Miért pánikolt be Heródes?

„Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idején, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt. Amikor ezt Heródes király meghallotta, nyugtalanság fogta el, és vele együtt az egész Jeruzsálemet.” (Máté 2,1–3)

 

Mozaikpadló Heródes király Masszádabeli palotájában

 

A régi Károli fordítás szerint Heródes „megháborodék”, a folytatást ismerve pedig modern szóval azt mondhatnánk, hogy bepánikolt. De miért volt ez a nagy izgalom egy számára még ismeretlen gyermek születése hírére? Heródes nem volt zsidó, apja edomita, anyja nabateus származású. Hogy lett akkor király Jeruzsálemben? Az apja, Antipáter vagyonos és befolyásos ember volt, Julius Caesar Kr. e. 47-ben őt nevezte ki Júdea helytartójának. A ravasz Antipátert néhány év múlva megölték ugyan, de fia folytatta intrikákkal és hivatalnokok lefizetésével járó Róma-barát politikáját. Végül Antonius és Octaviánus (a későbbi Augustus) támogatásával elérte, hogy a római szenátus kinevezze őt Júdea királyává.

 

Kilátás Heródes erődjéből, a Heródiumból Jeruzsálemtól délre, a Júdeai hegyvidéken

 

Miért volt erre szükség a római helytartón kívül? A rómaiak a meghódított népeknél azért adtak királyi címet egy-egy befolyásos helyi vezetőnek, hogy a népet csendben tartsa, ne engedje, hogy Róma ellen lázadjanak, és a törekvő Heródes erre pont megfelelt. Heródes azért is kapóra jött a rómaiaknak, mert segített a Palesztinába betörő pártusok elűzésében. Uralkodását Kr. e. 37-ben azzal kezdte, hogy az elégedetlenkedőket kivégeztette, köztük több férfirokonát, családtagját, sőt még a feleségét is. Így akart rendet tenni, és megelőzni, hogy riválisai legyenek, de továbbra is rettegett, hogy valaki ellene támad.

 

Kilátás a Holt-tenger partvidékére Masszáda erődjéből, amit szintén Nagy Heródes építtetett

 

Ezért fogja el Heródest a pánik, amikor azt hallja, hogy valahol egy újabb, királyságra várományos gyermek született. Gyűlölettől és félelemtől hajtva megparancsolja hát, hogy a katonái öljenek meg Betlehem környékén minden kétévesnél kisebb fiúgyermeket. Így lett Heródes a karácsonyi történet negatív szereplője. Persze mindez semmit sem ért, a gyermek Jézus megmenekült, és király lett, bár nem a Heródes trónján, hanem annál nagyobb tisztséget kapva, a világ Megváltójaként.

 

 

Közzéteszi: Győri István, református lelkész, egyetemi tanár

 

Használati jog típusa:
  • Az általam (mint szerző, közzétevő által) feltöltött anyag engedélyem nélkül kereskedelmi forgalomba nem hozható.
  • Valamint:
  • a szerző engedélyével belső használatra, oktatási célra sokszorosítható, másutt azonban nem publikálható.
0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .