34. Melyik az igaz? – További ötletek és variációk

,

Egy kislány három eurója

A napi hírözönben feltűnt egy hír: Miközben a leégett Notre-Dame felújítására lassan egymilliárd euró gyűlik össze, egy 9 éves brit kislány is elküldte, amit tudott: 3,38 eurót.

Forrás, ahol a levelét is olvashatod

 

Két gazdag

Ivan Turgenyev, 19. századi orosz író egész kötetre való rövidprózát írt, amit a rövidségük és tömörségük miatt prózaverseknek nevezett. Két gazdag című írása mintha a szegény özvegy történetének „orosz kiadása” lenne. Nagyobb gyerekekkel érdemes párhuzamot vonni, összehasonlítani a két történetet.

Ivan Turgenyev: Két gazdag

Fordította: Gy. Horváth László

 

Ha a gazdag Rothschildot magasztalják előttem, aki hatalmas jövedelméből ezreket fordít gyerekek neveltetésére, betegek gyógyítására, öregek ellátására – én is dicsőítem és elérzékenyülök.

Ám őt dicsőítve és elérzékenyülve sem tudok elfelejtkezni egy szegénysorban élő parasztcsaládról, amely befogadott nyomorúságos kunyhójába egy árván maradt rokon lánykát.

– Ha magunkhoz vesszük Katykát – mondta a parasztasszony –, az utolsó garasainkat fogjuk rákölteni, nem marad pénz sóra, nem lesz mivel megsóznunk a krumplilevest…

– Akkor majd… sótlanul esszük – válaszolta a parasztember, a férje.

Milyen messze van Rothschild ettől a parasztembertől!

  1. július

Ivan Turgenyev: Senilia – Prózaversek (Európa Kiadó, Bp, 2018)

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

A tanmenetet, óraterveket és a további ötleteket megtalálod a Segédanyagok / Hittan 4 menüpont alatt.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .