05-6. Csillagos hónaptár

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, gondolkodtató, logikai feladat, természetismeret, barkácsolás, kézművesség, képalkotás, vizualitás, ének, zene, ritmus, mozgásos játék, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, csendesnap, 
Tudomány területek:  természettudomány, művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  online szöveg, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: 1Mózes 1,14–15; Zsoltárok 19,2–5; 136,7–9
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, logikai-matematikai, természeti, vizuális-térbeli, testi-mozgásos, zenei-ritmikus, kapcsolati
  • Tevékenység: Találós kérdésre válaszkeresés fejben és versben; természetismeret: időjelző égitestek, naptár szerepe; hónaplámpások (mécstartók) készítése sokféle anyag felhasználásával; születéskör kialakítása, beszélgetés: a hónapok jellemzői; szemelgetés évszak- és hónapsoroló mondókáink közül; évszak- és hónapkarakter-játékok

 

Mi vagyok? (Verbális-nyelvi, logikai-matematikai)

Tegyük fel a gyerekeknek az alábbi találós kérdést:

 

Rokonaim odakint a
csillagok.

Mi vagyok?

 

Hallgassuk meg a gyerekek válaszait, és fogadjunk el minden lehetséges választ. Majd áruljuk el, hogy a találós kérdés első fele egy versből való. Hallgassuk meg a költő válaszát, olvassuk fel Nemes Nagy Ágnes A lámpa című versét (elérhető a címre kattintva, a Mi van a szobában? című versciklusban).

 

Hónap-lámpások (Verbális-nyelvi, természeti, vizuális-térbeli)

Ünnepeinkhez hozzátartozik a fény, legyen az égi vagy földi lámpások fénye. Isten is így gondolta, hiszen az égitestekről ezt mondja a Teremtés könyvében:

 

„Legyenek világító testek az égbolton, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és jelezzék az ünnepeket, a napokat és az esztendőket, és legyenek világító testekként az égbolton, hogy világítsanak a földre!”

1Mózes 1,14–15

 

Napjaink – ünnepeink és mindennapjaink – rendjét tehát az égitestek mozgása jelzi számunkra, ebből tudnak a csillagászok pontos időt számítani, naptárt készíteni. A naptár azt mutatja meg, hogyan oszthatjuk az évet napokra, hetekre, hónapokra.

 

Készítsünk a gyerekekkel világító hónaplámpásokat, tizenkét mécstartó lámpást a hónapok karaktere szerint. A gyerekek 2-4 fős kis csoportokban dolgozhatnak. A csoportokat alakíthatjuk a gyerekek születésnapja szerint: egy-egy hónapot azoknak oszthatunk ki először, akik abban a hónapban születtek. Ha valamelyik hónap kimarad, vagy kevesen vannak a csoportban, vállalhatja a hónapot más is.

A csoportok maguk találják ki, hogy milyen anyagokkal, kellékekkel alakítják, díszítik a lámpatartót. Hogy legyen miből választani, helyezzünk el bőven különböző dolgokat egy kellékpulton. A lámpatartó készülhet kis tányérra, tálkába, pohárba vagy befőttesüvegbe, de készülhet sólisztgyurmából is. Díszíthetik a gyerekek levelekkel, termésekkel, ágakkal, növényi részekkel, kavicsokkal, színes papírokkal, fonalakkal, szalagokkal, gyöngyökkel, gombokkal stb., amit csak mozgósítani tudunk, és meg tudja mozgatni a gyerekek fantáziáját.

Néhány mécstartó-ötlet:

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .