Pages Navigation Menu

Gyakran Ismételt Kérdések

Mire szolgál ez a honlap?

A KateTéka.hu-n olyan pedagógiai segédanyagokat szeretnénk összegyűjteni és közzétenni, amelyek segítséget jelentenek a hitoktatás, hitbeli nevelés mindennapi gyakorlatában bölcsődés-óvodás kortól az ifis oktatásig. Anyagainkat a magyar nyelven szolgáló lelkészek, hitoktatók, sőt a szülők is jól használhatják a hivatalos iskolai oktatástól a gyülekezeti és családi alkalmakig. A honlap ökumenikus, felekezetközi jelleggel működik, vezérfonalát és zsinórmértékét a Biblia adja.

Miért kell előfizetési díjat fizetni, ha eddig ingyenes volt?

A KateTéka indulását, új rendszerének kialakítását az első négy évben a hollandiai KOEN és HOE alapítványok támogatták. Ezalatt a honlap használata ingyenes volt, csak regisztrációhoz volt kötve. A támogatás megszűnése miatt 2015-től a honlap egyes szolgáltatásai nemcsak regisztrációhoz, hanem felhasználói díjhoz is kötöttek.

2018. december 31-ig történő éves előfizetés esetén a díj:

 • intézményeknek havi 1000 Ft (12 000 Ft/év),
 • magánszemélyeknek kedvezményesen havi 600 Ft (7200 Ft/év).

Az előfizetés teljes felhasználói jogot biztosít, tehát az előfizetők bármilyen anyagot letölthetnek a honlapról.

A honlapot továbbra is látogathatják és részlegesen használhatják a csak regisztrációval élő felhasználók is. A nyitóoldal aktualitásaiba pedig regisztráció nélkül is be lehet pillantani.

Előfizethet az iskola vagy a gyülekezet is?

Igen. Ha hitoktató vagy, kérd meg azt az iskolát vagy gyülekezetet, akinek a megbízásából a hittanórákat tartod, hogy fizessenek elő a számodra. Így sok olyan hasznos segédanyagot tudsz majd használni, ami segítségedre lesz az órákra való felkészülésben, és gazdagíthatod a hittanórákat. Az előfizetésről számlát fogunk adni, tehát az iskola vagy gyülekezet el tudja számolni.

Hogyan működik a honlap?

A nyitóoldalon található anyagok regisztráció nélkül is böngészhetők.

Regisztráció és bejelentkezés után tudsz a honlap anyagaiból letölteni, illetve oda feltölteni. A csatolt fájlokban lévő anyagok letölthetők és sokszorosíthatók annyi példányban, amennyire a saját oktatási gyakorlatodban szükség van. A honlapon talált, mások által feltöltött anyagok a szerző engedélye nélkül más honlapon nem publikálhatók, kereskedelmi forgalomba nem hozhatók.

Te is feltöltheted, megoszthatod másokkal a saját anyagaidat. Ha azt szeretnéd, hogy a feltöltött dokumentum nyomtatható minőségben is a többi hitoktató rendelkezésére álljon, kérjük, hogy a szerkesztőfelületen csatolt fájlként is töltsd fel az anyagodat.

A honlap teljes jogú felhasználója akkor lehetsz, ha előfizetsz rá. Ez a honlap minden anyagához hozzáférést és letöltési lehetőséget biztosít. Hogy mely anyagokhoz kell előfizetés, azt az aktuális menüpont alatt találod meg.

Hogyan lehet tartalmat keresni?

A honlapon több szempontú kereső segít a tájékozódásban (Kereső – Tudástár menüpont alatt). Lehetőség van egyszerű tartalomkeresésre bármilyen keresőszó beírásával. De lehetőség van összetett keresésre is, ahol a megfelelő szűrőbeállításokkal speciális helyzetekhez is találhatsz segédanyagot. A tartalomkeresőt és szűrőket érdemes kombinálva is használni.

Hogyan működnek a szűrők?

A szűrőkkel speciális területekre kereshetsz rá. A tartalmon túl nyolcféle szűrési szempontot helyeztünk el: Felekezet, Feldolgozás módja, Életkorok, Kreatív elemek, Multimédia elemek, Szervezési forma, Speciális területek, Tematikus elemek. Továbbá az Ószövetségi és Újszövetségi történetekre is rá lehet keresni, a 365 bibliai történet besorolása alapján (ehhez meg kell nyitni a legördülő ablakot). Keresés előtt jelöld be azokat a szűrőket, amelyek szerint szeretnéd a honlapon lévő anyagokat kilistázni.

Feltöltésnél a szűrők hasonlóan működnek. Érdemes jól átgondolni, mit jelölsz be, mert a felhasználók az általad megadott tulajdonságok alapján könnyebben megtalálhatják az anyagokat. A felekezet szűrőt csak akkor állítsd be, ha olyan anyagot töltesz fel, amely kifejezetten arra az egy felekezetre jellemző! (Például: liturgikus elemek, szentek élete, bemerítkezés stb.) Amely anyag ökumenikusan használható, ahhoz ne jelölj be felekezetet.

Miért nem tudok letölteni?

Nem regisztráltál. Csak regisztrált felhasználók tölthetnek le anyagot.

Az is lehet, hogy az anyag közzétevője nem csatolt fájlt.

A honlapon vannak olyan tartalmak is, amelyeket csak előfizetőink tudnak letölteni. Az előfizetésről lásd az Előfizetés oldalt.

Miért érdemes regisztrálni?

Csak a regisztrált tagok tölthetnek le anyagokat, és csak nekik van jogosultságuk feltölteni az oldalra tartalmat. A regisztrált tagokat hírlevélben tudjuk értesíteni a fontos eseményekről, a honlap változásairól.

Hogyan regisztráljak? Miért van olyan sok kérdés?

A regisztrációhoz elég az e-mail címed és a felhasználóneved. Az összes többi, megcsillagozott adat csak azért kell, hogy láthassuk, kik látogatják a honlapot, és minél használhatóbb tartalommal és arculattal alakíthassuk tovább.

Letöltési útmutató

Klikkelj a csatolt fájl linkjére, és lementheted a gépedre az anyagot (ha nem jelölöd meg a helyét, általában a Dokumentumok/Download vagy a Letöltések mappában találod meg). Az esetek többségében a számítógéped azonnal felajánlja a letöltött anyag megnyitását is.

Miért nem tudok feltölteni?

Nem regisztráltál. Csak regisztrált felhasználók tölthetnek fel anyagot.

Feltöltési útmutató

Regisztrálj.

A bal oldali menüben megjelenik a „tartalom beküldése” fül. Klikkelj rá.

Válaszd ki a megfelelő menüpontot (TudásTár, Kateteka hírek, Ajánlások stb.), ahova tartalmat szeretnél feltölteni, és klikkelj rá. A beküldendő anyagok java része a Hitoktatói TudásTárba kerülhet.

Adj címet a feltöltendő anyagnak.

Ikszeld be a jogi nyilatkozatot.

Állítsd be a szűrőket, minél több jellemzőt.

Törzs címszó alatt találsz egy Word-höz hasonló szerkesztőt. Ezen találsz egy beillesztés ikont. Kattints rá és a felugró ablakba Ctr+V-vel  illeszd be a  Word-ből vagy egyéb forrásból kimásolt szöveget.

Vigyázz! Ha kép vagy ábra van a szövegben, azt külön be kell illesztened. Ugyanez a helyzet a multimédiás anyagok linkjével is. (GYIK: Hogyan tölthetek fel filmet, zenét, fotót?)

Ha azt szeretnéd, hogy mások számára nyomtatható minőségben letölthető legyen, csatolt fájlban is fel kell töltened az anyagot. (Csatolmányok, fájlkiválasztás vagy külső webcím.) Word-dokumentumok feltöltése nem lehetséges, a szöveges anyagokat legjobb PDF-formátumban elmenteni, és így feltölteni.

Végül mentsd a beállításokat.

Milyen anyagokat tölthetek fel?

Minden olyan SAJÁT anyagot, amely segíti a hitoktatók munkáját, és nem mond ellent az Etikai kódexben található elveknek. Már kiadott, copyrighttal rendelkező műveket csak a kiadó vagy a szerző tölthet fel. Ha ismeretlen a szerző, a feltöltés során jelezni kell, hogy az anyag „ismeretlen forrásból” származik.

Milyen anyagokat nem tölthetek fel?

A honlapon nincs helye sértő, szélsőséges megnyilvánulásoknak, beleértve a teológiai és politikai szélsőségeket is. A pornográf, rasszista, erőszakos stb. bejegyzéseket azonnal kiszűrjük, de hasonlóan teszünk a felekezeti, kegyességi vagy teológiai csoportok bántó megnyilatkozásaival is. A TudásTárba reklámot akkor sem lehet feltölteni, ha az a hittantanítással kapcsolatos. Megjelent művek ajánlására az Ajánlások rovatban van lehetőség előzetes egyeztetés után. A honlap a fenti problémák kiszűrése végett moderálás alatt áll. Az Etikai kódexet többször megszegő felhasználókat a moderátor kitilthatja a honlapról.

Feltöltöttem az anyagomat, de nem jelenik meg a honlapon. Mit tegyek?

A honlap moderálás alatt áll, ezért nem jelennek meg rögtön a feltöltött anyagok. Mivel a KateTéka jelenleg csak egyetlen részidős szerkesztőt tud alkalmazni, elképzelhető, hogy hosszabb idő is eltelik, míg megjelenik a feltöltött anyagod. A szerkesztő feladata kiszűrni azokat az anyagokat, amelyek valamilyen szempontból nem felelnek meg a lap elvárásainak. A szerkesztői döntésről, a feltöltött anyag megjelenéséről minden esetben értesítést küldünk. A szerkesztő általában nem végez korrektori munkát (helyesírási és stilisztikai javítás), ezért alapos önellenőrzést kérünk a feltöltött anyagok esetében. A későbbiekben sor kerülhet korrektúrára is, melyről szintén értesítést küldünk.

Miért van szükség a honlap moderálására és Etikai kódexre?

A KateTéka.hu egy hitoktatói szakmai fórum, ahová csak olyan anyagok kerülhetnek fel, amelyek szakmailag és etikailag is megállják a helyüket. A mértéket próbáljuk néhány bibliai alapelvben megmutatni, erre szolgál az Etikai kódex, miközben tisztában vagyunk vele, hogy a gyakorlat megítélése nagyon szubjektív lehet. Mégis, bízunk benne, hogy a felhasználók az igei mértéket próbálják megtartani, s nem lesz akadálya az együttműködésnek.

Az etikai kódexhez kattints ide!

Mit tegyek, ha az Etikai kódexet (vagy etikai mércémet) sértő írással találkozom a honlapon?

Ha bármi sértő vagy nem a honlapra való anyagot találsz, kérlek, jelezd a moderátornak a parakletos.katech@gmail.com címen. Vagy küldj üzenetet a kapcsolat oldalon keresztül.

Mit jelent a feltöltéskor megjelenő szerzői jogokra és internetes megosztásra vonatkozó nyilatkozat?

Azzal, hogy feltöltöd az anyagodat, egy szellemi terméket teszel közkinccsé, amely a Szerzői Jogi Törvény értelmében a te saját, elidegeníthetetlen tulajdonod. A KateTéka honlapon ezért a szellemi termékért ellenszolgáltatást adni (honoráriumot fizetni) nem tudunk. Ha közzéteszed az anyagodat, azzal lehetőséget adsz az ellenérték nélküli szabad felhasználásra. Ez Etikai kódexünk szerint csak oktatási célokra értendő. Fel szeretnénk azonban hívni a figyelmed arra is, hogy az internetes publikáció sohasem lehet szerzői jogi szempontból biztonságos, így a feltöltött anyagok további sorsáért (más honlapon, nyomtatásban való megjelenés, esetleges copyright problémák) felelősséget vállalni nem tudunk.

Mi az a 365?

A 365 bibliai történet gyermekeknek és tanítóknak című bibliai feladattár eredetileg egy holland hitoktatói segédanyag, szerzője Evert Kuijt. A holland Stichting Hulp Oost-Europa támogatásával magyar nyelven is megjelenhetett, először nyomtatott, majd digitális változatban, a Parakletos Könyvesház kiadásában. A támogatásnak köszönhetően az anyag alapos átdolgozásra, kiegészítésre került, a magyar kultúra és egyházi élet, a magyarországi hitoktatás és iskolai oktatás sajátosságainak megfelelően. Leckeösszevonások miatt az eredeti 365 helyett csak 314 lecke található, de a történetek eredeti számozása megmaradt. Így előfordul, hogy egy lecke több történetet is tartalmaz, ami a lecke számozásában is megjelenik. A leckékhez összesen 650 munkalap kapcsolódik.

A feladattárat jól használhatják mindazok, akik gyermekeknek a Bibliáról akarnak tanítani, de főleg lelkészek és pedagógusok számára készült. Alkalmas mindazon gyermekek bibliaismereti tudásának bővítésére, hitben való növelésére, akik iskolai hittanórán vagy más rendszeres gyülekezeti alkalmon vesznek részt (gyermek-istentisztelet, hittanóra, gyermektábor stb.). A segédanyag fő jellemzői:

 • a bibliai történeteket veszi sorra, a Bibliában található sorrendben;
 • sok feladatot, feladatötletet tartalmaz, így feladatgyűjtemény-szerűen használható, nem kötött tanítási program;
 • több korosztállyal is feldolgozható, akár egy foglalkozáson belül is (alkalmat adva a differenciálásra).

Így bármely más hitoktatási programnak, tantervnek jó kiegészítője lehet. Előszeretettel ajánljuk az egyházi iskolák számára, mert szemlélete, praktikus felépítése miatt jól kapcsolódhat a mindennapi tanítási gyakorlathoz is. A digitális változat a nyomtatott változat több ezer lapjához képest lényegesen könnyebben kezelhető, és a KateTékán keresztül az interneten is hozzáférhető. Legújabb változata a honlapra szerkesztett változatban (keresési, másolási lehetőséggel) és nyomtatható PDF-változatban is hozzáférhető az előfizetők számára.

Mi a 365-óratervek?

A 365-óratervek sorozat a három korosztály hitoktatói számára közöl hittanóra- és foglalkozásterveket a 365 bibliai történet leckéihez kapcsolódva. A sorozat 2012-2013 során készült és jelent meg folyamatosan, s változatlan formában megtalálható a Katetékán. A teljes anyag átdolgozva és kiegészítve nyomtatásban is megjelent hat füzetben, ami a honlapon is megtalálható PDF-formátumban. Az óratervek anyaga előfizetőink számára hozzáférhető.

Mi a TudásTár?

A KateTéka Hitoktatói TudásTár olyan pedagógiai segédanyagok gyűjteménye, amely a katecheták számára segítséget jelenthet a mindennapi tanítási gyakorlatban. A TudásTár egy tudásbázis, ahova minden regisztrált felhasználó feltöltheti a saját anyagait, szabadon kereshet számára megfelelő segédanyagot, és letöltheti, kinyomtathatja, saját tanítási gyakorlatában használhatja (de eladási célra nem sokszorosíthatja). Jelenleg a Segédanyagok menüpont alatt található.

Mit találok még a Segédanyagok menüpont alatt?

Játék- és feladatgyűjtemények találhatóak itt, bibliai és élettémák szerint csoportosítva. A Játékkosár c. játékgyűjtemény 2014 januárja és 2015 februárja között született. Átdolgozott, kiegészített formában nyomtatásban is megjelenik 2015 tavaszán, ami PDF-formátumban a weblapra is felkerül. A nyomtatott változat megjelenése után a Játékkosár anyaga előfizetőink számára lesz hozzáférhető.

Az Ünnepsoroló, Vakáció és Bibliai lapozgató anyaga heti rendszerességgel folyamatosan bővül új játékokkal és feladatokkal. 2015 során a Nézőpontok című sorozat készül, amelynek előzetes terve megtalálható a Éves Tervek almenüpont alatt. Az Éves tervek az eddig megvalósult és a tervezett sorozataink programterveit tartalmazza.

Mi kerül a Kateteka hírek rovatba?

Hitoktatással kapcsolatos hírek, érdekességek, információk. Regisztrált felhasználók szabadon feltölthetik az információt, a weboldalon való megjelenéshez azonban a szerkesztő jóváhagyására van szükség.

Megjelent anyagomat itt hogyan reklámozhatom, hogyan ajánlhatom?

A Hitoktatói TudásTárba direkt reklámot akkor sem lehet feltölteni, ha az hittantanítással kapcsolatos. Arra viszont van lehetőséged, hogy az Ajánlások rovatba egy mintafejezetet feltölts, és belinkeld a saját weboldalad, ahol bővebb információkat találnak a felhasználók.

Ha az anyagod már fönt van az interneten, nem fontos újra feltölteni. Írj róla egy rövid ismertetőt, vagy tölts fel belőle egy részletet, és állítsd be a megfelelő szűrőket. Végül linkeld be az oldaladon letölthető tartalmat be erre az oldalra. Ezt kétféleképpen tudod megtenni.

Beírod az ismerttő szöveget, címet, majd kijelölöd egyszerű szöveg kijelöléssel, mint a Wordben.

Ezt követően megkeresed a szerkesztő vezérlő gombjai között a link beillesztése ikont.

Rákattintasz és megjelenik egy felugró ablak.

A belinkelni kívánt fájl vagy bármilyen internetes oldal címét beírod vagy bemásolod a „Link URL” mezőbe, és az „Insert” gombbal véglegesíted a műveletet.

Az eredmény valami ilyesmi:

(…)

Majd elmented a tartalmat az oldal alján lévő mentés gombbal, és kipróbálod, hogy a hivatkozás működik-e.

Hogyan tölthetek fel filmet, zenét, fotót?

Tárhelyünk szűkössége miatt a szerverre nem tudsz multimédiás anyagot feltölteni, viszont belinkelhetsz külső forrásokból videókat vagy képsorokat.

1. módszer

 1. Megkeresed a szerkesztő vezérlő gombjai között a „Video Filter” ikont.
 2. A felugró ablakba beilleszted pl. a youtube -os videó elérését.
 3. Az „Insert” gombbal beilleszted a hivatkozást a szerkesztő mezőbe.
 4. Ezt követően ilyesmit kell látnod.
 5. További szolgáltatók videóit is be tudod illeszteni a felugró ablakban lévő „Használati útmutató” alapján.

2. módszer

Videó beillesztése swf szűrővel:

 1. egyszerűen be kell írni a szerkesztő mezőbe következőt

Egy mp3 hangfájl beillesztése távoli szerverről:

Kivel tudok kapcsolatba lépni?

Az oldal szerkesztőjével, moderátorával, Miklya Luzsányi Mónikával a parakletos.katech@gmail.com címen.

Továbbá a honlapot működtető Parakletos Könyvesház munkatársaival a következő elérhetőségeken keresztül:

Telefon: +36 76 463106

E-mail: parakletoskonyveshaz@gmail.com