28. Úgy hívják, hogy sündisznó

, , Életkorok:  óvodás, alsós, felsős, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, természetismeret, gondolkodtató, logikai feladat, ön- és társismeret, kapcsolat, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  csendesnap, családi alkalmak, tábor, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  természettudomány, művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, online szöveg, digitális oktató anyag, 
  • Alapige: 3Mózes 11,30; Ézsaiás 14,23; 34,11; Zofóniás 2,14 (rev. Károli)
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, természeti, önismereti, egzisztenciális, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Biblia- és természetismeret: sündisznó a Bibliában és Izraelben, sünfajták felismerése, képek csoportosítása; éneklés, mesehallgatás, süntulajdonságok felismerése dalban és mesékben; sünképek készítése villanyomattal, papírapplikációval, formázással

 

Sündisznó Izraelben (Verbális-nyelvi, természeti, matematikai-logikai, vizuális-térbeli)

A revideált Károli Bibliában több helyen is találkozunk sündisznóval a tisztátalan, illetve a pusztai állatok felsorolásában (3Mózes 11,30; Ézsaiás 14,23; 34,11; Zofóniás 2,14), de az új fordítású Biblia ezeken a helyeken más állatot említ. Jellemző ez a sündisznó életmódjára is, hiszen rejtőzködő, éjszakai állatról van szó, aki leginkább napnyugta után mozog, nappal ritkán látható. Mégis jelen van.

Ahogy jelen van ma is Izrael földjén, Palesztina térségében. Figyeljük meg azt a három sünfajt, ami megtalálható itt:

 

Déli fehér mellű sün (Erinaceus concolor)

Életmódjában és megjelenésében hasonlít az európai sünhöz (E. europaeus), de az előbbinek fehér folt van a mellkasán. Sokáig a két fajt egynek tekintették.

A déli fehérmellű sün soha nem ás odút, inkább fészket épít eldugott helyeken fűből és gallyakból. Ezek csak ideiglenes fészkek, és arra szolgálnak, hogy nappal megpihenjen az állat.

Mint minden sün, a déli fehérmellű sün is novembertől március közepéig tölti téli álmát. A téli álomhoz sokkal sűrűbb fészekre van szükség. Szűk helyen, fatörzsek vagy kidőlt ágak alatt készül, amely megvédi őket alvás idején az időjárás viszontagságaitól és a ragadozóktól.

Tenyérben tartott példány

 

Hosszúfülű sün (Hemiechinus auritus)

A közép-ázsiai országokban és a Közel-Kelet néhány országában őshonos sünfaj. Maga által készített vagy talált üregekben él, és hosszú fülei alapján könnyen felismerhető. Rovarevő, de táplálkozhat kisebb gerincesekkel és növényekkel is, még kígyót is megeszi. Akár 9 km-t is megtesz az éjszaka folyamán táplálék után kutatva.

Az év nagy részében aktív, és rövidebb ideig téli álmot alszik. A leghosszabb bejelentett téli álomidő 40 nap.

Inkább a köztes éghajlatú területeken tartózkodik, kerüli a forró sivatagot és az északi hidegebb hegyvidéki területeket. Kedveli a száraz folyóvölgyeket, vízmosásokat, erdei védősávokat, elhagyott öntözőárkokat és bozótos területeket, gyakran telepszik meg oázisokban és emberi települések környékén.

Hosszúfülű sün portré

 

Sivatagi sün (Paraechinus aethiopicus)

A legkisebb sünök közé tartozik, hossza kb. 140-280 mm, súlya kb. 280-510 g. Általában sötét pofájáról ismerik fel. A hátán lévő tüskék sávozott színűek lehetnek, és hosszabbak, mint a többi süné. Ha fenyegetés éri, izmai és a bőre megfeszülnek, tüskéi minden irányba állnak, így elég nehéz elkapni.

Szintén téli álmot alszanak, majd 30-40 napos vemhességi idő után legfeljebb hat utódot hoznak világra egy odúban vagy rejtett fészekben.

Kézben tartott példány

Sivatagi sün portré

 

A nevük és képük alapján meg tudjuk-e különböztetni e három sünfajtát? Figyeljük meg jól a képeket, neveket, és próbáljuk elvégezni a csoportosítást az alábbi tankockán. Majd ellenőrizzük a „pipa” és az „i” fölött olvasható feliratok segítségével. (Képforrások a fenti fajtaleírásoknál, lásd a neveket is.)

A tankocka elérhető itt: Három sünfajta Izraelben

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .