04. Kedves illatként

, , Életkorok:  felsős, ifis, felnőtt, 
Képesség területek:  természetismeret, barkácsolás, kézművesség, 
Szervezési formák:  hittanóra, ifjúsági alkalmak, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  természettudomány, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, 
  • Intelligenciatípus: Természeti
  • Tevékenység: Bibliai szövegek megfigyelése, illatnyomok keresése; multimédiás feladat: ismerkedés a bibliai illatszernövényekkel; kenőcskészítés

 

„Mondanom sem kell, mert mindenki tudja, hogy a virágok az illatukkal beszélgetnek. Amelyik virágnak nincsen illata, az néma” – állítja Kányádi Sándor Néma tulipán c. meséje elején. Hogy a virágok az illatukkal beszélgetnek, azt mi is tudjuk vagy sejtjük. De azt gondoltuk volna, hogy az illatokat már régóta használja az ember „beszélgetésre”?

A Biblia tanúskodik róla, hogy az áldozatok illata kedves az Úrnak. Amikor Nóé az özönvízből való szabadulás után bemutatta hálaáldozatát, „az Úr megérezte a kedves illatot”, és ezt mondta magában: „Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt” (1Mózes 8,21). A különböző áldozatok leírásánál rendre megatáljuk az ismétlődő gondolatot: „Kedves illatú tűzáldozat lesz ez az Úrnak.” (2Mózes 29,41) A szent sátorban és a templomban külön volt egy oltár illatos anyagok – fűszerekkel kevert tömjén – elégetésére, füstölögtetésére. Zakariás a füstölőáldozatot mutatta be épp a templomban, amikor megjelent neki Gábriel angyal (Lukács 1,8–11). A nép közben a templom udvarán imádkozott.

Hogy az imádság illattal való beszélgetés, azt fejezik ki Dávid zsoltáros szavai is:

Hozzád kiáltok, Uram,
siess segítségemre,
figyelj szavamra, ha kiáltok hozzád!
Jusson eléd imádságom
mint illatáldozat,
imára emelt kezem
mint esti áldozat!

(Zsoltárok 141,1–2)

Amikor magdalai Mária Magdolna betániai otthonában nárdusolajjal keni meg Jézus lábát a vacsorán, „a ház pedig megtelt az olaj illatával” (János 12,3), önkéntelenül is az áldozat illatát idézi meg. És megelőlegezi Jézus testének a halál utáni megkenését. A holttest szagát ugyanis illatos olajjal ellensúlyozták, és a halott iránt érzett szeretetüket, hálájukat is kifejezték vele. A házat betöltő illat Mária imádsága volt, kedves illat az Úr előtt.

Jézus temetésekor is előkerülnek az illatszerek, Nikodémus „mirhából és aloéból készült olajat hozott” (János 19,39). Ám a sietség miatt valószínűleg nem volt teljes a halott megkenése, mert szombat múltán az asszonyok „illatos keneteket vásároltak, hogy elmenjenek, és megkenjék Jézus holttestét.” (Márk 16,1)

 

Bibliai illatszerek

Mik is ezek az anyagok? Honnan származik az illatuk? Nézzük meg a legismertebbeket!

A gyerekekkel egy párosító tankockán figyelhetjük meg ezeket a növényeket (a képek rájuk kattintva nagyíthatók). A tankocka feladata a következő: A Biblia korában kedvelt illatszerek közül a legismertebbek képét láthatod. Párosítsd a növényt az illatanyagot tartalmazó növényi résszel vagy származékkal!

A tankocka elérhető itt: Bibliai illatszerek

 

A tankockán szereplő növények rövid leírása Fráter Erzsébet: A Biblia növényei című könyve alapján (Scolar, Bp, 2017, 192–198, 207–209.):

Tömjén

A tömjént több mint négyezer éve használják füstölőszerként, vallási és világi célokra az ókori Keleten. Több tömjénfaj létezik, de leggyakrabban a Szent tömjénfa (Boswellia sacra) törzséből nyerik. A balzsamfafélék családjába tartozó fa hajtásait gyantajáratok hálózzák be. A fa kérgét megsértik, a kiszivárgó tejfehér nedvet begyűjtik, és megszárítják. Más növényi anyagokkal is keverik, így „fűszerezik” az illatát.

Képek forrása: növénygyanta

 

Mirha

A mirhafák vagy balzsamfák a balzsamfafélék családjába tartoznak, főleg Észak-Afrikába, Dél-Arábiában honosak. Több mirhatermelő faj közül az egyik legfontosabb a Valódi mirhafa (Commiphora myrrha). Gyantajárataiban termelődik a levegőn megkeményedő, aromás illatú izzadmány (mézga), amit összegyűjtenek. Használták gyógyszerként, olajjal keverve illatszerként és a halottak balzsamozására is.

Képek forrása

 

Aloé

A Bibliában szereplő aloé kifejezés alatt az írásmagyarázók többféle növényre is gondolnak. Egyik az Orvosi aloé (Aloe vera), valószínűleg ez lehetett Nikodémus temetésre hozott kenetében. Az orvosi aloé a liliomfélék családjába tartozó, örökzöld, évelő növény. Kard alakú, tüskés szélű, pozsgás levelei levélrózsát alkotnak. A tőből levágott leveleiből kicsorgó nedvet összegyűjtötték, szárították és bepárolták, s az így nyert aloégyantát használták gyógyító célokra.

Képek forrása

 

Nárdus

Az Indiai nárdus (Nardostachys jatamansi) a macskagyökérfélék családjába tartozó, alacsony, évelő növény, őshazája a Himalája. Ősidők óta kedvelt illat- és gyógynövény, erős illatú, gyógyhatású olaját a gyöktörzséből nyerik. Hosszú úton jutott el a Közel-Keletre, ezért igen drága, mégis kedvelt illatszer volt, amit halottak megkenésére is használtak.

Képek forrása: növény (lásd a nyitóképen) – szárított gyöktörzs

 

Illatos kenet készítése

Mennyivel érdekesebb, ha nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is kipróbáljuk az illatos kenet, kenőcs készítését. Az interneten található sokféle recept közül néhány egyszerűen elkészíthetőt ajánlunk (forrásoldal a névre kattintva elérhető):

Mediterrán balzsam

Segíti a bőr gyors regenerálódását, puha lesz tőle. Kiszáradt, cserepes ajkakra is kiváló. Kb. 8 hónapig tartható el.

Hozzávalók: 8 g méhviasz pasztilla, 12 g bio olívaolaj, 20 g sheavaj, 10 g mandulaolaj

A méhviaszt a shea vajjal óvatosan megolvasztjuk (nehogy felforrjon), és hűlés közben a többi összetevővel alaposan összekeverjük. Melegen tégelybe öntjük.

 

Levendulás ápoló

Hozzávalók: 10 g sheavaj, 5 g kókuszolaj, 2-3 csepp levendulás illóolaj

A sheavajat és a kókuszolajat óvatosan megolvasztjuk. Ha már folyós állagú, alaposan elkeverjük benne az illóolajat, majd tégelybe töltjük, és fagyasztóba tesszük. 10-15 perc után kivesszük, újra jól megkeverjük, és már használhatjuk is.

 

Aloa verás arckrém

Hozzávalók: 1 csésze aloe vera gél, 1/2 csésze kókuszdióolaj, 2 evőkanál jojobaolaj, 1 1/2 evőkanál méhviasz pasztilla, 5-8 csepp levendula illóolaj

Forró víz felett egy fémedényben összeolvasztjuk a kókuszdióolajat, jojobaolajat és a méhviaszt, majd habverővel habosra keverjük. Hagyjuk a keveréket kihűlni, majd hozzáadjuk az aloe vera gélt, és botmixer segítségével összekeverjük, míg könnyű és habos állagú nem lesz. Ezután 5-8 csepp illóolajjal illatosítjuk, tovább keverjük, végül jól záródó üvegedénybe tesszük. 3-4 hónapig használható.

 

Kézfertőtlenítő

Az illóolajok is nagyon jó baktérium, vírus és gombaölő hatással rendelkeznek, ezért nem kell annyi alkohol, mint a boltban vásárolható szereknél, és kevésbé szárítja ki a bőrünket.

Hozzávalók: 1 dl alkohol, 1 dl aloe vera gél, 2 dl desztillált víz, 10 csepp citrom illóolaj, 10 csepp teafa illóolaj, 5 csepp rozmaring illóolaj

Elkészítés: Az alkoholban elkeverjük az illóolajokat, összerázzuk, megvárjuk amíg feloldódnak. Majd az aloe géllel és a vízzel együtt pumpás flakonba öntjük. Használat előtt jól összerázzuk, majd a kezünkre fújjuk.

 

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Természeti intelligencia menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .