01-6. Hálaadás gyümölcsasztala

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  mozgásos játék, érzékszervi játék, ének, zene, ritmus, drámajáték, élménypedagógia, nyelvi feladat, játék, ön- és társismeret, kapcsolat, természetismeret, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, hittanóra, csendesnap, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  természettudomány, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, kép, galéria, 
  • Bibliai történet: 1Mózes 2; 5Mózes 24,20–21; 4Mózes 13,23–27; Zsoltárok 136,1
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, zenei-ritmikus, kapcsolati, verbális-nyelvi, természeti, egzisztenciális
  • Tevékenység: Szerepfogó és érzékelőjátékok; bibliai gyümölcsüzenetek, böngészőnap, hálaadás; séta erdőbe, piacra vagy szőlőskertbe; multimédiás feladat: hazai és déligyümölcsök válogatása, megnevezése

 

Lipem-lopom a szőlőt (Testi-mozgásos, zenei-ritmikus, kapcsolati)

A Lipem-lopom a szőlőt kezdetű mondóka és játék elég közismert. Ha mégsem ismerik a gyerekek, egy animációs film segítségével könnyen megtanulhatjuk.

 

 

Lipem, lopom a szőlőt,
elaludt az öreg csősz.
Furkósbot a kezében,
vaskalap a fejében.

 

Na de ki az a csősz? Ő az, aki régen a kertek, szőlők őrzésével volt megbízva. Ma már inkább mezőőrnek nevezik.

 

A Lipem-lopom szerepjátékot többféleképpen játszhatjuk:

 

  1. Az öreg csősz a fogó, aki fekszik vagy guggol, esetleg egy széken ül, és úgy tesz, mintha aludna. A gyerekek körülötte settenkednek, „lopkodják” a szőlőt, és a dalt éneklik. A csősz a zajra ébredezni kezd, és egyszer csak váratlanul felpattan. Akit leghamarabb elfog a szétrebbenő gyümölcstolvajok közül, azzal szerepet cserél.

 

  1. A lopkodók az előbbihez hasonlóan énekelve lopakodnak az öreg csősz körül. Egyszer csak elkiáltják magukat: „Tele a kosár!” Erre a csősznek azonnal ugrani kell, és próbálni elkapni valakit a lopkodók közül. Ha sikerül, szerepet cserélnek.

 

  1. A harmadik változat már inkább érzékelőjáték: Az öreg csősz leül, és elé rakunk egy kosarat, amiben valóban ott van egy-két szőlőfürt. (A szőlőt helyettesíthetjük apró tárgyakkal, pl. kislabdával, pingponglabdával is.) A csősz a kosár mögött szemét lehunyva ül. A gyerekek tágas körben állnak, és énekelnek. Közben valaki odaoson a kosárhoz, és próbál elcsenni egy szőlőszemet. Ha a csősz idejében elkapja a kezét, vagy csak hozzáér, akkor lefülelte, és szerepet cserélnek. Ha nem sikerül lefülelni a lopót, marad a csősz a helyén. Három-négy sikertelen kísérlet után váltsunk csőszt: Azok közül következhet valaki, akik előtte ügyesen csentek a szőlőből.

 

  1. Végül játszhatunk tisztán érzékelőjátékot, éneklés nélkül. A csősz elé egy gyümölcsökkel teli kosarat rakunk, arra kell vigyáznia. Csakhogy elalszik közben. A gyerekek tágas körben veszik őt körül, és pisszenés sem hallatszik. Egy-egy gyereket rámutatással kijelölünk, aki csendben lopakodva közelíti meg a kosarat, és megpróbál belőle elcsenni egy gyümölcsöt. A csősz a lopakodót gyümölcslopás közben fülelheti le, kézre ütéssel vagy a kezének megfogásával. Ha sikerül lefülelni, szerepet cserélnek. Ha nem sikerül, a lopkodó magával viheti a gyümölcsöt.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .