01-1. Teremtett állatok – állatsoroló

, , Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, gondolkodtató, logikai feladat, képalkotás, vizualitás, ének, zene, ritmus, természetismeret, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, 
 • Alapige: 1Mózes 1,20–31; 2,18–20
 • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, logikai-matematikai, természeti, vizuális-térbeli, zenei-ritmikus
 • Tevékenység: Szóláncalkotó, névadó játék; állatok csoportosítása, állatnevek gyűjtése; madártollak rajza, színezése; hangfelismerő, hangutánzó játék

 

Névkereső, névadó (Verbális-nyelvi)

1. Szólánc alkotása:

A gyerekek kis csoportokban dolgozzanak. Minden csoport adott idő (mondjuk 10 perc) alatt alkosson egy szóláncot, amely állatok nevéből áll. A szólánc alkotásának elve többféle is lehet:

 • A szó utolsó betűje legyen a következő szó első betűje (pl. farkas, sakál, leopárd, darázs)
 • Azonos betűvel kezdődjenek (alliteráljanak) a nevek (pl. teve, tapír, tonhal, tukán)
 • Szótagazonosság legyen a nevek elején (pl. kakas, kaméleon, kabóca, kardfogú tigris)
 • Szótagazonosság legyen a nevek végén-elején (pl. róka, kanári, rigó, gólya)

 

2. Tankockafeladat:

Isten alighogy megteremtette az embert, munkát adott neki: nevet kellett adnia az állatoknak. Ez nem lehetett könnyű feladat, tekintve, hogy milyen sok állat él a Földön. Most néhány olyan állatot mutatunk, amit valószínűleg nem ismersz. Te milyen nevet adnál nekik? Érdemes ráklikkelni a képre, hogy megnézhesd a fotókat nagyobb méretben, mert érdekes és vicces dolgokat fedezhetsz fel. Például: Észrevetted, hogy a szürke szarvasnak agyara van? Ha elnevezted az állatokat, húzd az egeret az i-betűre, és meglátod, mi a valódi nevük.

A tankocka elérhető itt: Állatok új neve

 

A tankockán szereplő állatok és a képek forrásai:

 

Állatok csoportosítása (Logikai-matematikai, természeti)

Isten sokféle állatot teremtett, és Biblia csoportosítja is az állatok sokaságát. A gyerekek keressék ki a teremtés leírásából, hogy az állatok mely csoportjait különbözteti meg itt a Szentírás!

 • Vízi állatok
 • Madarak
 • Szárazföldi állatok: jószágok (barmok), vadállatok
 • Csúszómászó állatok

Mondjunk különböző állatokat, és próbáljuk őket elhelyezni a különböző csoportokba. Talán a csúszómászók csoportjának meghatározása a legnehezebb, mert nem azonos a mai állatrendszertani kategóriával. Mózes törvényében ezt a pontosítást olvashatjuk: „földön nyüzsgő kisebb állatok”, „hasán csúszik” vagy „a földön mászik”, „négy vagy több lábon jár” (3Mózes 11,42.44). Ide tartoznak tehát a kígyók, békák, de a férgek, rovarok is, legalábbis a földön mászók.

Játsszunk táblázatos állatnévgyűjtőt. Minden gyerek hajtson széltében ketté, majd újra ketté egy írólapot. A hajtásokkal négy oszlopra (hasábra) osztottuk a lapot. Minden oszlop tetejére írjuk fel egy állatcsoport nevét a teremtés leírása szerint. Majd válasszunk (sorsoljunk) ki egy betűt, és ezzel a kezdőbetűvel gyűjtsenek a gyerekek állatneveket minden oszlopba meghatározott idő (pl. egy perc) alatt. Melyik állatcsoporthoz tudunk több nevet gyűjteni? Adott idő alatt ki gyűjt több jó állatnevet? (A hibás neveket és ha valahova nem írt, a kihagyott helyeket le kell vonni az összértékből.)

Végül beszéljünk arról, hogyan csoportosíthatjuk még az állatokat, illetve az állatok egy részét? (Pl. háziállat – vadállat, növényevő – ragadozó.) Keressük ki az írólapról (húzzuk alá) a háziállatok nevét. Melyik oszlopban (bibliai csoportban) találjuk őket? Majd keressük ki hasonlóan a ragadozók nevét. Stb.

 

Madarat tolláról (Vizuális-térbeli, természeti)

1. A madarak tolla kápráztatóan szép, színes és érdekes mintázatú lehet. Ha van a csoportban a szülők között madártenyésztő, vagy akinek papagájai vannak, esetleg csak néhány baromfija a ház körül, akkor érdemes begyűjteni ezeket a tollakat. A gyerekek vizsgálják meg, hogyan épül fel egy toll, majd készítsenek tanulmányrajzot róla.

Az ajánlott weboldalon a madártoll rajzolásának különböző módozatait, stílusait mutatják be, lépésről lépésre. A szöveg angol nyelvű, de a képek magukért beszélnek.

A cikk elérhető itt: Hogyan rajzoljunk tollat?

 

2. Ha vidéken élünk, és tudunk szerezni fehér liba- vagy kacsatollakat, akkor színes alkoholos filccel kiszínezhetik azokat a gyerekek.

Ötlet és kép forrása

 

Állatkórus (Zenei-ritmikus, természeti)

A gyerekek hallgassák meg a tankockán lévő állatok hangját, és találják ki, hogy mely állatot hallják. Dolgozhatnak

 • egyéni munkában: Mindenki lejegyzi egy lapra sorban az állatok nevét.
 • csoportmunkában: Hallgassák végig a hanganyagot, majd emlékezetből gyűjtsék össze az állatok nevét.
 • frontálisan: Minden hang után mondja valaki az állat nevét (a nehezeknél tippelni is lehet).

A tankocka elérhető itt: Állathangok

Majd nézzük meg együtt a videót, amiről a hanganyag való, és ellenőrizzük, hogy jól tippeltünk-e?

A videó elérhető itt: Állathangok gyerekeknek

 

Milyen hangutánzó szavakkal szoktuk utánozni egy adott állat hangját. Pl. cica: miáu, kutya: vau-vau. Hangoztassuk is ezeket a hangokat. Majd próbáljuk meg az állat valódi hangját utánozni.

Egy állathangutánzó mondókát is megismerhetünk egy tankockafeladaton keresztül, illetve a mondóka felelgető mondogatásával.

A tankocka elérhető itt: Állathang-mondóka

 

Liba mondja: gi-gá-gá,
mikor megyünk világgá?
Ruca mondja: zsák-zsák-zsák,
lassan telik a papzsák.
Pulyka mondja: rút-rút-rút,
pöffeszkedő mindig rút.
Kecske mondja: mek-mek-mek,
ne csúfolj, mert megböklek.
Borjú mondja: mú-ú-ú,
minden sarkon egy kapu.
Disznó mondja: röf-röf-röf,
hol egy tócsa, hadd fürdök.
Tyúkom mondja: koty-koty-koty,
gazdasszonykám, gondoskodj.
Azt is mondja: kotkodács,
mindennapra egy tojás.

(Fugyivásárhely, Bihar)

 

Végül mindenki válasszon egy állathangot, és alakítsunk állati kórust úgy, hogy mindenki a választott állat hangját utánozza.

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .