14-1. Bagoly, pelikán, strucc és pusztai társaik

, , Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, természetismeret, gondolkodtató, logikai feladat, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  hittanóra, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  természettudomány, kortörténet, háttéranyag, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, kép, galéria, 
  • Alapige: Ézsaiás 13,2021; 34,1013.15; 43,20–21; Jeremiás 50,3839; Zofóniás 2,1314
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, természeti, logikai-matematikai, természeti, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Biblia- és természetismeret: pusztában élő madarak; madártulajdonságok csoportosítása; pusztai madarak a kultúrában: érdekességek, képek megismerése; tárgy rajzos terve madármotívum felhasználásával

 

Pusztában tanyázó madarak (Verbális-nyelvi, természeti)

Ítéletes igékben a pusztulás szemléletes képeként fordul elő a puszta, ahol vadak tanyáznak. A szabadítás ígéretében pedig a pusztát teszi Isten oázissá, és még a puszta állatai is dicsőíteni fogják Őt. A vadállatok felsorolásában gyakran szerepelnek madarak. A gyerekek egyénileg vagy párban olvassanak el egy-egy igét, ami egy ország, birodalom pusztulását vetíti elénk. Keressék meg az igében szereplő madarak nevét. Majd gyűjtsük össze, milyen madarakkal találkoztunk. Figyeljük meg azt is, mely madarak szerepelnek legtöbbször.

 

Edóm elpusztul

Nemzedékről nemzedékre pusztaság marad, soha senki nem jár arra. Pelikán és bölömbika veszi majd birtokba, fülesbagoly és holló tanyázik benne. Mert kifeszíti fölötte az Úr a mérőzsinórt, hogy kietlenné váljon, és a mérőónt, hogy pusztává legyen. …Sakálok hajléka lesz, struccmadarak tanyája. …Ott fészkel a bagoly, oda rakja tojásait, melengeti és kikölti azokat a maga árnyékában. Ott gyülekeznek a kányák: az anyamadár és a párja.

Ézsaiás 34,1011.13.15

 

Babilon pusztulása

Nem telepszik le ott többé senki, nem lakik ott senki a jövő nemzedékek során. Nem sátoroz ott az arab, nem deleltetnek ott pásztorok, hanem pusztai vadak tanyáznak ott, és baglyokkal telnek meg házaik. Struccok laknak majd ott, és démonok szökdelnek ott.

Ézsaiás 13,2021

Mert a bálványszobrok országa ez, és szörnyalakokkal dicsekszenek. Azért vadmacskák meg hiénák laknak ott, és struccmadarak laknak majd benne. Nem lakják soha többé, lakatlan lesz nemzedékről nemzedékre.

Jeremiás 50,3839

 

Ninive elpusztul – vadak tanyája lesz

Kinyújtja kezét észak felé, és elpusztítja Asszíriát. Ninivét pusztasággá teszi, kiszikkadt pusztává. Csordákban lepi majd el mindenféle állat. Pelikán és bagoly is tanyázik az oszlopokon, hangosan rikoltoz az ablakokban.

Zofóniás 2,1314

 

A szabadító Isten

Még a mezei vadak is dicsőíteni fognak engem, a sakálok és a struccok is, mert vizet fakasztok a pusztában és folyókat a sivatagban, hogy inni adjak választott népemnek, a népnek, amelyet magamnak formáltam, hogy hirdesse dicséretemet.

Ézsaiás 43,2021

 

Felismeritek-e az igékben szereplő madarakat?
Párosítsátok a képüket a nevükkel az alábbi tankockán!

A tankocka elérhető itt: Pusztában tanyázó madarak

Képek forrása:

 

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .