27. Disznókérdés, malacdolgok

, , Életkorok:  óvodás, alsós, felsős, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, természetismeret, gondolkodtató, logikai feladat, ön- és társismeret, kapcsolat, drámajáték, élménypedagógia, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, családi alkalmak, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  természettudomány, művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, film, online szöveg, digitális oktató anyag, 
  • Alapige: 3Mózes 11,7–8; Zsoltárok 80,14; Példabeszédek 11,22; Ézsaiás 65,3–4; Máté 7,6; Márk 5,1–20; Lukács 15,15–16; 2Péter 2,22
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, természeti, kapcsolati, önismereti, egzisztenciális, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Bibliaismeret: disznó a Bibliában, igék, történetek megismerése, értelmezése; természetismeret: a házisertés, vaddisznó felismerése, megkülönböztetése képeken, filmen; disznó, malac a magyar közmondásokban, szólásokban – értelmezés, párhuzamos élethelyzetek keresése, eljátszása; malacos mondóka, párbeszéd, mese megismerése – mesehallgatás, párbeszéd

 

A tisztátalan (Verbális-nyelvi, természeti, kapcsolati, egzisztenciális)

A mi kultúránkban a disznó nemcsak elfogadott, hanem igencsak kedvelt állat, és nemcsak a disznótoros miatt. Gondoljunk csak Mazsolára vagy Malackára, a két kedves meselényre. Kultúrafüggő tehát, hogyan tekintünk a malacokra, és ez alighanem így volt már az ókorban is. Hiszen a görög kultúrában a malac hasonlóan kedvelt állat volt, amit egy bájos gyerekcsörgő is mutat. Feltételezik, hogy az ilyen játékot kisgyermekeknek készítették, és arra szolgálhatott, hogy a hangja elűzze a gonosz szellemeket.

Görög terrakotta disznócsörgő,
a Kr. e. 6-3. századból, valószínűleg Ciprusról

 

A disznó a kánaáni népek, az egyiptomiak, babilóniaiak, hettiták, görögök kultuszában is szerepet játszott, sőt áldozati állat volt. A zsidó vallásban viszont tisztátalannak számított, és mind a fogyasztását, mind az áldozatban való felhasználását tiltották Mózes törvényei (3Mózes 11,7–8). Ezért is botrány a próféta szemében, amikor népe feladja hitét a környezetében élő népek kultuszának hatására:

 

Ez a nép csak bosszant engem,
dacol velem szüntelen.
Kertekben mutatnak be áldozatot,
téglaoltárokon tömjéneznek.
Sírkamrákban üldögélnek,
kriptákban töltik az éjszakát,
disznóhúst esznek,
és undorító moslék van az edényükben.

Ézsaiás 65,3–4

 

A Talmud azt tanácsolja, hogy még a disznó szó kimondását is kerüljék a hívek. Mégis több helyen szerepel a Bibliában, de minden esetben negatív jelentéssel. Így lett az üres hivalkodás, az értékeket sárba taposó ostobaság vagy a bűnös tisztátalanság, züllés, megszállottság jelképe közmondásértékű igékben, példázatértékű történetekben:

 

Mint disznó orrában az aranykarika,
olyan a szép asszony, ha nincs jó ízlése.

Példabeszédek 11,22

 

Ne adjátok azt, ami szent, a kutyáknak, gyöngyeiteket se dobjátok a disznók elé, nehogy lábukkal megtiporják azokat, majd ellenetek fordulva széttépjenek titeket.

Máté 7,6

 

A megfürdött disznó sárban hempereg.

2Péter 2,22

 

Ott a hegyoldalban egy nagy disznónyájat legeltettek, ezért a tisztátalan lelkek azt kérték tőle: Küldj minket a disznókba, hadd menjünk beléjük!

Gadarai megszállott – Márk 5,1–20

 

Ő pedig szívesen jóllakott volna akár azzal az eleséggel is, amit a disznók ettek, de senki sem adott neki.

Tékozló fiú – Lukács 15,15–16

 

Olvassanak el a gyerekek kis csoportokban egy-egy igét, illetve történetet a fentiek közül, és értelmezzék, mit jelent benne a disznó. Milyen üzenettel bírt a korabeli zsidó ember számára? Mit jelenthetett az idegenek (egyiptomiak, görögök, babiloniak) számára? Mit jelent a mi számunkra, a mai keresztény hívő számára? Beszélgessenek ezekről előbb kis csoportban, majd beszéljük meg együtt is, mire jutottak.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .