13-10. Gyíkmesék

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  természetismeret, nyelvi feladat, játék, kirándulás, sport, ön- és társismeret, kapcsolat, képalkotás, vizualitás, barkácsolás, kézművesség, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, tábor, családi alkalmak, 
Tudomány területek:  természettudomány, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  online szöveg, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: 3Mózes 11,29–30; Példabeszédek 30,24.28
  • Intelligenciatípus: Természeti, verbális-nyelvi, testi-mozgásos, kapcsolati, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Gyíkbemutató, beszélgetés, történethallgatás, mesealkotás szóban; séta, kirándulás: gyíkles; vershallgatás, beszélgetés, közös mesealkotás; gyíkkarakterek ábrázolása rajzzal, formára tekert fonalképpel; gyíkpalota építése a szabadban vagy a teremben (esőnap)

 

Paloták gyíkja (Természeti, verbális-nyelvi, testi-mozgásos)

Kérdezzük meg a gyerekektől:

Ki látott már gyíkot? Hol találkoztál vele?

Hogyan mutatnád be ezt a kis állatot annak, aki még életében nem látott gyíkot?

Olvassuk fel / mondjuk el a példabeszédet:

 

Kézzel is megfogható a gyík,
mégis ott van a királyi palotákban.

Példabeszédek 30,28

 

Tényleg megfogható kézzel is a gyík? És ott lehet a királyi palotában? Mi a véleményetek?

Milyen állat illene inkább egy királyi palotába? Miért érdekes, hogy a gyík mégis ott van? Miért lehet ott?

A gyík kicsiny állat, elfér a kövek rései között. S mivel a palota régen kövekből épült, talált magának réseket bőven a palotában is. Akkor is, amikor a palota új volt. Ma is, amikor a palota esetleg már romos, és még több rajta a rés.

 

Olvassuk fel az alábbi történetrészletet a királyi palota gyíkjáról (a teljes történet megtalálható a szerző Józsua és az állatok című könyvében):

 

Miklya Luzsányi Mónika: A Király Gyíkocska (részlet)

Józsuáék szerettek kirándulni. A Duna-kanyar egyik kedvenc helyük volt. Azon belül is Visegrád. A királyi palotát számtalanszor bejárták már. Fejből ismerték minden zegét-zugát: a konyhától a királyi hálószobán át a reneszánsz kertig. Játszottak is itt sokat, csak az volt a baj az egészben, hogy mindig Dani akart Mátyás király lenni. Józsua meg sohasem lehetett. Ilyenkor indítványozta általában apa, hogy ha ennyi energiájuk van, akkor nyomás, irány a fellegvár. De nem ám kocsival! Gyalog, a turistaösvényen. Nos, mire fölértek a fiúk, általában már nem veszekedtek. Levegőt se nagyon kaptak. Csak lihegtek. Lógott a nyelvük. És várták, hogy apáék is felérjenek végre.

Fent a várban a kilátó volt az egyik legjobb hely, mert onnan be lehetett látni az egész Dunakanyart. Zebegénytől Kisorosziig. A másik jó hely meg a hátsó bástyafok. Mert ott meg a Pilis-hegység terült el a szemük előtt. Éppen a Rám-szakadék felé kémleltek a szemükkel, túl a Sárkány-gerincen, amikor anya felvisított. Pedig nem történt semmi, csak egy pici gyík szalad át a kezén. Egy egészen apró fali gyík. Apa meg is mutatta anyának. Alig volt pár centi. Ott napozott a falon, néhány másik társával együtt.

– Nézd, nem bánt – mutatta apa anyának. – Látod, milyen kicsi. Kézzel is megfogható, mégis ott van a királyi palotákban. Mátyás király idején is itt voltak. És Józsua unokái idején is itt lesznek.

– Olyan, mint egy apró leguán – hajolt közelebb a gyíkhoz Józsua.

– Ja, mintha lekicsinyítették volna. Hódolatom Kicsi Királygyík! – hajolt meg bohóckodva Dani a gyíkocska előtt.

– Ne viccelődj velem, te gyermek – hallott egy furcsa, dörmögő hangot Józsua. Először azt hitte, a gyík szólalt meg, de aztán rájött, hogy apa viccelődik már megint. – Az én rokonaim ugyan nincsenek olyan hatalmasok, mint a leguánok vagy a varánuszok, de csoda eseményeket láttunk mi már az idők folyamán.

– Igen? – csillant fel Józsua szeme. – És milyen csodákat! Mesélj! Hadd halljam!

 

Vajon mit mesélne egy gyík, aki valóban királyi palotában él? Körülötte ott az egész királyi udvar: a király és királyné, hercegek és hercegkisasszonyok, urak és hölgyek, udvarmester és udvari bolond, szolgák és ajtónállók, katonák és őrök. Ki tudna elmondani egy gyíkmesét? (Ha a gyerekek önállóan még nem tudnak mesélni, vagy nem elég motiváltak, alkothatunk közösen is egy gyíkmesét.)

 

Induljunk el közösen gyíklesre: tegyünk egy kiadós sétát, amiben lakott terület, erdő, mező, köves, sziklás vagy romos terep is lehet. Találkozunk-e gyíkkal, gyíkokkal. Ha igen, hol? Figyeljük meg, de ne riasszuk el! Ne is próbáljuk megfogni! Inkább próbáljuk lefotózni.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .