• Intelligenciatípus: Természeti, testi-mozgásos
  • Tevékenység: Italok, ételek készítése zöld fűszernövényekből

 

A Bibliában is szereplő menta, kapor a nyár fűszerei, kánikulai napokra frissítő italokat, salátaöntetet készíthetünk velük. De jellegzetes nyári zöld fűszer vagy fűszerként is használt zöldségféle a bazsalikom, rozmaring és zeller is. Ezeket ugyan nem említi a Biblia, de feltehetően ismerték és használták a bibliai tájakon és korokban is.

Néhány egyszerű receptet válogattunk, ami családi vagy tábori körülmények között gyerekekkel is elkészíthető. A recept forrása az étel-ital nevére kattintva elérhető.

 

Italok kánikulai napokra

 

Mentás frissítő

Fél teáskanál citromsavat és két evőkanál cukrot összekeverünk 2,5 dl vízzel és egy szál menta leveleivel. Negyedóráig állni hagyjuk, és máris fogyasztható.

 

Mentás-citromos víz

Egy kancsóba tegyünk citromszeleteket (4 citrom) és mentaleveleket kissé összedörzsölve (1½ csokor friss menta). Öntsük fel kb. 6 bögre vízzel, és tegyük hűtőbe legalább egy órára. Jégkockákkal is hűthetjük.

 

Mentás limonádé

3 szál friss mentát megmosunk, leveleit letépkedjük, és beletesszük egy másfél literes ásványvizes palackba. Ízlés szerint ízesítjük (legalább egy evőkanál cukor és két citrom leve), a palackot feltöltjük vízzel, és jól összerázzuk. Hűtőben kellő hőmérsékletűre hűtjük.

 

Uborkás-fűszeres víz

Két citromszeletet és tíz szelet uborkát összekeverünk öt bögre vízzel. Három ág rozmaring és két ág menta leveleit apróra vágjuk, és hozzáadjuk a vízhez. Néhány órán át hűtjük, majd citromszeletekkel díszítve kínáljuk.

 

Uborkás-bazsalikomos limonádé

Három ág bazsalikom leveleit kevés cukorral összenyomkodjuk, hogy a bazsalikom aromája kijöjjön, hozzáfacsarjuk egy citrom levét, és hozzáadjuk egy uborka kinyomkodott levét. Felöntjük egy liter vízzel, kicsit hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.

 

Zellerjuice

A zellerszár nagy része víz, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Ezért a belőle készült ital nemcsak a zöld színe miatt menő. Elkészítése egyszerű: a zellerszárat felaprítjuk, vízzel összeturmixoljuk, leszűrjük, majd néhány csepp citromlével ízesítjük.

 

Öntetek, krémek

 

Bazsalikomos pesto

Serpenyőben zsiradék nélkül megpirítunk 3 teáskanál fenyőmagot (vagy diót, mogyorót), vigyázva, hogy ne égjen meg. 3 bögrényi megmosott bazsalikomlevelet a fenyőmaggal és 1 gerezd fokhagymával krémesre mixelünk. Hozzáadunk fél bögrényi extra szűz olívaolajat, fél bögrényi reszelt parmezánt, sót, borsot ízlés szerint, és jól összekeverjük. Légmentesen zárható üvegben tároljuk, egy hétig fogyasztható. Szendvicsekhez, húsokhoz, levesekhez vagy pirítóshoz is kiváló.

 

Kapros Tzaziki-saláta

Egy kígyóuborkát lereszelünk, besózunk, és néhány órát hűtőben pihentetjük. Majd a levét kinyomkodjuk, leszűrjük. Két evőkanál olívaolajat, két gerezd zúzott fokhagymát összekeverünk 50 dkg görög joghurttal és egy csokor apróra vágott kaporral. Majd belekeverjük az uborkát is, és citromlével ízesítjük. Könnyű, frissítő hatású étel.

 

Kapros-fokhagymás krém

25 dkg krémsajtot és 20 dkg fetasajtot és egy gerezd zúzott fokhagymát botmixerrel pépesítünk, míg krémszerű állaga nem lesz. Két evőkanál tejföllel vagy joghurttal elkeverjük, majd hozzáadunk egy csokor apróra vágott kaprot is. Pirítósra kenve vagy friss zöldségek mellé kiváló.

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Természeti intelligencia menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .