13-04. Nyárszínek, nyárképek

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, képalkotás, vizualitás, gondolkodtató, logikai feladat, mozgásos játék, ének, zene, ritmus, természetismeret, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, tábor, családi alkalmak, 
Tudomány területek:  művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, online játékok, digitális oktató anyag, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: Zsoltárok 74,12.16–17; 148,7–10
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, vizuális-térbeli, logikai-matematikai, testi-mozgásos, zenei-ritmikus, kapcsolati, természeti
  • Tevékenység: Vershallgatás, képzeletjáték, beszélgetés: a vers képei és színei; gyerekrajz-kompozíció megfigyelése, képalkotás a vers alapján, képek és kifejezések egymáshoz rendelése; vers követése mímes mozgással, színek és mozgások kapcsolata, asszociációs játék, ritmizálás; szín- és rímkitalálós, párbeszédes versolvasás; színfelfedezés, színes kompozíciók, képalkotás zöldség- és gyümölcsnyomdával

 

Nyári rajz (Verbális-nyelvi, vizuális-térbeli, logikai-matematikai)

A nyári rajzról (lásd Balázs Imre József versét az előző bejegyzésben) eszünkbe juthat Nemes Nagy Ágnes Nyári rajz című verse is (elérhető a címre kattintva).

A gyerekek helyezkedjenek el kényelmesen a mesekuckóban, be is hunyhatják a szemüket, és képzeljék el, amit hallanak. Olvassuk fel a verset lassan, képekre tagolva, hogy legyen idő megfigyelni a „rajzot”.

Majd nyissák ki a szemüket, és meséljék el, hogy mit láttak. Nem kell a vers sorrendjében sorolni a képeket, fontosabb, hogy minél többet összegyűjtsünk. Ha sikerült, kérjük meg a gyerekeket, hogy a színekről is beszéljenek: Melyik kép milyen színben, színekkel jelent/jelenik meg előttük?

 

Beszélgetés után meghallgathatjuk a verset gyerekhangon is, a gyerekek képeivel illusztrálva:

 

Készíthetünk mi is hasonló „animációt”, szétosztva a verssorokat és képeket a gyerekek között, akik egyedül, párban vagy kiscsoportban is dolgozhatnak.

 

Olvasni jól tudó gyerekek játszhatnak a verssorokkal kép-szövegazonosító játékot, ami elérhető az interneten: Nyári rajz diagram

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .