03-4. Sátorépítők

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, természetismeret, mozgásos játék, drámajáték, élménypedagógia, képalkotás, vizualitás, barkácsolás, kézművesség, ön- és társismeret, kapcsolat, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, csendesnap, hittanóra, 
Tudomány területek:  kortörténet, háttéranyag, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: 1Mózes 12,1–8; 13,14–18; Ézsaiás 54,2
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, természeti, vizuális-térbeli, testi-mozgásos, kapcsolati, logikai-matematikai,
  • Tevékenység: Ismerkedés a bibliai sátrakkal; kuckóépítés, nomád sátor építése a teremben; sátormakett építése; sátorszerkezet kialakítása a terem belső teréből

 

Ábrahám sátrai (Verbális-nyelvi, természeti)

Ábrahám és családja meg a pásztoraik sátrakban laktak. A sátor volt a házuk, amit, ha kellett, lebontottak, és felállították másutt. Úgy, hogy ne vigye el a szél, ne mossa el az eső. Jó sátrat építeni nem is olyan könnyű. Ézsaiás próféta ezt tanácsolja a sátorverőknek: „Tágas helyet keress a sátradnak, feszítsd ki sátorlapjaidat, ahogy csak lehet! Húzd meg jól a köteleidet, erősen verd le cövekeidet!” (Ézsaiás 54,2)

Ábrahám sátrairól keveset tudunk, nem írja le a Biblia, hogy is néztek ki pontosan. A mai nomád sátrakhoz hasonlíthattak. Mutassunk a gyerekeknek egy-két képet róluk, pl. erről a weboldalról (kép forrása):

Hagyományos teveszőr sátrak

 

Kuckósátor (Vizuális-térbeli, testi-mozgásos, kapcsolati)

A legtöbb gyerek szeret kuckót építeni, és a kuckóba, sátorba együtt bebújni a többiekkel. A kuckó, a sátor jó eszköze a közösségépítésnek az ovis csoportban is. Nem kell hozzá több, mint egy-két pokróc, takaró, lepel. A kuckóépítéshez használhatunk botokat, bútorokat, egyéb tereptárgyakat is. Az anyagokat erős csipeszekkel lehet a legkönnyebben egymáshoz rögzíteni, de jó szolgálatot tesz az erős zsineg is.

Ilyenkor, késő ősszel már kevésbé jöhet szóba a szabadtéri sátorépítés. De ne féljünk attól sem, hogy a teremben építsünk sátrat. Találunk hozzá jó ötleteket ezeken a weboldalakon:

 

 

 

 

 

 

 

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .