11-5. Pünkösdi játék és virágséta

, Életkorok:  óvodás, óvodás, alsós, 
Képesség területek:  mozgásos játék, drámajáték, élménypedagógia, ön- és társismeret, kapcsolat, képalkotás, vizualitás, ének, zene, ritmus, kirándulás, sport, természetismeret, barkácsolás, kézművesség, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, csendesnap, családi alkalmak, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  hanganyag, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: Zsoltárok 72,1–3.16–18; 147,7–11
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, kapcsolati, vizuális-térbeli, zenei-ritmikus, természeti
  • Tevékenység: Ugrópróba: mozgásos ügyességi játék; virágrajz, koszorúkészítés; énekes drámajáték, körjáték; virágséta, pipacsbabák készítése

 

Pünkösdi király és királyné (Testi-mozgásos, kapcsolati, vizuális-térbeli, zenei-ritmikus)

A pünkösdi szokásjátékokhoz tartozik a pünkösdi király választása és a pünkösdikirályné-járás. Válasszunk mi is pünkösdi királyt és királynét a gyerekekkel.

A pünkösdi király kiválasztásában a lányok segítenek: Páronként oszlopba állnak, egymással szembe, néhány lépés távolságra. Minden pár kifeszít a lábai körül egy-egy összekötött gumipertlit, térd alatti magasságban. Ezen az akadálypályán ugrálnak végig a fiúk zárt, páros lábbal úgy, hogy minden pertliközbe beugranak, majd onnan ki, és ugyanígy tovább. Aki kihagy egy pertliközt vagy hozzáér a pertlihez, kiáll. Aki hiba nélkül végigér a pályán, az nehezebb fokozattal folytatja a következő fordulóban. Ehhez a lányok térdmagasságba emelik lábuk körül a gumipertlit. A versenyben maradt fiúk a nehezített pályán ugrálnak végig páros lábbal. Ha most sem dől el a verseny, a harmadik fordulót rendezhetjük fél lábon ugrálással. Aki itt győz, megérdemli, hogy fejére kerüljön a királyi korona egy napra. Ünnepélyesen megkoronázzuk egy aranyszínű papírkoronával.

 

Pünkösdi királyné nem a legügyesebb lány lesz, nem is a legszebb, hanem a legkisebb. Készítsünk a fejére koszorút papírvirágokkal. A gyerekek rajzoljanak tavaszi virágokat (levél és szár nélkül), vágják ki, és ragasszuk a virágokat egy papírpántra. Ami nem fér rá, azt elhelyezhetjük egy kosárkában.

Sétáltassuk meg a pünkösdi királynét a teremben, a már ismert pünkösdi ének alábbi változatát énekelve. Eközben négy lány – a királynő négy udvarhölgye – tartson egy színes kendőt a királyné feje fölé, így vezessék a pünkösdi királyhoz.

 

Piros pünkösd napján
mindenek újulnak,
a kertek, a mezők
virágba borulnak.

Én kicsike vagyok,
nagyot nem mondhatok,
de ki nem nyílhatok,
csak úgy illatozok.

 

A lányok mozgásigénye nem kisebb, mint a fiúké, ezért érdemes az udvarhölgyeket hasonló módon kiválasztani, mint a pünkösdi királyt. Így a lányok sem maradnak ki a „jóból”, az izgalmas ügyességi játékból, ami most szerepcserével történik, a fiúk tartják a gumipertli-akadálypályát.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .