31-3. Méhek, dongók, darazsak

, , Életkorok:  óvodás, alsós, felsős, 
Képesség területek:  természetismeret, ének, zene, ritmus, nyelvi feladat, játék, mozgásos játék, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  természettudomány, művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, film, hanganyag, 
  • Alapige: Bírák 14,8; Zsoltárok 118,12
  • Intelligenciatípus: Természeti, zenei-ritmikus, verbális-nyelvi, testi-mozgásos
  • Tevékenység: Természetismeret: méhek, dongók, darazsak – beszélgetés; dongóvers ritmizálása, zümmögése; zeneművek hallgatása, dongó megjelenítése zenében és mozgással

 

Sárga csíkos izék (Természeti)

A gyerekek többsége fél a rovaroktól, de általában nem ismerik őket. A tankockák segítségével ismerjük meg a hazánkban élő „sárga csíkos izéket”: a méhet, dongót, néhány darázsfélét. (A tankocka egy már meglévő oktatóanyag képeiből készült, stílusa a köznyelvihez hasonló. Ha ez zavaró, akkor hagyjuk ki a feladatot. Egy sajtóhibára hívjuk fel a figyelmet: „Hagyha” = Hagyja.)

A tankocka elérhető itt: Útmutató a sárga csíkos izékhez

Beszéljük meg a képek alapján, melyek azok a méhalakúak, amelyek félelmetesek, de nem bántanak, melyek azok, amelyek viszont valóban bántani fognak.

És mi van a méhekkel? Ők csak akkor csípnek, ha veszélyeztetettnek érzik magukat, de ebbe a csípésbe bele is halnak, ha emlősállatot vagy embert szúrnak meg a fullánkjukkal (a fullánk a bőrbe beleszakad).

A méhek védettek, fontos vigyáznunk rájuk, mert nélkülük kevesebb lenne a gyümölcs, hiszen a virágok beporzásában segítenek.

Kép forrása

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .