31-4. Darazsak és menekültek

, , Életkorok:  felsős, ifis, 
Képesség területek:  ön- és társismeret, kapcsolat, 
Szervezési formák:  hittanóra, ifjúsági alkalmak, nyelvi feladat, játék, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  online szöveg, kép, galéria, 
  • Alapige: 2Mózes 23,27–28; Józsué 5,6; Zsoltárok 119,103; Ézsaiás 7,18.22
  • Intelligenciatípus: Kapcsolati, egzisztenciális, önismereti, verbális-nyelvi
  • Tevékenység: Bibliaismeret: a jólét és következményei, „darazsak” támadása, beszélgetés; menekülttörténet az ukrán háborúból, beszélgetés, gyűjtés szervezése; bibliai darázskép értelmezése, személyes vonatkozásai

 

Vándorlók és menekültek (Kapcsolati, egzisztenciális)

A nép negyven évi vándorlás után végre elérkezett Kánaán földjére, a tejjel és a mézzel folyó földre (Józsué 5,6). És valóban, a puszta után, ahol szinte csak a kórót találtak, a Jordán völgyének zöldje csodálatos bőség ígéretét rejtette magában. Egy olyan föld ígéretét, ahol jó a föld, bőven van víz, lehet növényeket termelni, állatokat tartani, gazdálkodni, ami békével és gazdagsággal áldhatja meg lakóit. A tej (állatok) és a méz (gyümölcs) az elképzelhetetlen jólétet képviselte.

Igen ám, de a jólét nem mindig kedvez. Vissza is lehet vele élni. Ennek következménye volt a próféták szerint, hogy Izrael népére idegen népeket küldött az Úr. Ézsaiás próféta az asszírok támadását írja le úgy, mintha méhek támadnának az országra (Ézsaiás 7,18) Aki megmarad a pusztulásban, az viszont tejszínt és mézet eszik (Ézsiás 7,22).

 

Amikor e sorokat közzé tesszük, folyik az orosz-ukrán háború. Sok százezer ember kényszerül elhagyni az otthonát, közöttük kárpátaljai magyarok is. Beszélgessünk a háború kapcsán az alábbiakról:

  • Miért lehet a hódító agressziót megvadult méhek vagy darazsak támadásához hasonlítani?
  • Egy menekült számára, aki elveszítette mindenét, mit jelenthet egy „tejjel-mézzel folyó” ország?

Kép forrása

 

Fiú a határon (Önismereti, kapcsolati, egzisztenciális)

2022. március 6-án egy 11 éves ukrán kisfiú egyedül érkezett az ukrán -szlovák határhoz, az oroszok által bombázott Zaporizzsjából menekült. A kezére egy telefonszám volt golyóstollal felírva, az útlevelén kívül csupán egy kis nejlonszatyor volt nála, ennyit tudott magával hozni az otthonából. Történetét megismerhetjük az alább elérhető cikkeken keresztül:

Kérjük meg a gyerekeket, gondolkodjanak el rajta, hogy ők mit pakolnának bele egy ilyen nejlonszatyorba maguknak. Kinek a telefonszámát írnák fel a kezükre, aki, ha a bajba kerülnek, biztosan segít (nem kell külföldön élő személynek lennie!)? Mi kell ahhoz, hogy tejjel-mézzel folyó Kánaánnak érezze a menekült a földet, ahova megérkezett?

Ha van rá még igény, beszéljük meg a gyerekekkel és a szülőkkel, hogy rendezzünk gyűjtést kifejezetten a menekült GYEREKEK számára, és az összegyűjtött javakat juttassuk el egy menekültközpontba.

 

Ellenséges darázsraj (Egzisztenciális, verbális-nyelvi)

A Károli fordítású Biblia szerint Isten az alábbiakat ígérte Mózesnek Kánaán elfoglalásához:

 

Az én rettentésemet bocsátom el előtted, és minden népet megrettentek, amely közé mégy, és minden ellenségedet elfutamtatom előtted. Darazsat is bocsátok el előtted, és kiűzi előled a khivveust, kananeust és khitteust.

2Mózes 23,27–28

 

A darazsakat valószínűleg nem szó szerint kell itt értelmezni. Próbáljuk megfejteni a darazsak szimbólumát! Milyen ellenség az, amely félelmetes, olyan, mint egy darázs. Miben van a darazsak ereje? Tud-e védekezni az, akit megtámad egy darázsraj?

Gondolkodjunk el, mik lehetnek azok a dolgok a hitéletünkben, amelyek ellenséges darázsrajként támadnak: kicsi, apró dolgok, de fájdalmas a „szúrásuk”, és ha „rajban” támadnak, akkor bizony el tudnak téríteni az Istentől kapott úttól.

Az új fordítású Bibliában már így szerepel a darazsas igevers:

 

Rettenetes félelmet küldök előtted, amely kiűzi előled a hivvieket, a kánaániakat és a hettitákat.

 

Vigyázzunk hát: a rettegés, a pánik is lehet pusztító darázsraj. Amit Isten beszéde, ígéretének édessége űz el:

 

Milyen édesek ínyemnek ígéreteid!
Édesebbek, mint számnak a méz.

Zsoltárok 119,103

 

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .