Erős vár a mi Istenünk – LUTHER MÁRTON füveskönyve

,
Erős vár a mi Istenünk

Márai Sándor vagy Weöres Sándor Füveskönyve után az avatott olvasó már nem a termesztett vagy vadon termő növényekről, a gyógyfüvek hasznáról és káráról vár tájékoztatást, ahogy az a régi füveskönyvekben (füvészkönyvekben) megszokott volt. A hasznos tanácsok az idők folyamán kiterjedtek a lélek, sőt általában a lét gondjaira is. Márai Sándor Füveskönyve előszavában így fogalmaz: „Nem akar mást ez a könyv, mint mind a megszámlálhatatlan könyvek, melyek a régmúlt és félmúlt időben beszélni akartak az ember sorsáról a világban. Szeretné elmondani egy ember, hogyan kell lakni, enni, inni, aludni, betegnek lenni és egészségesnek maradni, szeretni és unatkozni, készülni a halálra és megbékélni az élettel. …Olyasféle lesz hát ez a könyv, mint a régi füves könyvek, melyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten.”

S még egy gondolat Máraitól, ami méltán lehetne Luther Márton füveskönyvének az esszenciája is, hiszen – ha jól értem – egy igazi füveskönyv a személyes és közös emberi tapasztalatból leszűrt életesszenciákat kínál:

„Minden bölcs, kinek gondolatait megismernem sikerült, arra tanított, hogy élni és írni úgy kell, mintha minden cselekedetünk utolsó lenne az életben, mintha minden leírott mondatunk után a halál tenne pontot. Csak a halál érzelgés, félelem és oktalan gyávaság nélkül való tudata ad életünknek és írásunknak igazi magatartást. Végzetesen kell élni és írni, tehát nyugodtan, nagyon figyelmesen, egyforma erővel figyelve a világra és önmagunkra, értelmünkre és szenvedélyeinkre, az emberek szándékaira és a mindenséghez való kapcsolatainkra. Ez az egyetlen emberhez méltó magatartás: többet Isten sem kíván tőlünk. S nincs nagyobb bűn és hiúbb kísérlet, mint többet vagy mást akarni, mint amit Isten kíván tőlünk.” (Arról, hogyan kell élni és írni)

Forrás

 

Erős vár a mi IstenünkReisinger János Luther Márton életesszenciáiból gyűjtött egy kötetre valót: a nagy reformátor gondolatait válogatta továbbgondolásra késztető, befogadható adagokban tematikus rendbe, bátorításként és gyógyírként a lelki élet különböző területeire. Beszédes már a tartalomjegyzék is, ahol ilyen címeket találunk: A kezdeti felismerésekből, Egyre közelebb Krisztushoz, A lelkiismeretről, A zene hatalmáról, A prédikálás művészetéről, A házasságról, Gyermekekről, gyermeknevelésről, Alázatról és engedelmességről, stb.

A tömör, aforisztikus bölcsességektől – „Jobb a magunk szemével nézni, mint a másokéval.” „Nem emberit ajánlok, hanem istenit.” „Most már tudom, hogy csak jó lelkiismerettel lehetünk boldogok.” – a bővebb és teljesebb kifejtésekig – mint a 95 tétel, vagy a Tizennégy vigasztaló kép – számos életvezető tanáccsal és példával találkozunk. Luther Márton gondolatainak tükrében a Biblia, Isten kegyelmes és teremtő Igéjének újrafelfedezését élhetjük át, ahogy az személyes életén és korának létproblémáin, gondolkodásmódján keresztül tükröződik.

Megvásárolható a keresztény könyvesboltokban, megrendelhető a Parakletos Könyvesháznál.

 

Gondolatok a gyerekkorról, a gyerekekről:

„Apám egyszer úgy megvert, hogy elszaladtam, és annyira utáltam őt, hogy csak nagy nehezen tudott visszahódítani.” (13.o.)

„Anyám addig vert, amíg ki nem serkent a vérem, mert elcsentem egy diót. Az ilyen szigorú fenyítések kergettek kolostorba, noha anyám jót akart.” (13.o.)

„Jó, ha a gyerekek énekelnek, és a musicát az egész mathematicával együtt elsajátítják.” (109.o.)

„Ilyenek lettünk volna mi is a paradicsomban, egyszerűek, együgyűek, őszinték, minden gonoszság és kétszínűség nélkül valók. Az öregebbek eltanult tréfái nem ilyen kedvesek. Mert ami színlelt és koholt, az nem olyan megkapó és nem örvendeztet úgy meg, mint ami természetes, a szívből jön. Ezért a gyermekek a legnagyszerűbb játszótársak, akik mindent őszintén, szívből, természetesen mondanak és tesznek.” (123.o.)

„Édes Istenem! Mennyire tetszik nekem az ilyen gyermekek élete és játéka! Hiszen minden bűnük nem más, mint csupa megbocsátása a bűnnek.” (123.o.)

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .