05. Salamoni virágpompa

, , Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  természetismeret, érzékszervi játék, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, távoktatás, digitális tananyag, tábor, 
Tudomány területek:  természettudomány, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, 
  • Intelligenciatípus: Természeti, Vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Bibliai virágok nyomában növényismereti bemutató; multimédiás feladat: virágképpárosító; ruhatervek készítése

 

Palesztina virágflórája gazdag volt, ám a Biblia kevés virágot említ név szerint, inkább összefoglalóan beszél róluk. Legtöbbször a liliom nevével találkozunk, így a Hegyi beszédben is, amikor Jézus az isteni gondviseléséről beszél:

Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mező liliomait, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?

(Máté 6,28–30)

A virágok csodálatos pompája Isten gondviselő szeretetére emlékeztet, és itt nemcsak egyetlen virágfaj juthat eszünkbe. A bibliamagyarázók több virágfajra is gondolnak ennek az igének kapcsán, érdemes néhánnyal megismerkedni.

 

Koronás szellőrózsa (Anemone coronaria)

A boglárkafélék családjába tartozó, alacsony, évelő, lágyszárú növény. Feltűnő, nagy, változatos színű – skarlátpiros, rózsaszín, fehér – virágai vannak, emiatt kedvelt dísznövény. Mediterrán területen, így Izraelben is gyakori.

 

Palesztin pipitér (Anthemis palaestina)

A fészekvirágzatúak családjába tartozó, alacsony, egynyári növény. Virágai kicsi margarétához hasonlítanak. Igénytelen növény, termőföldeken legelőkön és sziklagyepeken is előfordul. Kelet-mediterrán területeken, Izrael földjén is gyakori.

 

Koronás margitvirág (Chrisanthemum coronarium)

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, 40-80 cm magas, tőből dúsan elágazó, egynyári növény. 3-6 cm átmérőjű sárga virágaival sok helyen sárgába borítja a tájat. A Földközi-tenger medencéjében mindenütt megtalálható, Izrael földjén is gyakori.

 

Fehér liliom (Lilium candidum)

A liliomfélék családjába tartozó, felálló szárú, hagymás dísznövény. Erős illatú, tölcséres, fehér virágaival a tisztaság, szüzesség jelképévé vált. Az ókor óta kedvelt dísznövény, de könnyen kivadul. Délnyugat-Ázsiában, Görögországban őshonos, Izrael földjén ma már ritka, védett faj.

 

Tazettanárcisz (Narcissus tazetta)

Az amarilliszfélék családjába tartozó, 20-50 cm magas, hagymás növény. Illatos virágai mutatósak, mert a szárán 3-15 virág is nyílik egyszerre. Mediterrán növény, Izrael földjén is előfordul. A nárcisz az új fordítású protestáns Bibliában az Énekek éneke 2,1-ben szerepel.

 

Forrás: Fráter Erzsébet: A Biblia növényei (Scolar, Bp, 2017, 259–265. o.)

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Természeti intelligencia menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .