01-4. Ízes-képes gyümölcskuckó

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  természetismeret, képalkotás, vizualitás, ön- és társismeret, kapcsolat, nyelvi feladat, játék, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: 1Mózes 2
  • Intelligenciatípus: Természeti, kapcsolati, verbális-nyelvi, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Ízpróba: gyümölcskóstoló, gyümölcssaláta készítése, étlapja, kínálása; gyümölcsnyomda készítése, próbája, egyéni vagy csoportos kompozíciók alkotása; gyümölcsfamakett készítése papírzacskóból, kert alakítása a makettekből

 

Gyümölcsízek (Természeti, kapcsolati, verbális-nyelvi, vizuális-térbeli)

Szervezzük meg a szülőkkel, hogy minden gyerek részéről hozzanak be egy-egy ízes gyümölcsöt. Legjobb, ha otthon is megbeszélik, és közösen választják ki a gyerekek és a szülők a legjobb (legfinomabb) megoldást. A gyerekek segítségével kis csoportokban daraboljuk fel, szemezzük le a gyümölcsöket. Készítsenek a csoportok a falatokból egy-egy gyümölcstálat, amin kóstolóként minden behozott gyümölcsből találnak falatot. A gyerekek kóstolják meg a falatkákat, majd beszélgessünk:

Melyik gyümölcsnek milyen íze van? Mely ízek illenek egymáshoz? Ha két vagy három gyümölcsfajtát választhatnál, melyiket tennéd egy salátába? Miért?

 

Készítsenek a kis csoportok gyümölcssalátát a gyerekek választása alapján 3-4 gyümölcs ízkombinációjával. Az összekevert gyümölcsöket mézzel, citromlével, esetleg cukorral ízesíthetik. Érdemes a salátát rövid időre hűtőbe rakni, és kissé lehűtve fogyasztani. A csoportok a salátájuknak különböző fantázianevet adhatnak, ami ezzel a névvel, valamint az összetevő gyümölcsök felsorolásával kerülhet fel az étlapra. A fantázianevet a pedagógus vagy a betűket ismerő gyerek írhatja fel egy lapra. Az összetevőket pedig rajzos ikonnal ábrázolhatják a csoport tagjai.

Gyümölcsuzsonna alkalmával a különböző salátákból választhatnak a gyerekek, vagy megkínálhatják egymást a csoportok a saját készítményükkel.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .