regisztrált felhasználók tölthetnek le anyagot.

Az is lehet, hogy az anyag közzétevője nem csatolt fájlt.

A honlapon vannak olyan tartalmak is, amelyeket csak előfizetőink tudnak letölteni. Az előfizetésről lásd az Előfizetés oldalt.

Csak a regisztrált tagok tölthetnek le anyagokat, és csak nekik van jogosultságuk feltölteni az oldalra tartalmat. A regisztrált tagokat hírlevélben tudjuk értesíteni a fontos eseményekről, a honlap változásairól.

A regisztrációhoz elég az e-mail címed és a felhasználóneved. Az összes többi, megcsillagozott adat csak azért kell, hogy láthassuk, kik látogatják a honlapot, és minél használhatóbb tartalommal és arculattal alakíthassuk tovább.

Klikkelj a csatolt fájl linkjére, és lementheted a gépedre az anyagot (ha nem jelölöd meg a helyét, általában a Dokumentumok/Download vagy a Letöltések mappában találod meg). Az esetek többségében a számítógéped azonnal felajánlja a letöltött anyag megnyitását is.

Nem regisztráltál. Csak regisztrált felhasználók tölthetnek fel anyagot.

Regisztrálj.

Kattints a bal oldalon a lap tetején a Kateteka szövegre (fekete címsoron), és megnyílik egy adminisztrációs oldal.

Ha egy konkrét fájlt szeretnél beküldeni akkor a Downloads -> Add New menüpontot használd értelemszerűen.

Amikor mindent kitöltöttél, amit szeretnél, akkor a Küldés megtekintésre gombbal tudod elküldeni az anyagot.

Ha egy egyszerű szöveget szeretnél beküldeni akkor a Bejegyzés -> Új hozzáadása menüpontot használd értelemszerűen.

Amikor mindent kitöltöttél, amit szeretnél, akkor a Küldés áttekintésre gombbal tudod elküldeni az anyagot.

Minden olyan SAJÁT anyagot, amely segíti a hitoktatók munkáját, és nem mond ellent az Etikai kódexben található elveknek. Már kiadott, copyrighttal rendelkező műveket csak a kiadó vagy a szerző tölthet fel. Ha ismeretlen a szerző, a feltöltés során jelezni kell, hogy az anyag „ismeretlen forrásból” származik.

A honlapon nincs helye sértő, szélsőséges megnyilvánulásoknak, beleértve a teológiai és politikai szélsőségeket is. A pornográf, rasszista, erőszakos stb. bejegyzéseket azonnal kiszűrjük, de hasonlóan teszünk a felekezeti, kegyességi vagy teológiai csoportok bántó megnyilatkozásaival is. A TudásTárba reklámot akkor sem lehet feltölteni, ha az a hittantanítással kapcsolatos. Megjelent művek ajánlására az Ajánlások rovatban van lehetőség előzetes egyeztetés után. A honlap a fenti problémák kiszűrése végett moderálás alatt áll. Az Etikai kódexet többször megszegő felhasználókat a moderátor kitilthatja a honlapról.

A honlap moderálás alatt áll, ezért nem jelennek meg rögtön a feltöltött anyagok. Mivel a KateTéka jelenleg csak egyetlen részidős szerkesztőt tud alkalmazni, elképzelhető, hogy hosszabb idő is eltelik, míg megjelenik a feltöltött anyagod. A szerkesztő feladata kiszűrni azokat az anyagokat, amelyek valamilyen szempontból nem felelnek meg a lap elvárásainak. A szerkesztői döntésről, a feltöltött anyag megjelenéséről minden esetben értesítést küldünk. A szerkesztő általában nem végez korrektori munkát (helyesírási és stilisztikai javítás), ezért alapos önellenőrzést kérünk a feltöltött anyagok esetében. A későbbiekben sor kerülhet korrektúrára is, melyről szintén értesítést küldünk.

A KateTéka.hu egy hitoktatói szakmai fórum, ahová csak olyan anyagok kerülhetnek fel, amelyek szakmailag és etikailag is megállják a helyüket. A mértéket próbáljuk néhány bibliai alapelvben megmutatni, erre szolgál az Etikai kódex, miközben tisztában vagyunk vele, hogy a gyakorlat megítélése nagyon szubjektív lehet. Mégis, bízunk benne, hogy a felhasználók az igei mértéket próbálják megtartani, s nem lesz akadálya az együttműködésnek.

Az etikai kódexhez kattints ide!

Ha bármi sértő vagy nem a honlapra való anyagot találsz, kérlek, jelezd a moderátornak a parakletos.katech@gmail.com címen. Vagy küldj üzenetet a kapcsolat oldalon keresztül.

Azzal, hogy feltöltöd az anyagodat, egy szellemi terméket teszel közkinccsé, amely a Szerzői Jogi Törvény értelmében a te saját, elidegeníthetetlen tulajdonod. A KateTéka honlapon ezért a szellemi termékért ellenszolgáltatást adni (honoráriumot fizetni) nem tudunk. Ha közzéteszed az anyagodat, azzal lehetőséget adsz az ellenérték nélküli szabad felhasználásra. Ez Etikai kódexünk szerint csak oktatási célokra értendő. Fel szeretnénk azonban hívni a figyelmed arra is, hogy az internetes publikáció sohasem lehet szerzői jogi szempontból biztonságos, így a feltöltött anyagok további sorsáért (más honlapon, nyomtatásban való megjelenés, esetleges copyright problémák) felelősséget vállalni nem tudunk.

A 365 bibliai történet gyermekeknek és tanítóknak című bibliai feladattár eredetileg egy holland hitoktatói segédanyag, szerzője Evert Kuijt. A holland Stichting Hulp Oost-Europa támogatásával magyar nyelven is megjelenhetett, először nyomtatott, majd digitális változatban, a Parakletos Könyvesház kiadásában. A támogatásnak köszönhetően az anyag alapos átdolgozásra, kiegészítésre került, a magyar kultúra és egyházi élet, a magyarországi hitoktatás és iskolai oktatás sajátosságainak megfelelően. Leckeösszevonások miatt az eredeti 365 helyett csak 314 lecke található, de a történetek eredeti számozása megmaradt. Így előfordul, hogy egy lecke több történetet is tartalmaz, ami a lecke számozásában is megjelenik. A leckékhez összesen 650 munkalap kapcsolódik.

A feladattárat jól használhatják mindazok, akik gyermekeknek a Bibliáról akarnak tanítani, de főleg lelkészek és pedagógusok számára készült. Alkalmas mindazon gyermekek bibliaismereti tudásának bővítésére, hitben való növelésére, akik iskolai hittanórán vagy más rendszeres gyülekezeti alkalmon vesznek részt (gyermek-istentisztelet, hittanóra, gyermektábor stb.). A segédanyag fő jellemzői:

  • a bibliai történeteket veszi sorra, a Bibliában található sorrendben;
  • sok feladatot, feladatötletet tartalmaz, így feladatgyűjtemény-szerűen használható, nem kötött tanítási program;
  • több korosztállyal is feldolgozható, akár egy foglalkozáson belül is (alkalmat adva a differenciálásra).

Így bármely más hitoktatási programnak, tantervnek jó kiegészítője lehet. Előszeretettel ajánljuk az egyházi iskolák számára, mert szemlélete, praktikus felépítése miatt jól kapcsolódhat a mindennapi tanítási gyakorlathoz is. A digitális változat a nyomtatott változat több ezer lapjához képest lényegesen könnyebben kezelhető, és a KateTékán keresztül az interneten is hozzáférhető. Legújabb változata a honlapra szerkesztett változatban (keresési, másolási lehetőséggel) és nyomtatható PDF-változatban is hozzáférhető az előfizetők számára.

A 365-óratervek sorozat a három korosztály hitoktatói számára közöl hittanóra- és foglalkozásterveket a 365 bibliai történet leckéihez kapcsolódva. A sorozat 2012-2013 során készült és jelent meg folyamatosan, s változatlan formában megtalálható a Katetékán. A teljes anyag átdolgozva és kiegészítve nyomtatásban is megjelent hat füzetben, ami a honlapon is megtalálható PDF-formátumban. Az óratervek anyaga előfizetőink számára hozzáférhető.

Az oldal szerkesztőjével, moderátorával, Miklya Luzsányi Mónikával a parakletos.katech@gmail.com címen.

Továbbá a honlapot működtető Parakletos Könyvesház munkatársaival a következő elérhetőségeken keresztül:

Telefon: +36 76 463106

E-mail: parakletoskonyveshaz@gmail.com