13-1. Veszélyes állatok a pusztában: kígyók, skorpiók

, , Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  természetismeret, gondolkodtató, logikai feladat, képalkotás, vizualitás, barkácsolás, kézművesség, ének, zene, ritmus, mozgásos játék, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  természettudomány, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, film, kézműves oldal, 
 • Alapige: 5Mózes 8,14–15
 • Intelligenciatípus: Logikai-matematikai, természeti, vizuális-térbeli, zenei-ritmikus, testi-mozgásos
 • Tevékenység: Természetismeret: kígyók, skorpiók tulajdonságainak csoportosítása, információk közelítése becsléssel; viperavadászat: film megtekintése; pusztai állatok felismerése nyom alapján, homokrajz, nyomat készítése; hangszerkészítés: zörgő bot; mozgásos játék: skorpiófogó

 

A pusztai vándorlás során nemcsak a ragadozók, hanem a rovarok és csúszómászók is veszélyesek lehettek.

 

Mérges kígyók, skorpiók földjén (Logikai-matematikai, természeti)

Amikor Mózes a pusztai élet nehézségeire emlékeztette népét, a kígyókat és skorpiókat is megemlítette: „…el ne feledkezz az Úrról, a te Istenedről, aki kihozott téged Egyiptom földjéről, a szolgaság házából! Ő vezetett téged a nagy és félelmetes pusztában, ahol mérges kígyók és skorpiók vannak…” (5Mózes 8,14–15)

A pusztában járó embernek ismernie kell valamennyire ezeket a veszélyes állatokat. Mi vajon mit tudunk róluk? Egy becslésre épülő tankockafeladaton keresztül néhány érdekes adattal ismerkedhetünk meg.

A tankocka elérhető itt: Skorpiók, kígyók

Kérdések és megoldások:

 • Hány skorpiófaj ismert a világon? – 3 000
 • Közelítőleg mekkora lehet a legnagyobb skorpió a világon? – 20 cm
 • A skorpiónak nemcsak a fején van két összetett szeme, hanem a hátpajzsán is. Becsüld meg, összesen hány pár szeme lehet? – 8 pár
 • A pusztában leginkább szarvasviperák élnek. Hány centiméter hosszúra nőhetnek meg? –  85 cm
 • Hány centiméteresek az újszülött szarvasviperák? – 12 cm
 • Egy jól lakott kígyó közelítőleg hány napig bírja ki étel nélkül? – 700

 

Milyenek? (Természeti)

Csoportosítsuk egy tankocka összekevert információit. Melyik állítás igaz a skorpióra, melyik a viperára?

A tankocka elérhető itt: Milyenek vagytok?

Megoldások (kép forrása az állatnévre kattintva):

Skorpió

 • Magyarországon egyik faja sem őshonos.
 • Saját napszemüvege van: érzékeny szeme olyan festékanyagot termel, ami védi, árnyékolja a szemét.
 • Ultraibolya fényben fluoreszkál.
 • Minél kisebb az állat, annál erősebb a mérge.
 • Hetekig bírja a fagyasztást, jelentős radioaktív sugárzást is kibír.

Vipera

 • Izraelben élő fajtája „szarvakat” visel.
 • Sárga, szürke, esetleg vöröses színű, olyan, mint a környezete, de a hasa mindig fehér.
 • Oldalazva közlekedik, ezért érdekes nyomot hagy a homokban.
 • Leginkább éjszaka vadászik.
 • Képes „zörgő” hangot hallatni.

 

A videón sajnos a pikkelyek zörgését nem hallhatjuk, de megfigyelhetjük, hogyan vadászik a szarvasvipera:

 

Állatnyomok (Vizuális-térbeli, természeti)

A pusztában élő ember már a nyomokról felismeri a veszélyes állatokat. Mi felismerjük-e őket?

Egy tankocka képein az eddig megismert vadállatok nyomait láthatjuk. Az i-betű fölött elolvashatjuk, hogy mely állathoz tartozik az adott nyom. Vizsgáljuk meg az állatnyomokat, és hasonlítsuk össze őket. A skorpió és a vipera nyoma jól elkülöníthető. De miben más a farkas, a hiéna és a sakál lábnyoma? (A méretén kívül, mivel a farkasé a legnagyobb, a másik kettőé körülbelül harmadakkora.)

A tankocka elérhető itt: Veszélyes állatok a pusztában – állatnyomok

Képek forrása:

 

Ha jó az idő, menjünk le a homokozóhoz, és gereblyézzük el, simítsuk le a homokot. Rajzoljunk a homokozó közepére egy kört: ez lesz a zsidók tábora. A tábor köré rajzolják bele a homokba a gyerekek a különböző állatok nyomait.

Ha nincs megfelelő hely vagy idő, ugyanezt festéssel vagy nyomatkészítéssel (krumpli-, szivacs- vagy dekorguminyomat) is megoldhatjuk.

Nyomatot legegyszerűbben úgy készíthetünk, hogy az állat lábnyomformáját kivágják a gyerekek dekorgumiból, és azt egy vastag kartonra ragasztják. Ily módon több elemből álló, összetett dúcot is készíthetünk.

A példaként bemutatott kép mintázata is így készült, bővebben lásd itt: Szimmetrikus minta, dekorgumi nyomattal

 

Közeledik a kígyó! (Zenei-ritmikus)

A szarvasvipera vadászat közben „zörgő” hangot hallat, ami abból adódik, ahogyan erős oldalpikkelyei között „zörögve” lehullik a homok. Ezt a hangot utánozhatjuk egy esőbottal, amelybe bab vagy egyéb termények helyett most minél durvább száraz homokot (esetleg finom szemcséjű sódert) tegyünk.

A zörgő bot elkészítése nagyon egyszerű. Szükség van hozzá egy papírhengerre. Minél hosszabb, annál jobb, hogy a homokszemeknek legyen helyük lehullani. A bot egyik végét fedjük be színespapírral vagy zsírpapírral, öntsünk bele kb. fél marék homokot, majd a másik végét is fedjük le. A zörgő hang a papírbot fel-le mozgatásával-forgatásával képezhető.

Ötlet és kép forrása

 

Skorpiófogó (Testi-mozgásos)

Az izraeli pusztában élő skorpiók csípése általában nem halálos, ám ettől függetlenül nagyon veszélyes. Gyakran előfordul még ma is skorpióbaleset Izraelben, mivel a skorpiók megszúrják annak a talpát, aki mezítláb rájuk lép. Illetve szeretnek hűsölni, amire sokszor a legalkalmasabb az emberi cipő, ágynemű, szőnyeg. A skorpió bökése tehát általában váratlanul éri az embert.

A gyerekek közül sorsoljunk vagy jelöljünk ki öt skorpiót úgy, hogy a többiek ne tudják beazonosítani őket. Minden gyerek szaladgáljon körbe-körbe az udvaron vagy a kijelölt helyen. A skorpiók feladata, hogy bökjenek oldalba valakit úgy, hogy a többiek ne vegyék észre. Akit oldalba böktek, az leül, mert megmérgezte a skorpió. A skorpiók feladata, hogy minél többeket bökjenek meg.

A játékosoknak nemcsak menekülniük kell, hanem le is leplezhetik a skorpiókat. Ha valaki biztos abban, hogy ki az egyik skorpió, akkor kiáltsa be a nevét. Ha eltalálta, a skorpió is leül a földre, kiesik. Ha nem találta el, akkor a hamisan kiáltó ül le a földre.

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .