03-5. A sátor vendégei

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  érzékszervi játék, nyelvi feladat, játék, drámajáték, élménypedagógia, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
  • Bibliai történet: 1Mózes 18,1–15; 21,1–8
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, zenei-ritmikus, verbális-nyelvi, természeti, kapcsolati, egzisztenciális
  • Tevékenység: Kuckóépítés, asztalsátrak a teremben, hangérzékelő játék; beszélgetés, képzeletjáték, történetmesélés/történethallgatás; történet újramesélése, hallgatózó történet-puzzle, szerepjáték

 

Hallgatózók (Testi-mozgásos, zenei-ritmikus)

Építsünk asztalokból egy kis sátortábort: Elhelyezünk tágas kör alakban 5-6 asztalt, és letakarjuk mindet egy lepellel, úgy, hogy a lepel minden oldalon érjen le a földig. Az asztalsátor belső, kör felé néző oldalán annyira engedjük le a leplet, hogy könnyen fel lehessen hajtani, és csipeszekkel fel lehessen tűzni (lásd a képet).

Kép forrása

 

A sátortábor közepére is helyezzünk el egy alacsony asztalt vagy egy plédet, rajta legalább 10-15 tárgyat, amivel hangokat lehet adni. Pl.: üres üveg, bögre, tányér, lábos, serpenyő, PET-palack, kanalak, fakanalak, reszelő, kulcscsomó, csengő, papírdoboz, tárolódoboz (műanyag), dobozlant (befőttesgumival), csengő, furulya, síp, kavicsok, ágak stb.

A gyerekek közül minden sátorba bújjon be egy önként vállalkozó, és hegyezze a fülét. A többiekkel vegyük körül a sátortábort. A pedagógus mutasson rá valakire, aki középre megy, felvesz egy tárgyat, és hangot ad vele. Még legalább kétszer ismételjük meg ezt, majd hívjuk elő a sátorlakókat.

Felismerik-e, melyik tárgynak a hangját hallották? Akinek van tippje, próbálja ki. Ugyanazt a hangot hallja? Minden próba után mondjuk el, sikerült-e megtalálni a hangadó tárgyat. Ha valamelyiket nem sikerül kitalálni, a végén áruljuk el és mutassuk be, melyik volt.

A játékot többször is megismételhetjük, új hallgatózókkal és hangadókkal.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .