01. Betűpásztor – anagrammajátékok

,

Ismerős nyelvi játék az anagramma. Lényege, hogy az alapszó hangjait (betűit) tetszőleges sorrendben felcserélve más jelentésű szavakat alkotunk. Pl. kötél → öklét.

Az alapjátékra különböző kiegészítő szabályokat építhetünk, amivel változatosabbá tehető a játék. Az alábbiakban néhány anagramma-játékra épülő változatot ismertetünk, elsősorban olyan szóanyagra építve, amely szerepel a bibliai szókincsben, illetve könnyen beépíthető a bibliai történetmesélésbe, gondolkodásba. Ezért is bővítjük a szójátékot mondatalkotással, ami a szó jelentését helyzetbe hozza.

Az anagramma-játékok és feladványok-megoldások forrása: Hernádi Sándor: Elmemozgató nyelvi játékok (Móra Kiadó, 2014, 9–25., 54–71. o.)

 

Egyszavas anagrammák

Egy szót kell betűcserékkel más szóvá alakítani. A szó nem bontható több szóra, a hangok szabadon cserélhetők. Több megoldás is lehetséges.

szeret termés várat őrét rémet verést evést
retesz

szerte

ereszt

Eszter

rémest

sértem

értsem

érmest

várta

távra

tárva

ártva

értő

térő

tőré

érőt

méter

rétem

értem

méret

vérest

versét

sérvet

vértes

téves

vesét

vetés

véste

 

Alkossatok az anagrammák közül kiemelt szópárokkal olyan mondatpárokat, amelyek egymáshoz és a Bibliához is kapcsolódnak valamiképpen. A kiválasztott szavak szerepelhetnek toldalékos formában vagy szóösszetételben is. Pl.:

  • ●   Jézus szerette az embereket. Szerte járt az országban, és gyógyította, tanította őket.
  • ●   Jó volt az idei termés. Ugye nem sértem meg, ha megkínálom egy falat kenyérrel?
  • ●   A haza térő apa ajándékot hozott. Egy szép tarka köntöst, sokat érőt.
  • ●   A megtérő bűnös kegyelmet kap. Értő füleket, értő szívet.

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .