01-1. Gyümölcskuckó – Isten kertje

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, természetismeret, képalkotás, vizualitás, ének, zene, ritmus, mozgásos játék, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, 
  • Bibliai történet: 1Mózes 2
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, természeti, vizuális-térbeli, zenei-ritmikus, testi-mozgásos
  • Tevékenység: Versbeszélgetés, történetmesélés, gyümölcsnevek gyűjtése; gyümölcsmondóka, kiolvasójáték; házas fogó gyümölcs- és zöldségnevekkel

 

Az Éden kertje (Verbális-nyelvi, természeti, vizuális-térbeli)

Isten teremtett világáról fogunk mesélni. De előbb meghallgatunk egy verset.

Olvassuk fel / mondjuk el az alábbi teremtést dicsérő, gyerekhangon megszólaló verset:

 

Miklya Zsolt
Isten és a minden 

Réges-régen semmi nem volt
még a földön. Nem volt föld sem.
Nem volt napfény, nem voltak cicák.  

És ebben a sötétségben
Isten világot teremtett.
Napos, holdas, csillagos hazát. 

Teremtett zsiráfot,
patakot, virágot,
döngicsélő darazsat.  

Isten teremtett meg mindent…
Nézd csak meg magad!

 

Kérdezzük meg: Mi mindent teremtett Isten a vers szerint? Mi mindent teremtett még? Soroljunk teremtett lényeket, dolgokat.

Ha van köztük gyümölcs, gyümölcsfa, folytassuk innen a gondolatot. Hogyan is történt…

Ha nem szerepelt gyümölcs a felsorolásban, tegyük fel a kérdést: Vajon mit teremtett még? Mit nem soroltatok?

Megtudjuk a következő történetből.

 

Kuckózzunk be a történetmeséléshez, majd meséljük el a gyerekeknek a teremtés történetének második változatát, amit Mózes 1. könyve 2. részében olvashatunk az Édenkertről. A történetet azzal fejezhetjük be, hogy az ember és felesége, Ádám és Éva boldogan élt a kertben, ahol volt bőven gyümölcs. Ha megéheztek, elég volt a fáról, bokorról szakítani. Tudták, bármelyik fáról szakíthatnak, egy kivételével. De nem zavarta őket a kivétel, hiszen annyi szép és finom gyümölcs volt még a kertben. És olyan szép volt a kert, olyan békés. Meg ott volt a sok állat, egyik szebb és kedvesebb, mint a másik. Nem féltek tőlük, nem is vadásztak rájuk, hiszen volt elég gyümölcs.

(A történetmeséléshez lásd Miklya Luzsányi Mónika Éden című történetét az ABC-kuckó 40-41. oldaláról.)

 

Ferenczy Noémi: Teremtés (falikárpit, 1913, részlet)

Milyen gyümölcsök teremhettek a kertben? Soroljanak a gyerekek gyümölcsféléket. Bármilyen gyümölcs szóba jöhet, nem kell kortörténeti összefüggésbe helyezni a feladatot. Az Édenkert nyugodtan megjelenhet a tudatukban „mesebeli mindentermő” kertként.

Ferenczy Noémi: Teremtés című falikárpitja is a teremtésről mesél. A kárpit kis képei közül megnézhetünk párat az Iparművészeti Múzeum online galériájában (kattints a címre), és mesélhetnek róla a gyerekek: Mit látnak a képen? Milyen növényeket? Milyen gyümölcsöket? Milyen állatokat?

 

Gyümölcskiolvasó (Verbális-nyelvi, zenei-ritmikus)

Tanuljuk meg az alábbi kiszámolót. A gyerekek körbe állnak, a kiolvasó ütemezve mondja a mondókát, és negyedértékenként ütve mutat ujjával egy-egy játékos felé. Akire az utolsó ütem jut, az válaszként mond egy tetszés szerinti számot. A kiolvasó ennek megfelelően számolva olvas tovább, és akire az utolsó szám jut, az lesz az új kiolvasó (illetve a fogó).

 

Ádám, Éva kertben lakott,
ottan sokat járogatott.
Almát, körtét, szilvát ettek,
mondd meg, pajtás, mennyit ettek?

magyar népi mondóka

 

Gyümölcsfogó (Verbális-nyelvi, testi-mozgásos)

Az utolsó kiolvasott játékos lehet a fogó, és játszhatunk házas fogót, amikor gyümölcsnév a ház. Ha a fogó elől menekülő megáll és gyümölcsnevet kiált, nem lehet megfogni. Csak olyan gyümölcsnevet mondhat, ami még nem hangzott el. A házban tartózkodó kitárt/felemelt karokkal áll, mintha gyümölcsfa lenne. Ha bokron vagy földön terem a gyümölcs, le kell guggolnia. A házban csak rövid ideig tartózkodhat. A szabadon menekülők közül bárki kiválthatja érintéssel, ilyenkor a házban lévő is menekül tovább. Ha sokáig nem érkezik kiváltó, vagy túl sokan vannak már házban, a játékvezető elkiálthatja magát: „Lehullott a gyümölcs!” Erre minden ház védelme megszűnik, az összes házban lévőnek menekülnie kell tovább.

Ha elfogytak a gyümölcsnevek, fogót váltva újrakezdhetjük a játékot, amikor minden gyümölcsnevet újra lehet mondani (megint csak egyszer). Áttérhetünk zöldségnevekre is, itt minden házban lévő játékosnak le kell guggolnia. Vagy mondhatnak a menekülők gyümölcsből, zöldségből készült ételneveket, ami nem jár külön mímes mozgással.

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .