09-1. Túlélés testvérmódban

, Életkorok:  felsős, ifis, 
Képesség területek:  ön- és társismeret, kapcsolat, természetismeret, nyelvi feladat, játék, ének, zene, ritmus, 
Szervezési formák:  hittanóra, ifjúsági alkalmak, 
Tudomány területek:  természettudomány, módszertani segédanyag, 
  • Bibliai történet: 1Mózes (41,47–49.53–57) 42–45 (46–47); Példabeszédek 15,17
  • Intelligenciatípus: Kapcsolati, természeti, egzisztenciális, verbális-nyelvi, zenei-ritmikus
  • Tevékenység: Konszenzusvita: túlélőkészlet összeállítása értéksorrendben; bibliai történet megismerése, beszélgetés: József és testvérei újra találkoznak; kreatív írás, dramatikus játék feladatok a mai média eszközeivel, különböző nézőpontból

 

Túlélőkészlet (Kapcsolati, természeti, egzisztenciális)

Mostanában gyakran hallunk híradást katasztrófákról, háborúkról, mintha a világ egy veszélyes hellyé vált volna a számunkra. Sokszor a filmek, játékok is ezt sugallják, de amikor hirtelen valósággá válik, már késő rá felkészülni. József sem a szűk esztendők beköszöntével kezdte az ország felkészítését, hanem még a jómód idején, amikor „megszámlálhatatlan” sok gabona termett (1Mózes 41,49). A gyerekek nyitott szemmel és füllel élnek, ők is érzékelik a veszélyeket, és szeretnének rá felkészülni, amennyire tőlük telik. Egy hittanóra, ifjúsági alkalom keretébe annyi fér bele, hogy beszélünk a problémákról, nem a szőnyeg alá söpörjük, és egy-egy játékos feladat során megosztjuk egymással a gondolatainkat, érzéseinket.

Kis csoportokban helyezkedjenek el a gyerekek egy-egy asztal körül, és képzeljék el, hogy szükséghelyzetre készülve túlélőkészletet állítanak össze tartós élelmiszerből (ami hosszabb időre is jól raktározható). Először minden csoporttag írja össze, ő mit tenne egy ilyen túlélőkészletbe. Majd beszéljék meg, ha kell, vitassák meg maguk között, melyik a legfontosabb, fontosabb vagy kevésbé fontos, és állítsanak össze egy közös listát, amin fontossági sorrendben szerepel tíz különböző alapélelem. Ha elkészültek, a kis csoportok képviselői olvassák fel a listáikat, majd ezek alapján készítsünk egy közös listát a készletbe kerülő legfontosabb élelmiszerekről. Mi került az „élelempiramisunk” csúcsára?

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Ősatyák és gyermekek menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .