03-3. Nyájak és pásztorok – Ábrahám nyomában

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  drámajáték, élménypedagógia, természetismeret, ön- és társismeret, kapcsolat, gondolkodtató, logikai feladat, nyelvi feladat, játék, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  kortörténet, háttéranyag, módszertani segédanyag, 
  • Bibliai történet: 1Mózes 12,1–8; 13,14–18; Ézsaiás 54,2
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, természeti, kapcsolati, logikai-matematikai, zenei-ritmikus, vizuális-térbeli, verbális-nyelvi
  • Tevékenység: Dramatikus játék: állatvásár, állatszámlálás, csoportosítás; nyájalakítás, állathangpróba, nyájak vonulása, letelepedése; bibliai történet mesélése/meghallgatása kuckóhelyzetben; ismerkedés a pásztoréletet bemutató memóriakártya képeivel, történetmesélés a képek segítségével

 

Állatvásár (Testi-mozgásos, természeti, kapcsolati, logikai-matematikai, zenei-ritmikus)

Választunk a gyerekek közül egy árust (lehetőleg a talpraesett gyerekek közül), aki az állatokat árulja. Az árus kiválaszt öt vásárlót, akik kimennek a teremből, vagy bebújnak egy kuckóba. Akik bent maradtak, különböző állatok lesznek. Az árus sorban megkérdi, ki milyen állatnevet választ. Akinek nem jut eszébe azonnal, annak javasoljunk egyet a bibliai négylábú háziállatok közül: szamár, juh/bárány, kecske, tehén, teve stb. Előfordulhat, hogy egy állatot többen is választanak, ami nem baj.

Ha mindenkinek megvan az állatszerepe, az árus behívja a vásárlókat, akik felsorakoznak egymás mellé az állatokkal szemben. A vásárlók egymás után mondanak egy-egy állatnevet. Akik a mondott nevet választották, az illető vásárló háta mögé állnak. A neveket addig sorolják a vásárlók, amíg minden állat el nem kelt (minden gyerek valakinek a háta mögé nem kerül).

Ekkor a vásárlók megszámolják, hány állatuk van. (A számolásban a pedagógus segít, ha szükséges.)

Ki csinálta a legjobb vásárt? Kinek van a legtöbb állata?

Ki milyen állatot vásárolt? – Hallgassuk meg a hangjukat! Egy-egy vásárló állatai szólaljanak meg állathangon.

Ki vásárolt több háziállatot? A vásárlók válasszák külön a háziállatokat és a vadon élő állatokat.

Játék forrása: Megy a gyűrű vándorútra: Állatvásár (Gondolat Kiadó, Bp, 1982, 292. o.)

 

Pásztorok és nyájak (Testi-mozgásos, természeti, kapcsolati, zenei-ritmikus, vizuális-térbeli)

Vannak-e az állatvásár szereplői között juhok, kecskék, tehenek, szamarak, tevék? – Őket állítsuk külön. A vásárlókból most pásztorok lesznek, és minden pásztor egy-egy nyájra vigyáz (az öt állatcsoport közül, ha valamelyik hiányzik, azt most pótoljuk). A többi gyerek is csatlakozik a nyájakhoz, és lesz belőlük juh/bárány, kecske/gida, tehén/boci, szamár/csacsi, teve/tevecsikó.

Hallgassuk meg, melyik nyájnak milyen hangja van.

Az előző játék árusa lesz a gazda, akié az öt nyáj. Int a pásztoroknak, és elindul a teremben. A pásztorok mennek utána a nyájaikkal: A pásztor elöl halad, utána kis csoportban az állatai.

Megérkeznek a legelőre. Az állatok legelésznek, a pásztorok a gazda és a pedagógus (ő lehet a gazdasszony) segítségével sátrat építenek néhány székből, asztalból, lepelből. Karámot is építenek a többi székből: körülkerítenek velük egy területet. És egy kutat, szintén néhány székből vagy hulahoppkarikából.

Ha elkészültek, megitatják nyájanként az állatokat, beterelik a nyájakat a karámba (egy területre). Kiválasztanak valakit, aki őrködni fog, a többiek lefekszenek a sátorban pihenni.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .