24-1. Majom és páva – a királyi pompa állatai

, , Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, képalkotás, vizualitás, ön- és társismeret, kapcsolat, természetismeret, gondolkodtató, logikai feladat, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, ifjúsági alkalmak, 
Tudomány területek:  kortörténet, háttéranyag, művészetek, természettudomány, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, digitális oktató anyag, 
  • Alapige: 1Királyok 10,22; 2Krónika 9,21; Zsoltárok 21,8; Máté 23,8–12; 1Korinthus 12,4–11; 1Péter 4,9–11; 5,8
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, vizuális-térbeli, önismereti, kapcsolati, egzisztenciális, természeti, logikai-matematikai
  • Tevékenység: Bibliaismeret, kultúrtörténet: Majom és páva nyomai az ókori-középkori kultúrákban; állatmesék megismerése, átültetése mai nyelvezetre, igei párhuzamok, beszélgetés; galléros pávián és kék páva fajtatulajdonságainak összehasonlító csoportosítása

 

Majmok és pávák (Verbális-nyelvi, vizuális-térbeli)

Salamon király nemcsak bölcs és gazdag, hanem pompakedvelő is volt. Bekapcsolódott korának távolsági kereskedelmébe a tengeren is, ami nem volt jellemző a zsidó uralkodókra. Mégis, ez a rövid beszámoló állatneveket is tartalmaz:

 

A király Tarsís-hajói… a tengeren Hírám hajóival jártak. Háromévenként érkeztek vissza a Tarsís-hajók, és aranyat, ezüstöt, elefántcsontot, majmokat meg pávákat hoztak.

1Királyok 10,22

 

Induljunk el a majmok és pávák nyomába az Ókori Keleten, majd a középkorban, nézzünk meg néhány jellemző ábrázolást egy csoportosító tankockán.

A tankocka elérhető itt: Régi majom- és pávaábrázolások

Források (a képfeliratban szereplő gondolatokra kattintva):

Majom

A majmokat hódítás és kereskedelem útján hozták Egyiptomba Afrika más vidékeiről. Az ókori egyiptomiak háziállatként tartották őket. Két majomfajt ismertek, a galléros páviánt és a szavannacerkófot. Makare thébai királynő szarkofágjában kifejlett szavannacerkóf múmiáját találták meg, úgy hitték, ezáltal kedvenc háziállatuk lelke is örökké élni fog (forrás).

A páviánokat nagy becsben tartották Egyiptomban, és szolgálatra is alkalmazták őket: teherhordóként, „rendőrkutyaként”.

Thot istent guggoló páviánként is ábrázolták. Thot a tudás, bölcsesség istene volt Egyiptomban, és az írnokok pártfogója.

Guggoló pávián szobra a Krisztus előtti 3. századból (görög-római korszak).

Páva

A páva eredetileg Srí Lankáról, Indiából, Pakisztánból származik. A föníciaiak hozták a pávát Egyiptomba és Szíriába, díszmadárként tartották.

Argus fácán (páva?), régi perzsa (török) festmény. A muszlimok úgy gondolták, hogy a páva a kozmoszt (a Napot és a Holdat) jelképezi. A pávákat kiváló őröknek tartották, az iszlám folklór szerint páva őrködött a Paradicsom kapujában.

Habiballah of Sava: Madarak sokasága, festmény, Irán, 1600 körül, iszlám

A katolikus egyház a feltámadás, a megújulás és a halhatatlanság jelkének tekintette a pávát, ami abból a legendából eredt, hogy a páva húsa nem bomlik el. Már a 3. században találunk festményeket és mozaikokat a pávával a római katakombák falain.

5. századi rekonstruált pávamozaik a kapernaumi bizánci templomból

Filippo Lippi: A bölcsek imádása (1445 körül) – pávák az istálló tetején

A nyitó képen langur majom és indiai páva látható – kép forrása

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .