34. Lánykérés, tánc és bor

, , Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  ének, zene, ritmus, nyelvi feladat, játék, mozgásos játék, természetismeret, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, digitális oktató anyag, 
  • Alapige: A kánai menyegző: János 2,1–12
  • Intelligenciatípus: Zenei-ritmikus, verbális-nyelvi, testi-mozgásos, természeti
  • Tevékenység: Jiddis dal meghallgatása, szövegértés hallás alapján, dalszövegírás; zenehallgatás, tánclépések megfigyelése, táncpróba; kis bibliai borismeret, magyar borvidékek

 

Szeretnél-e? (Zenei-ritmikus, verbális-nyelvi)

Jézus korában nagyon fiatalon házasodtak, a lányokat akár már 12-13 éves korukban férjhez adhatták. Ritka volt a szerelmi házasság (inkább a szegények között fordult elő), a szülők választották ki a lány jövendőbelijét. Az eljegyzés sokszor már gyermekkorban megtörtént.

Kép forrása

 

A lánykérésről szól az alább hallható jiddis népdal, amit Kányádi Sándor fordított, és a Gryllus testvérek zenésítettek meg. Hallgassuk meg a gyerekekkel a dalt, és közben figyeljék meg:

  1. Kiknek ajánlják a lányt?
  2. Kihez miért nem akar hozzámenni?
  3. Kihez menne szívesen, és miért?

 

 

Ezután a gyerekek maguk is írhatnak (egyénileg vagy kiscsoportban) dalszöveget mai szakmákkal. Lehet lánykérőset (pl. Szeretnél-e, szeretnél-e egy informatikushoz menni?), de olyat is, amelyikben saját maguknak választanak szakmát (pl. Szeretnél-e, szeretnél-e informatikus lenni?)

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .