Adventi ablakok 1/2 – Ünnepi sütés-főzés

, , Életkorok:  óvodás, alsós, felsős, 
Képesség területek:  mozgásos játék, ön- és társismeret, kapcsolat, nyelvi feladat, játék, ének, zene, ritmus, barkácsolás, kézművesség, képalkotás, vizualitás, természetismeret, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, csendesnap, családi alkalmak, ünnepi műsorok, programok, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  online szöveg, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: 4Mózes 11,5; 2Sámuel 17, 27–29; Énekek 2,3.5; Máté 2,13–15; Lukács 1,26–38; János 21,9.13
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, zenei-ritmikus, kapcsolati, verbális-nyelvi, vizuális-térbeli, természeti
  • Tevékenység: Énekes játék vonulással, mozdulatutánzással, szógyűjtés mondatismétléssel; mézeskalács gyúrása, formázása és sütése, mézesformák készítése; illatos, ízes teák készítése és kóstolása; sütés-főzés: ünnepi menü a Biblia korából

 

Süssünk, süssünk valamit… (Testi-mozgásos, zenei-ritmikus, kapcsolati, verbális-nyelvi)

Játsszuk el a Süssük, süssünk valamit című vonuló gyermekjátékot a teremben. A gyerekek sorba állnak, megfogják egymás kezét. A sor elejére áll a pedagógus, aki vezeti a sort, miközben a gyerekek éneklik a dalt (kottával együtt elérhető a címre kattintva). Éneklés és vonulás közben a sor csiga alakúvá tekeredik össze.

 

Süssünk, süssünk valamit,
azt is megmondom, hogy mit:
Lisztből legyen kerekes,
tölteléke jó édes.

Sodorva, tekerve,
túróval bélelve,
csigabiga rétes,
kóstoltam, jó édes.

 

A „Süssünk, süssünk valamit” mondatot alakítsuk át a tárgyat megnevezve sokféleképpen. A gyerekek sorban mondjanak egy-egy lehetőséget teljes mondattal. Pl.:

 

Süssünk, süssünk kenyeret!
Süssünk, süssünk kalácsot!
Süssünk, süssünk palacsintát!
Süssünk, süssünk kolbászt!
Süssünk, süssünk libacombot!
Stb.

 

A mondóka mézessütéshez átalakított változatát utánzó mozdulatokkal játszva mondogassuk (lisztszórás, mézcsorgatás, gyúrás, kóstolás, nyújtás, írókázás, sütőbe helyezés, kínálás stb.):

 

Süssünk, süssünk valamit,
azt is megmondom, hogy mit:
Lisztből legyen, mézes,
illatos és édes.

Vékonyra kinyújtva,
cukormázzal írva,
ünnepnapi mézes,
vendégtálon ékes.

 

Mézes sütik (Testi-mozgásos, természeti, vizuális-térbeli, kapcsolati)

Készítsünk a gyerekekkel mézeskalácsot, amihez találunk receptet az interneten, a cukormáz készítésével együtt, pl. a Katakonyhán (kattints a névre).

További mézesreceptek és -ötletek:

 

Saját tervezésű, illetve sablon segítségével kivágott mézesformákat is készíthetünk.

Érdemes sütőpapíron nyújtani a tésztát, így nem baj, ha letapad kicsit. A mintarajzot helyezzük a kinyújtott tésztára, majd éles késsel vágjuk körbe a formát. A felesleges tésztát távolítsuk el, a sütőpapírt a tésztaformákkal húzzuk át a tepsire, és már süthetjük is.

 

Teakóstoló (Testi-mozgásos, természeti, kapcsolati)

A mézeskalács mellé kiváló ital a tea. Tartsunk illatos teakóstolót.

Előbb vegyenek illatmintát a gyerekek az alapanyagokról, majd készítsünk néhány kancsónyi ízes teát fűszer- és gyógynövényekkel, gyümölccsel, mézzel ízesítve. Pl. (recepthez kattints a kiemelt névre):

  • Fahéjteák:
    • Narancsos fahéjtea (két teáskanál fekete tea, egy narancs héja, egy fahéjrúd, 6 dl víz )
    • Fahéjas mentatea (két teáskanál mentalevél, egy rúd fahéj, fél liter víz)
    • Mézes fahéjtea (egy evőkanál őrölt fahéj, egy liter víz, két evőkanál méz)
  • Gyümölcstea (két-három evőkanál gyümölcsteakeverék, egy liter víz)

 

Ünnepi étrend Mária konyhájából (Testi-mozgásos, természeti, kapcsolati)

Ajánlás a Bibliai szakácskönyv alapján, egy képzelt ünnepi menü Mária konyhájából:

Dávid sűrű bablevese (2Sámuel 17, 27–29)

Hozzávalók: 350 g fehérbab, 1,5 l víz, 1 tk. oregánó és kakukkfű, 1 tk. őrölt koriander és kömény, 1 tk. só, 1 aprított hagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. ecet, 1-2 tk. méz.

Áztassuk be a babot éjszakára, majd pároljuk 1-2 órán át együtt a kakukkfűvel, oregánóval. Törjük meg pürének. Adjuk hozzá a koriandert, köményt, sót. A hagymát, fokhagymát pároljuk üvegesre az olajban, majd keverjük el a babban a mézzel, ecettel együtt.

Friss kenyérrel, olívaolajjal nagyon finom. Készíthetjük bab helyett csicseriborsóval is.

Genezáreti sült hal (János 21,9.13)

Hozzávalók: 1 kg hal (édesvízi, vagy lazac, tőkehal), 450 g liszt, 0,5 l langyos víz, 0,5 tk. sütőpor (vagy szódabikarbóna), 0,5 tk. só, 1,25 l olaj a sütéshez.

Szeljük fel a halat 3×5 cm-es darabokra. 300 g lisztből, só, víz, sütőpor hozzáadásával keverjünk palacsintatésztát, és hagyjuk pihenni 1 órát. A halat forgassuk meg a maradék lisztben. Mártsuk meg a palacsintatésztában, és forró olajban süssük pirosra.

Citromkarikákkal, friss kenyérrel tálaljuk. Ajánlott mellé a saláta és más zöldféle is.

Egyiptomi póréhagyma saláta (4Mózes 11,5; Máté 2,13–15)

Hozzávalók: 1 cs. póréhagyma karikára szelve, 2,5 dl víz, 1 fej apróra vágott hagyma, 1 ek. vaj, 2 tk. őrölt fűszer (koriander, kurkuma, oregánó), 1 tk. só.

Pároljuk meg a vajban a vöröshagymát, adjuk hozzá a fűszereket, egy kicsit süssük át, hűtsük le egy kevés vízzel, sózzuk meg, tegyük bele a pórét. Gyenge tűzön pároljuk 15 percig.

Kiváló zöldségféle, bármilyen ételhez adhatjuk, a sült halnak is remek kísérője.

Názáreti sült alma (Énekek 2,3.5)

Hozzávalók: 4 közepes alma, 4 ek. méz, 4 ek. mazsola, 2 tk. fahéj, kevés vaj, kis pohár bor.

Vegyük ki a magházakat, töltsük meg mazsolával, mézzel. Tegyük kivajazott tűzálló tálba. Öntsük le az almákat mézzel, a bort öntsük alájuk. 180 fokon fél óráig süssük.

Forrón, tejszínnel tálaljuk.

Kép forrása

 

Jó étvágyat!

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Adventi ablakok menüpont alatt.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .