04-7. Jászolkuckó-ajándékok

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, drámajáték, élménypedagógia, ön- és társismeret, kapcsolat, barkácsolás, kézművesség, képalkotás, vizualitás, érzékszervi játék, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, családi alkalmak, ünnepi műsorok, programok, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kézműves oldal, 

 

  • Bibliai történet: Ézsaiás 9,5; 11,6–7; Lukács 2,1–20
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, testi-mozgásos, kapcsolati, önismereti, egzisztenciális, vizuális térbeli
  • Tevékenység: Karakterválasztás, ajándékterv, szerepjáték plüssállatokkal; érzékelő játék: tárgyfelismerés tapintással, ajándékozó és ajándékozott megnevezése; ajándékpantomim, ajándékváró beszélgetés; mintás csomagolópapír készítése

 

Meseerdő ajándéka (Verbális-nyelvi, kapcsolati, egzisztenciális)

Sokféle állattal találkoztunk már a történetekben, dalokban, versekben a jászol körül, amiben az újszülött Jézus feküdt. Volt szó arról, hogy milyen állatok éltek akkoriban Jézus szülőföldjén, és mesés módon is eljátszottunk egy Jézust köszöntő állatseregletet. Most ezt a játékformát folytathatjuk, az ajándékokra, ajándékozásra fókuszálva.

A gyerekek válasszanak egy-egy plüssállatot a játékkészletünkből. (Ha nem jut mindenkinek, megkérhetjük a gyerekeket, illetve a szülőket, hogy hozzanak be a foglalkozás idejére egy-egy kedves plüssállatot otthonról.)

Képzeljétek, az állatok a Meseerdőben megtudták, hogy a kis Jézus megszületett. Ő lesz a világ megváltója, ami az állatok számára is örömöt, békességet fog hozni. Nem kell rettegniük egymástól, békében élhetnek együtt, a farkas a báránnyal lakik, a tehén a medvével legel majd (Ézsaiás 11,6–7). Hát hogyne lenne öröm az állatok között is. El is határozzák, hogy Meseerdő küldöttsége is felkeresi a kis Jézust, és köszöntik, ajándékot is visznek neki. Vajon ki mit küld? Melyik állat mivel köszönti Jézust?

 

A gyerekek kis csoportokban kuckózzanak össze, és beszéljék meg az állataik nevében, ki mit küld ajándékba Jézusnak. (Pl. a mókus mogyorót, a süni fenyőtobozt, a nyuszi sárgarépát, a cica gombolyagot, hogy a kis Jézus is tudjon játszani stb.)

Miután a csoportok megbeszélték, meséljék is el, mi mindent küldenek az állatok a kis Jézusnak. Sorban játsszák el, hogy ajándékaikat beleteszik egy zsákba vagy dobozba.

Végül válasszanak az állatok küldöttséget (nem tódulhat oda az összes állat, a kisbaba megijedne), és a küldöttség tagjai keressék fel Meseerdő ajándékaival a jászolban fekvő gyermeket.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .