04-4. Látogatók Betlehemben

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, természetismeret, ének, zene, ritmus, drámajáték, élménypedagógia, ön- és társismeret, kapcsolat, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, hittanóra, csendesnap, ünnepi műsorok, programok, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, hanganyag, online szöveg, 
  • Bibliai történet: Lukács 2,1–20; Máté 2,1–12
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, természeti, zenei-ritmikus, testi-mozgásos, kapcsolati, egzisztenciális
  • Tevékenység: Állatnevek gyűjtése, zenehallgatás, mímes-mozgásos játék plüssállatokkal; történetmesélés, betlehemes ének tanulása; betlehemes dramatikus játék jelzésszerű jelmezekkel; vers megismerése, beépítése a betlehemes játékba

 

Állatok Jézus körül (Verbális-nyelvi, természeti, zenei-ritmikus, kapcsolati, testi-mozgásos)

Kérdezzük meg a gyerekeket, tudják-e, milyen állatok lehettek az istállóban a jászol körül? Gyűjtsük az állatok nevét, nem baj, ha egy állatfajt több név is jelez. Pl.: ökör, boci, tehén, csacsi, szamár, juh, bárány, kecske, gida, de lehetett tyúk vagy kakas is.

Hallgassuk meg a Kaláka együttes előadásában Az állatok Jézus előtt című karácsonyi dalt (szövege elérhető a címre kattintva).

 

 

Figyeljék meg a gyerekek, a dal szerint milyen állatok mentek el Jézushoz, és melyik állat mit vitt neki!

A felvétel egy szabadtéri előadáson készült, és jól láthatók a Parlament előtt felállított szabadtéri betlehemi istálló állatai. Milyen állatokat figyelhetünk meg itt?

 

A dalban szerepel nyuszi és kacsa is, olyan állatok, amelyek nem voltak Betlehemben. De az ünnepbe minden állat és ember belefér, ez benne az evangélium.

Vegyünk elő a gyerekekkel plüssállatokat, mindenki válasszon egyet. Majd egyenként vagy párban, kis csoportokban menjenek oda az állatok a jászolhoz, és vigyenek valamit a kis Jézusnak, vagy csináljanak valamit a jászolbölcső körül, ami jókedvre deríti a gyermeket. Lehet ez ének, tánc vagy bármilyen mutatvány, amit az állatszereplő végez.

A nyitóképen Kőszeghy Csilla illusztrációja a Beszélgető Bibliából (Móra Könyvkiadó, 2014, 142-143.o.)

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .