CikCakk délután

A Harmat Kiadó gyermekújságjára épülő foglalkozás. Az újság bibliai alapokra épülő kiadvány, tartalmas, gyermeknyelven íródott, szépen illusztrált olvasnivaló. A cél: megkedveltetni a leendő olvasókkal. A foglalkozás a csatolt fájlból is letölthető.

 

 

Forma: 4 heterogén csoport (6-11 évesig), 4-5-6 fő csoportonként (a megjelentek függvényében).

Tervezett időtartam: 60 perc

Módszer: játékos csoportfeladatok (Dráma- és játékpedagógiai elemek)

Kellék: papír, írószer, csoportonként 1 CikCakk gyermekújság

 

Munkamenet:

 1. Nyelvtörő közös gyakorlása: „Egy kupac csupasz kukac, / meg egy kupac csupasz kukac,/ az két kupac csupasz kukac!”

Ismétlés: 2-3 alkalom. A mai játékhoz „munka-kupacokat” alkotunk. Csoport-alakítás.

Először válasszatok rövid megbeszélés után 4 munkavezetőt. (Általában a legidősebbeket jelölik e posztra.)

A 4 megválasztott körbejár, s 1-1 társat magához hív, míg a létszám el nem fogy.

 1. Minden gyerek-kupac különüljön el egy-egy asztal köré. A munkavezető lesz a szószóló,akivel a részleteket megbeszélitek, majd a megoldást ő ismerteti. Az asztalon találtok 1 gyermekújságot, aminek CikCakk a neve. Kaptok 5 percet, hogy ismerkedjetek vele, s a feladat az lesz,hogy töltsétek ki róla a kérdőívet!

Kérdőív:

Kiadó: ________________________________

Melyik lapszám van a kezetekben: __________________________

A címlapon milyen fontos szavak határozzák meg a tartalmat? _______________________________

Hol rendelnéd meg? __________________________________

Hány éveseknek ajánlanád? _______________________________

 1. Régen – talán filmen láttál is ilyet – rikkancsok ajánlották a járókelők figyelmébe a sajtótermékeket. Hangosan (rikkantva) hívták fel a figyelmet egy-egy érdekes cikkre. Most az a feladatotok, hogy fogalmazzatok közösen egy rikkancs-szöveget, s egy valaki olvassa el nekünk, beleélve e szerepkörbe magát. Ez a rikkancs CikCakkot árul.
 2. Az állatkertben járunk. A „munka-kupac” most állateledelt készít azoknak a lakóknak, amelyek a CikCakk e számából költöztek ide. Milyen állatokról van szó? Mit esznek?
 1. A Biblia mely szereplőivel találkoztál az újság lapjain? Válassz ki egyet, készíts vele riportot! Két gyerek elevenítse meg: egyik legyen a riporter, a másik a riportalany.
 2. A sport is szerepet kap a kiadvány hasábjain. Képzeletben látogassatok el annak a csapatnak a mérkőzésére, amelyikről olvashattok. Rövid, biztató sorokkal lelkesítsétek őket a képzeletbeli stadion lelátójáról! Meghallgatjuk!
 3. Írjatok tömör, pár soros „naplóbejegyzést” valamilyen nyári eseményről, ahol jól éreztétek magatokat, s esetleg baráti társaságban töltöttétek a napot (pl. hittan-tábor).
 4. Gyűjtsetek érveket: miért jó csoportban, „munka-kupacban” dolgozni?
 5. Végül kipróbálunk egy cikcakkos játékot:

Zsinegelő

Ehhez a játékhoz néhány kis gombolyag zsineg szükséges. A játékosok ötfős csoportokat alkotva egymás mögé állnak terpeszállásban. Minden oszlop első embere a kezébe kapja a zsineget. Ha felkészültek, az egyik első játékos megszólal: „Most!” Ekkor a terpeszt kihasználva, lent továbbadja a zsineget, és az oszlop az utolsóig vezeti azt. Akkor a sorvégen álló felemeli a zsineget, és a saját válla fölött előre adja. Amikor az elsőhöz ér, az összefogja a két zsinegvéget, azaz összekapcsolja a játékosok oszlopát, és azt kiálltja: „Kész!” Az a csoport győz, amelyik legelőször van kész. Ha a zsineg elgurul, leesik stb., a csoportnak elölről kell kezdeni a zsinegelést.

Nehezített változat: az „összekötözötteknek” együtt néhány lépést is meg kell tenni, anélkül, hogy a zsineget elengednék.

 

2014.szept.                            Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Használati jog típusa:
 • Az általam (mint szerző, közzétevő által) feltöltött anyag engedélyem nélkül kereskedelmi forgalomba nem hozható.
 • Valamint:
 • a szerző engedélyével belső használatra, oktatási célra sokszorosítható, másutt azonban nem publikálható.
0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .