29-1. Szarvasok, gazellák, zergék

, , Életkorok:  felsős, ifis, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, természetismeret, gondolkodtató, logikai feladat, ön- és társismeret, kapcsolat, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  hittanóra, ifjúsági alkalmak, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  természettudomány, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, kép, galéria, digitális oktató anyag, 
  • Alapige: 1Mózes 49,21; Jób 39,1–4; 2Sámuel 2,18; 24,3; Zsoltárok 18,34; 42,2; 104,18; Példabeszédek 5,18–19; 6,5; Énekek 2,9; 8,14; Ézsaiás 35,6; 51,20; Jeremiás 14,5; Jeremiás siralmai 1,6; ApCsel 9,36–42
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, természeti, logikai-matematikai, önismereti, kapcsolati, egzisztenciális, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Biblia- és természetismeret: szarvas, őz, gazella, vadkecske, zerge – hasonlatok és tulajdonságok megfigyelése, képek csoportosítása, videófilmek megtekintése; lány- vagy nőkarakter alkotása név alapján, összehasonítás a bibliai karakterrel

 

Mint a szarvas, mint a gazella (Verbális-nyelvi, kapcsolati)

A szarvas, az őz, a gazella és antilop gyakran feltűnnek a Bibliában, legtöbbször egy-egy hasonlatban, hasonlatszerű képben. Olvassunk el ezek közül párat, és keressük meg, az állat milyen tulajdonsága szerepel a hasonlatban. Beszéljük meg, milyen közös tulajdonságok rajzolódnak ki az igék alapján erre az állatcsoportra.

A feladatot párkereső játékkal készíthetjük elő: A játékban használt igéket bontsuk ketté, és írjunk külön cédulára egy-egy igefelet, vagy nyomtassuk ki a csatolt mellékletet (lásd alul). A cédulákat keverjük össze, és a gyerekek húzzanak egyet-egyet. Majd keressék meg a cédulák alapján az igepárjukat. A párok együtt értelmezzék az igét (megkereshetik a Bibliában is), és számoljanak be a tulajdonságokról.

 

Naftáli gyors lábú szarvasünő,
szép szavakat hallat.

1Mózes 49,21

 

Aszáél gyors futó volt,
akár a mezőn szökellő gazella.

2Sámuel 2,18

 

Lábamat a szarvaséhoz hasonlóvá teszi,
magaslatokra állít engem.

Zsoltárok 18,34

 

Ahogyan a szarvas kívánkozik a folyóvízhez,
úgy kívánkozik a lelkem hozzád, Istenem!

Zsoltárok 42,2

 

Örülj ifjúkorodban elvett feleségednek.
Szerelmes szarvasünő és kedves őzike ő…

Példabeszédek 5,18–19

 

Menekülj, mint a gazella a vadász elől,
és mint a madár a madarász kezéből!

Példabeszédek 6,5

 

Mert olyan szerelmesem, mint a gazella,
mint a fiatal szarvas.

Énekek 2,9

 

Siess hozzám, szerelmesem,
mint egy gazella vagy egy fiatal szarvas!

Énekek 8,14

 

Akkor majd úgy szökell a sánta, mint a szarvas…
Mert víz fakad a pusztában, és a kietlen tájon patakok.

Ézsaiás 35,6

 

Fiaid aléltan feküdtek minden utcasarkon,
mint antilop a hálóban,
betelt rajtuk az Úr haragja,
Istened dorgáló szava.

Ézsaiás 51,20

 

Még a szarvas is, ha megellett a mezőn,
otthagyja borját, mert nincsen fű.

Jeremiás 14,5

 

Odalett Sion leányának minden ékessége.
Vezérei olyanok lettek, mint a szarvasok,
amelyek nem találnak legelőt:
erőtlenül menekültek üldözőik előtt.

Jeremiás siralmai 1,6

 

Szarvasok, őzek, gazellák, vadkecskék (Természeti, logikai-matematikai)

Felismered-e az igékben szereplő állatokat? Meg tudod-e különböztetni őket egymástól? Próbáld csoportosítani az alábbi tankocka képeit. Ha nem sikerül, az „i” fölött megtalálod az állat nevét. Kattintással a képek nagyíthatók.

A tankocka elérhető itt: Szarvas, őz, gazella vagy vadkecske?

Csoportosítás és források:

Szarvas:

Őz:

Gazella:

Vadkecske:

 

A hegyi gazella és a dorkászgazella is előfordul Izraelben és környékén. Ismerjük meg ezeket a kecses mozgású, szép állatokat néhány videófelvételen. Érdemes mindet végignézni:

Figyeljük meg, ahogy

 

Zergekérdés (Természeti, önismereti, kapcsolati, egzisztenciális, verbális-nyelvi, vizuális-térbeli)

A Bibliában több helyen is szerepel a sziklákon biztonságosan mozgó zerge. Dávid Éngedi pusztájában a zergeszikláknál tartózkodik, amikor Saul elől menedéket keres (2Sámuel 24,3). Jób könyve a kőszáli zerge lényét méltatja isteni csodaként (Jób 39,1–4), a 104.zsoltár is a magas hegyekre emeli tekintetünket, ahol a zerge él (Zsoltárok 104,18). Az újszövetségben pedig van egy nőalak, akinek különösen kedves a lénye: Tábita, vagyis Dorkász, ami azt jelenti, hogy zerge (ApCsel 9,36). Palesztinában azonban nem éltek zergék, ezért a felsorolt helyeken valószínűleg inkább gazellákról vagy vad vadkecskékről van szó. Nem véletlen, hogy a dorkászgazella éppen őróla kapta a nevét.

A képen látható „zergék” sem pont a zergefajhoz tartoznak, inkább kőszáli kecskék lehetnek, vagy hegyi gazellák. Én-Gedi oázisában találkozott velük a fotót készítő zarándok.

Kép forrása

A Dorkás (= Dorkász) nálunk is engedélyezett, bár igen ritka keresztnév. Jelentése: zerge, gazella. Milyen lehet ma az a lány- vagy nőkarakter, akit így hívnak? A gyerekek alkossanak saját Dorkás-karaktert jellemzéssel, rajzzal, esetleg vele megesett történettel. Egyéni vagy páros munkában is dolgozhatnak.

Majd olvassák el a bibliai történetet (ApCsel 9,36–42), és hasonlítsák össze a saját karakterüket a bibliai karakterrel.

 

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .