07-6. Ház- és csoportépítők

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  mozgásos játék, ön- és társismeret, kapcsolat, nyelvi feladat, játék, természetismeret, ének, zene, ritmus, barkácsolás, kézművesség, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, hittanóra, csendesnap, tábor, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: Máté 7,24–27; Lukács 6,47–49
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, kapcsolati, verbális-nyelvi, természeti, egzisztenciális, zenei-ritmikus, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Tenyértorony-építés, mozgáspróbák, példázat mesélése, beszélgetés; éneklés mímes-mozgásos játékkal, ellentétes dalváltozatok; építés csoportmunkában, építmények bemutatása

 

Torony- és házépítők (Testi-mozgásos, kapcsolati, verbális-nyelvi, természeti, egzisztenciális)

Építsünk a gyerekekkel tenyértornyot a 07-3. bejegyzésben leírt módon: kis csoportokban körbe állva, a kezeinket tenyérrel lefelé egymásra helyezve. Tartsuk a tornyot erősen, egyenesen. Hirtelen kitör a vihar: szél süvít, eső zuhog, csapkodja a tornyot. Hangunkkal jelezzük a vihart, testünket ingatjuk, de a ház még bírja. Csakhogy jön az árvíz, ami mindent elsodor, és összedől a torony, minden kéz lehullik. Csak mi maradunk állva, mint a nagy hegyek.

De mi van, ha erős alapra épül a torony? Építsük fel a tenyértornyot újra egy asztal körül ülve. A legalsó kéz az asztalon fekszik, arra tornyozzuk fel a többi kezünket. Eljátsszuk újra a vihart és árvizet a hangunkkal, testünk ingásával, de a torony az asztalon állva marad.

 

A játék után meséljük el, mire tanította Jézus a barátait az okos és bolond építő példájával. (Máté 7,24–27)

Mire ügyel a házat építő ember? (Utalhatunk az árvízveszély mellett a földrengésveszélyre is, aminek szomorú aktualitása van.)

Az életünk is olyan, mint egy jól vagy rosszul felépített ház. – Mi adja hozzá az alapot? Mit jelent Jézusra hallgatni? Hogy tudjuk Isten szavára alapozni az életünket?

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .