2012. december (advent) negyedik hete

Korosztály: Óvodás
Élettéma:
A Messiás ígérete és születése
Bibliai téma:
Jézus születése
Igeszakasz:
Lukács 2
A foglalkozás címe:
Jézus megszületett
Üzenet/téma:
Az ígért fiúgyermek megszületett. Egészen másként, mint ahogy az emberek elképzelték. De angyal hozta a hírt, és pásztorok ismerték fel benne a Messiást.
Aranymondás/kulcsige:
(A pásztorok) Elmentek tehát sietve, és meglátták Máriát, Józsefet, és a jászolban fekvő kisgyermeket. Lukács 2,16

365 bibliai történet: 209-212*

Előkészítés:
A mai foglalkozáshoz sokféle tárgyat kell előre beszerezned. De érdemes, mert ezek a tárgyak fogják a gyerekeket igazán bevonni a játékba.
Nagyon fontos a faláda, amit ha máshol nem, piacon vagy zöldségesnél próbálhatsz szerezni. De egy ügyes apuka is összeácsolhat egy jászolszerű alkotmányt. Szalmát vagy szénát szerezni sem ördöngösség, még városban sem. (Ha megnézed pl. a Szuperinfó hirdetéseit, biztosan találsz egy-két állattenyésztőt. Mi is így találtunk a törpenyulunknak szénát.)
A makettkészítést segíti, ha előre elkészíted a papírbetlehemet, és bele is helyezed egy kivágott oldalú dobozba (pl. cipősdoboz).

Motiváció:
Baba születik:

Ha kisbabát vár valaki, nagyon készül. Már előre összekészíti a ruháit, a tisztálkodó szereit. Vesz neki kiságyat és játékokat, berendezi a babaszobát vagy babasarkot.

Az asztalon lévő tárgyak közül válasszátok ki, amit egy mai anyuka/apuka készítene elő a kisbabájának. Az asztalon lehetnek különböző kisbabaruhák, rugdalózók, textil- és papírpelenka, puha takaró, csörgők, plüssjátékok, cumisüveg stb. Mindez vegyesen, összekeverve felnőtt ruhadarabokkal és tárgyakkal, amelyek között legyenek ott a későbbi kellékek: kendők, kucsmák, sapkák, botok, tarisznyák stb.

Beszélgessetek róla, hogy a kiválasztott tárgyak közül melyik mire való, és helyezzétek el ti is a tárgyakat egy babasarokban, ahol állhat egy kiságy vagy babakocsi.

Menj vissza az asztalhoz, és válassz ki néhány kendőt, vásznat és egy takarót, amihez hasonlót Mária készíthetett elő a gyermekének. Beszélj róla, hogy akkoriban egyszerűbben éltek az emberek, nem a boltban vásároltak, hanem amit csak tudtak, maguk készítettek. Még a ruhákat és takarókat is.

Történetmondás:
Mária is így várta a gyermekét, Jézust. Fonalat font és ruhaanyagot szőtt, amíg bírta, és kisruhát varrogatott. József, a jegyese pedig bölcsőt faragott, hiszen ács volt. Nagy gonddal készítette a kis deszkaágyat, talán nem volt még olyan büszke egyetlen munkájára sem. Mégse a faragott bölcsőbe fektette Isten fiát. Egy napon ugyanis császári hírnök jelent meg Názáretben?

Lukács 2,1-20: Hasonló közvetlenséggel folytasd a karácsonyi történetet, amit most nyugodtan „kibélelhetsz”, életszerűbbé tehetsz. Nem szükséges három részre osztani, a 365 bibliai történet leckefelosztása szerint. A történet számunkra már a pásztorok imádásával kerek egész.

Elmélyítés – alkalmazás – ének:
Ahogy befejezted a történetet, mondd el a gyereknek, hogy szereztél valamit, ami hasonlít egy jászolhoz. Vedd elő a deszkaládát/faalkotmányt és töltsétek meg szalmával/szénával. Mondd el a gyerekeknek, hogy most ez a jászol. Így nézett ki régen az állatok etetője. Körülállták az állatok, és rágcsáltak belőle. Ti is álljátok körül. Eljátszhatjátok, hogy csacsik, bocik és barik vagytok.

De most bölcső lesz a jászolból, mert megszületett egy kisfiú. Béleljétek ki alaposan, és takarjátok le egy kis takaróval. Pólyáljatok be egy játékbabát kendővel, és helyezzétek a jászolba. Aztán mindenki válasszon az asztalról egy-egy kendőt, takarót,sapkát, kucsmát, tarisznyát, botot. Legyen valaki József és Mária, ők telepedjenek a jászol köré. Legyenek többen pásztorok, ők feküdjenek le a földre/szőnyegre. Legyenek betlehemi lakosok is, akik szintén pihenjenek valahol a székeken, asztalok körül. Akinek nem jutott semmi, odakucorodhat az istállóba, a jászol mellé, mint egy kis állat. Mindenki bóbiskoljon, hiszen éjszaka van. Mindenki csendesedjen el. Csak Mária és József igazgatja néha a kisbaba takaróját.

Mikor már hallani lehet a csendet, állj meg a pásztorok előtt, és szólítsd meg őket. Te vagy az angyal. Te mondod el nekik az örömhírt. Aztán mutasd az utat, mintha te lennél a súgó/vezető. Menjetek el az istállóig. Lépjetek be. Csodáljátok meg a kisgyermeket. Aztán szaladjatok oda a többiekhez, akik még alszanak: „Gyertek, gyertek, megszületett az Úr Jézus. Megszületett a Messiás, akit úgy vártunk.”
Mindezt spontán játékkal, minden mesterkéltség nélkül.

Gyűljön mindenki a jászol köré, és énekeljétek el a „Karácsonynak éjszakáján” kezdetű éneket (Jézus áldja énekünk 78), aminek a dallama már jól ismert. Kottával együtt megtalálod itt: https://www.gyerekoldal.reformatus.hu/honlapok/enekszoveg/jezusenek/enek78.htm

Karácsonynak éjszakáján,
Jézus születése napján
Örüljetek, örvendjetek,
A kis Jézus megszületett!

Munkáltatás:
A játék után készítsétek el a 212. munkalap papírbetlehemét. Szerencsés, ha eleve vastagabb papírra tudod kinyomtatni: https://kateteka.hu/212-a-pasztorok-imadjak-a-gyermeket/

A színezéshez mindenki önállóan hozzáfoghat.
Az alakok kivágásához és a háttér felhajtásához már szükség lesz a segítségedre.
Megoldás lehet az is, hogy aki nem készült el, hazaviszi, és otthon kap szülői segítséget.

A papírbetlehemet el lehet helyezni egy nyitott oldalú papírdobozban, és folytatni az istálló színezését, berendezését, pl. egy kis szalma/szénatörmelékkel. Ez is lehet otthoni feladat, de jó, ha mutatsz hozzá egy előre elkészített mintát.

Ének:
Végül elénekelhetitek újra az iménti karácsonyi éneket, kibővítve új versszakokkal is. A fellelhető ismert szakaszokon kívül álljon még itt egy kevésbé ismert szakasz:

Jézus ágyán nincsen paplan,
Jaj de fázik az ártatlan.
Hogy is lehetne dunyhája:
Elveszett a báránykája.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .