Tábori játékok 2022

Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  érzékszervi játék, nyelvi feladat, játék, gondolkodtató, logikai feladat, 
Szervezési formák:  tábor, csendesnap, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 

Célcsoport: 10 év körüliek

 

Noé állatai

Csoportos játék, 8-10 fő ajánlott. Kellék: papír, írószer.

 

Egyvalaki lesz Noé. Nála van a papír és az írószer. Összeírja, milyen hangot adó állatokat tett fel eddig a bárkára. Annyi állat legyen a papíron, amennyi gyerek játszik. Pl.: cica, kutya, kacsa, liba, bárány, kecske, veréb, medve, bagoly, kakas. A listát átadja az egyik játékosnak, s ő eltávolodik a csoporttól. (Kimegy.) A csoport beosztja, ki melyik állat szerepében játszik. Mikor kész a beosztás, visszahívják Noét. Ő a játékosoknak háttal, eltakart szemmel kérdez. – Hol van a kecske? A kecske szerepében lévő gyerek elváltoztatott hangon mekeg kettőt-hármat. Noé visszafordul, s tippel: – A kecske X. Ha eltalálta, szerepcsere következik, az állatok listája maradhat is, de ez esetben a szereplők más állat „bőrébe” bújnak. Ha az új Noé akarja, változtathat az állatok listáján, cserélhet, pl. bárányt lóra. Mindig az a lista érvényes, amelyiket Noé akarja. Abban az esetben, ha az első kérdésre nem találta ki a kecske személyét, kereshet egy másik állatot is. Pl. Hol van a liba? Ha most sem tippelt jól, újra kimegy, az állatneveket pedig elcsereberélik a játékosok.

Kép forrása

 

Azért vannak a jó barátok…

Csoportos játék, 8-10 fő ajánlott. Kellék nincs. Bárhol játszható.

 

Kiszámolóval kiválasztanak két jó barátot. Ők eltávolodva a csoporttól kiötlenek egy összetett szót, és megállapodnak, ki fogja megjeleníteni az előtagját, ki az utótagját. Ha megvan a szó – pl. postagalamb –, visszatérnek a csoporthoz, s felteszik a kérdést: Mondjam vagy mutassam? A csoport választ közlésmódot. Ha a „mutassam” lehetőséggel él, akkor akié az előtag, pantomimjátékkal megjeleníti a szót (posta). Kétszer lehet tippelni. Ha nem talált, a másik barát jön, ő is hasonlóan eljátssza a galamb szót. Ha ezt kitalálják, lehet tippelni az előtagra. A jól tippelők ötlik ki majd a következő feladványt.

Ha a csoport a „mondjam” verzió mellett dönt, akkor is az előtag játékosa szólal meg először: Én állok elől, mögöttem a jó barátom. Rám jellemző három dolog: … (megemlít három információt). Pl. a „posta” szónál: levélbélyeget árulok; csekkeket továbbítok; leveleket kézbesítek. Ezután rá lehet kérdezni az előtagra. Az utótag játékosa lép színre, ő a „galamb” szóra mond három jellemzőt. Ismét rákérdezés következik.

 

Csak egy betűt cseréltem (esőnapra is alkalmas játék)

Kiscsoportos játék (pl. 3×4 fő). Játékvezetőre van szükség. Kellék: kinyomtatott anyag, csoportonként egy lap.

 

Játékszabály: A feladatlapon lévő szavakban egy betűt cseréltem. A kicserélt betűt föléírással kell kijavítani, de nem hangosan! Egy csoport tíz szót kap.

Pl.: DISZKÓZSÍR, VIRÁGHÁBORÚ, KENŐMÁJUS, AGYTAKARÓ, FÜLKELÉS, HŐSLEVES, VÉRKASTÉLY, BŐRKÓSTOLÓ, NYÚLVESSZŐ, VÍGÖSSZEG, PÁRSZÍVÓ, TÁPSZŐR, COMBOSDOBOZ, FOGHÍZÁS, CSALÁSSEGÍTŐ, KÉRÓKATONA, BÁDOGTETŰ, ÉTICSIPA, HÁJBEÜLTETÉS, PÁRNAPATA, HŰMÉRŐ, KERESZTESPÉK, SÍRLESZÍVÁS, HAJASKAPITÁNY, SZÍVBÁJ, TÉLERŐ…

A feladatlap megoldását ellenőrzi a játékvezető. Ha minden csoport kész, szóban az A csoport felolvassa az eredeti szavakat a B csoportnak, amelyik megoldja. A B csoport a C csoportnak, és így tovább. Így minden csoport minden szóval megismerkedik.

A játék folytatódhat úgy, hogy a csoportok írnak hasonló feladványokat egymásnak.

 

 

Közzéteszi: Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Használati jog típusa:
  • Az általam (mint szerző, közzétevő által) feltöltött anyag engedélyem nélkül kereskedelmi forgalomba nem hozható.
  • Valamint: a szerző engedélyével belső használatra, oktatási célra sokszorosítható, másutt azonban nem publikálható.
0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .