A „mártír” gyülekezet: Szmirna

Jel 2,8–11

A keresztyén élet egyik legnagyobb titka: a szenvedés, a próbatétel. A szmirnai gyülekezet átélhette mindezeket. Megmaradásuk feltétele, hogy jó stratégiát válasszanak harcaikban. A nagy hadvezérek sosem mennyiséggel győztek, hanem ötletességgel. Mi legyen hát a szenvedések közti stratégiánk?

1/ Az ellenség szándékainak leleplezése. A gyülekezetnek tudnia kell, hogy lesz külső támadás (Sátán = vádló), s lesz belső probléma (diabolosz = szétdobáló). Káromolhatják őket, s még börtönbe is vethetik. Ezt tudni kell, s fel kell készülni rá. Ha az ember tudja ezt, s azt is hogy egyszer véget ér – szinte bármit ki lehet bírni!

2/ A győzelemben való hit. Ez rendkívül fontos. Sok hadvezér megtette már, hogy ha valaki félni kezdett, s ezzel a többiek hitét is megingatta, inkább elküldte, mintsem hogy a győzelem kérdésessé váljék. Aki hisz a győzelemben, az már most győztes!

3/ Hűség a hadvezérhez, aki bármit parancsolhat. Nem értenem kell, hanem engedelmeskednem! Sőt, ha nem értem, akkor annál gyorsabban – mert míg filózgatok, elmúlik az alkalom. Egy katonának bíznia kell parancsnokában, s tisztelni parancsát.

A feljebbvalók tisztelete, akik életemet, körülményeimet befolyásolják, szintén benne van a parancsolatban (Róma 13,1–7!) – hiszen őket is Isten rendelte fölém.

Aki hisz a keresztben, annak magára kell venni a keresztet.

C. H. Spurgeon

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .