Adventi ablakok 2/1 – A szeretet otthona

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, gondolkodtató, logikai feladat, ön- és társismeret, kapcsolat, természetismeret, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, hittanóra, csendesnap, ünnepi műsorok, programok, 
Tudomány területek:  természettudomány, művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: Zsoltárok 127,3; Lukács 1,36–45
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, logikai-matematikai, kapcsolati, egzisztenciális, természeti, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Szóalkotás a kulcsszó betűiből, variációk és jelentések; párhuzamos történet felolvasása: látogatás a szeretetotthonban, Mária Erzsébetnél, beszélgetés; emberismeret: a magzat fejlődése az anyaméhben; Mária, Erzsébet és a magzatok rajzos ábrázolása

 

Szeretetotthon (Verbális-nyelvi, logikai-matematikai, kapcsolati)

Ezt az előkészítő feladatot már írni-olvasni tudó gyerekek számára ajánljuk, a betű- és hangdifferenciálás időszakában. Előzetesen írjuk fel külön cédulákra a SZ E R E T E T O T T H O N betűit annyi példányban, ahány kis (3-4 fős) csoportot tudunk alakítani a gyerekekkel. Minden csoport kapjon egy sorozatot a betűkből, jól összekeverve.

A csoportok első feladata, hogy rakjanak ki a betűkből értelmes szavakat. (Pl. te, ott, hon, ont, net, szer, etet, eresz, netet, teret, retesz, szeret, otthon stb.)

Soroljuk fel az alkotott szavakat (csoportonként egyet-egyet, amíg minden lehetőség el nem hangzik). Melyik csoport használt fel minden betűt? Hol maradt ki néhány betű?

Következő feladat: Olyan megoldást keressetek, amikor fel tudtok használni minden betűt.

Utolsó feladat: Ki találja meg azt a megoldást, ami egyetlen összetett szó?

Mit jelenthet a SZERETETOTTHON? Mi jut róla az eszetekbe?

Hallgassunk meg minden értelmezést és gondolatot, de ne értékeljük a tényleges jelentés szerint. Inkább csak beszélgessünk a lehetőségekről, mi mindent foglalhat magában ez a szó. Valószínűleg elhangzik majd a történetben szereplő jelentés is, de hagyjuk még nyitva a történet megismerése előtt. Elég egy átvezető gondolat (lásd alább).

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Adventi ablakok menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .