Búvóhely

TÉMA CÍME: A rejtőzés ideje
BIBLIAI TÖRTÉNET: Illés és társai (1Kir 17,1-16; 18,1-15)

 

Miután Illés elmondta az Úr igéjét Aháb király előtt, menekülnie kellett. Ám a hajtóvadászat nemcsak Illés ellen indult, hanem az Úr valamennyi prófétája ellen. Akit elfogtak közülük, azt Jezábel királynő megölette. Óbadjáhu, a palotafelügyelő mentett meg 50-50 főt, egy-egy barlangban rejtve el őket. Illés is elmenekült, maga Isten készített neki rejtekhelyet. Csak akkor hagyhatta el rejtekhelyét, amikor azt az Úr megmondta neki. Megvan tehát a menekülés, az elrejtőzés ideje is. Nem mehet az ember fejjel a falnak.

A Királybújócska című feldolgozásban (Ünnepsoroló/Nézőpontok 1) már szerepelt egy Csapatbújócska c. játék. Ezt is lehet játszani, egy az egyben. Most egy továbbfejlesztett változata következik:

BúvóhelyA hunyó szerepében több, legalább 2-3 fős csapat indul üldözésre. A hunyó csapat az apacsfalnál/fatörzsnél számol hangosan százig, a többiek kisebb-nagyobb csapatkötelékben (legalább 2-3 fő) rejtekhelyet keresnek, és elbújnak. A hunyók ezután szintén csapatkötelékben a többiek keresésére indulnak, és ha felfedeznek egy csapatot, szaladnak vissza az apacsfalhoz, hogy leapacsolják őket (csak a felfedező csapat tagjai tehetik meg ezt). Ehhez hangosan ki kell mondani a megtaláltak neveit. Akit leapacsoltak, az „meghal”, kiáll a játékból. Akit nem sikerült, mert az illető hamarabb odaér az apacsfalhoz, az új menedéket talált. Akiket egyáltalán nem sikerül adott idő alatt megtalálni, azok rejtőztek el a legjobban. Most a legyőzendő ellenfél elsősorban az idő: a játékra előzetesen ki kell jelölni pl. fél órát. Ha ez letelik, sípszóval jelzed a játék végét. Akkor előjöhetnek az addig sikeresen rejtőzködők is. Kérdés, hogy hány ember „élte túl” az üldözést.

Szerepcserével folytatódhat a játék. Most kiderül, hogy az addigi üldözőknek jobban sikerül-e a rejtőzködés, mint a társaiknak? Hasonló feltételekkel ismétlődik meg a játék.

Kép forrása: https://vecses.lutheran.hu/05galeria/napkozis12

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Vakáció menüpont alatt, „Az időgazda nyomában” c. tábori anyagban: https://kateteka.hu/segedanyagok/vakacio/

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .