Jeruzsálemi képek

Hol keresték Jézust a szülei? Nyilván bejárták Jeruzsálem minden zegét-zugát. Merre jártak, milyen falak és épületek között, milyen kapukon mentek ki és be, milyen helyeket járhattak be még a város körül? Keressétek meg Jeruzsálem részletes térképét a Bibliai atlasz 56. oldalán (Magyar Bibliatársulat, 1999), és gyűjtsetek helyneveket, épületneveket. Hasonlítsátok össze Jeruzsálem óvárosának mai térképével is.

Az épületnevek segítségével keressetek képeket az interneten, azokról az épületekről, épületmaradványokról, amelyek a Jézus korabeli Jeruzsálemben is megvoltak, illetve amelyek később épültek, de a régi város hangulatát idézik.

 

Aki Jeruzsálemben jár, egy helyet biztosan meg fog látogatni: a Siratófalat, ami az egykori Szentély keleti falának a maradványa. A három zsidó zarándokünnep: páska, hetek ünnepe (pünkösd) és a sátoros ünnep (szukkót) idején ma is hatalmas tumultus van az előtte lévő téren.

„A Szentély maga gigantikus méretű volt: ma látható darabja, a Kotél, vagy Siratófal, külső falának egy töredéke csupán. Heródes nyolc éven át gyűjtötte az alapanyagokat hozzá. Az építéshez melyen 10 ezer ember dolgozott, átlagosan 10 tonnás kőtömböket használtak, de akad köztük 400 tonnás darab is. A kőtömbök tökéletesen illeszkednek egymáshoz, nem tartja őket össze habarcs. Heródes temploma olyan magas volt, mint egy húszemeletes ház, és egymillió ember befogadására volt alkalmas: ezt úgy érték el, hogy a Moria hegyet, melyen a Szentély áll, feltöltötték, és egy hatalmas, 480×300 méteres teret építettek az épület köré.”

Forrás

Városkép, amikor még állt a templom

A heródesi templom modellje az Izrael Múzeumban

A siratófal

Falrészlet Heródes palotájából

Via Dolorosa a 20. szd. elején

A Betesda tó körüli épületmaradványok

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

A tanmenetet, óraterveket és a további ötleteket megtalálod a Segédanyagok / Hittan 4 menüpont alatt.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .