12-2. Pusztában, farkasok közt

, , Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  mozgásos játék, drámajáték, élménypedagógia, ön- és társismeret, kapcsolat, nyelvi feladat, játék, természetismeret, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, ifjúsági alkalmak, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, lexikon, szótár, 
  • Alapige: Ézsaiás 11,6; 34,13–14; 43,20–21; Máté 7,15–16; 10,5–7.16–23
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, kapcsolati, önismereti, egzisztenciális, verbális-nyelvi, természeti
  • Tevékenység: Fogójátékok eltérő fogóstratégiával; nonverbális jelzésekre épülő kapcsolati játék; szólás magyarázata, értelmezése; beszélgetés, önvizsgálat, „farkas”-indulatok felismerése; keresztény létforma: bárányok a farkasok közt, életvezetési kiskáté írása; a „puszta” szó jelentéstartománya, panaszlevél, kérvény a pusztuló vadállatok nevében

 

Farkas/sakál- és hiénafogó (Testi-mozgásos)

Életmódjuknak megfelelően más és más vadászati stratégiával élnek az arab farkasok, a sakálok és hiénák. A farkasvadászatnál két fogót jelöljünk ki, a sakálvadászatnál kisebb csoportot, míg a hiénavadászatnál a gyerekek egyik fele legyen hiéna, akik csapatban vadásznak az áldozataikra.

Nyitókép forrása

Kép forrása

 

Báránybőrbe bújt farkasok (Kapcsolati, verbális-nyelvi, egzisztenciális)

Egy gyerek menjen ki. A többiek álljanak körbe, ők lesznek a bárányok: szelídek, kedvesek, engedelmesek. Ilyen a tekintetük is: nyílt, barátságos. Ám egy valaki a „báránybőrbe bújt farkas”, ő csak tetteti a kedvességet. Valójában vad és ragadozó lelkű, amit elárul a tekintete. Sorsoljuk ki, hogy ki lesz a körben állók közül a farkas.

Majd hívjuk be a kint lévő gyereket, és kérjük meg, hogy nézzen mindenkinek a szemébe. Próbálja kitalálni, hogy ki lehet a báránybőrbe bújt farkas? Három próbát tehet.

A játékot hasonló módon megismételhetjük.

Majd kérdezzük meg a gyerekeket, hogy ismerik-e a szólást? Milyen emberre mondjuk, hogy báránybőrbe bújt farkas? Találkoztak-e már ilyen emberrel vagy gyerekkel? Miért nehéz vele boldogulni? Hogyan lehet mégis?

Keressük meg a szólás igei alapját a Bibliában: „Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik báránybőrbe bújva jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek meg őket.” (Máté 7,15–16) – Kiket figyelmeztet itt Jézus? Kiket tart báránybőrbe bújt farkasnak? Miről lehet felismerni őket? Mit jelent a „gyümölcs” az ember életében?

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .