05-4. Csillagok távol és közel

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, ének, zene, ritmus, ön- és társismeret, kapcsolat, képalkotás, vizualitás, természetismeret, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, csendesnap, családi alkalmak, 
Tudomány területek:  művészetek, természettudomány, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, hanganyag, online szöveg, kép, galéria, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: Jób 9,9; 38,31–33; 42,3; Zsoltárok 147,4; 148,3
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, zenei-ritmikus, kapcsolati, természeti, testi-mozgásos, önismereti, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Projekciós játék, vershallgatás, beszélgetés; vers ütemezése mozgással, versgondolatok értelmezése; csillagmemória-kártya készítése, játékpróba; hópehely-nézegetés, hópehelyváró rajzolás, papírkivágás, dekoráció

 

Buba-csillag (Verbális-nyelvi, zenei-ritmikus, kapcsolati, természeti)

Kérdezzük meg a gyerekektől, hogyan tudnák folytatni az alábbi sorokat. Akinek van gondolata, folytathatja a mondatot:

  • Ó ha cinke volnék…
  • Ó ha szellő volnék…
  • Ó ha csillag volnék…

 

Gondolatainkat hasonlítsuk össze Weöres Sándor Buba éneke című versével.

Olvassuk fel a gyerekeknek (elérhető a címre kattintva), vagy hallgassuk-nézzük meg Gryllus Vilmos dalfeldolgozását egy animációs filmen:

 

 

Csillagként milyen akadályba ütközne a versben megszólaló?

Tudjátok-e, milyen távol vannak tőlünk a csillagok? Olyan távol, hogy igazán fel se tudjuk fogni. A fény nagyon gyorsan halad, de neki is évekre van szüksége ahhoz, hogy a szomszédos csillaghoz eljusson. A mi csillagunk a Nap, a Földtől olyan messze van, hogy a Nap fénye nyolc perc alatt ér ide hozzánk. A legközelebbi csillag viszont 4 fényév távolságra van, ami azt jelenti, hogy a fénye 4 évig halad a világűrben, mire hozzánk elér. És akkor a távolabbi csillagokról még nem is beszéltünk.

Így aztán, ha valaki igazi csillag lenne az égen, nehezen tudna hazarepülni az anyukájához.

 

Csillagnéző, csillagringató (Verbális-nyelvi, zenei-ritmikus, testi-mozgásos, önismereti)

Miért szoktunk mégis olyan gyakran a távoli csillagokra nézni, és gyönyörködni vagy ábrándozni?

Kérdezzük meg a gyerekektől, szoktak-e csillagokat nézegetni? Van-e valakinek kedvenc csillaga, csillagképe?

Hallgassuk meg a gyerekek válaszait, majd olvassuk fel Kiss Ottó Tegnap este című versét. Elérhető a szerző Régi kincsek című kötetének 38. oldalán vagy a Reftantár Pehelyszárnyak című feladattárában, a Nap, Hold, csillagok című tanegységben (kattints a címekre).

Miután megismertük a verset, mondogathatjuk a gyerekekkel felelgetve és ringatózva, ütemenként jobbra-balra dőlve, mintha egy csillagos ringató lenne.

Miért választott csillagot a versbeszélő gyerek?
Mit üzent a csillag a fényével?
Miért hagyta magára a versbeszélőt?
Miért tűnnek el a csillagok hajnalban az égről?

 

Csillagmemória (Vizuális-térbeli, kapcsolati)

Készítsenek a gyerekek csillagmintás memóriakártyát, ahol a csillagok közel vannak, és a csillagpárok kiválasztása a képi memóriánkon múlik.

A kártya alapformái egyforma méretű körök vagy négyzetek, amit színes műszaki kartonból vágjunk ki előre kellő mennyiségben. A csillagformákat színes papírból papírkivágással készítsék a gyerekek, és ragasszák az alapformákra. Minden csillagformából egy-egy pár készüljön, egy pár összeillő kártyáit ugyanaz a gyerek készítse. Legjobb, ha kétrét hajtott színes papírból vágja ki egyszerre a formát, amiből így rögtön kettő készül, és a kártyapárok közel egyformák lesznek. Kis csoportokban dolgozhatnak együtt a gyerekek, és csoportkörben próbálhatják majd ki a játékot is. A memóriajáték szabálya általánosan ismert, külön nem részletezzük. Két-két lap véletlenszerű megfordításával kell a kártyákat megjegyezni, és az összeillő párokat kiválasztani.

 

Hópehelyváró (Vizuális-térbeli, természeti, kapcsolati)

A hópelyhek kristályszerkezete jégrészecskékből alakul ki, és a csillagokra emlékeztet. Minden hópehely különböző, érdemes őket nézegetni. Lásd pl. ezt a fotógalériát: Hópelyhek és hókristályok

 

A hópehelycsillagok igazán közel jönnek hozzánk, ha lehullanak az égből. Kár, hogy mostanában ritkán találkozunk velük.

Vajon esett-e már hó felétek a tél folyamán? Vagy még várni kell rá? Biztatni kell egy kicsit? Vegyenek körül a gyerekek többen egy üres lapot, és rajzoljanak rá együtt különböző hópelyheket.

Az Író Cimborák hópehelyüdvözletén ilyen pehelycsillagokat látunk. Forrás: Szeretnétek havat?

 

Bertóti Johanna üdvözlete

 

Hópihéket, hópihecsillagokat papírkivágással is készíthetünk változatos formákban, és az ablakokat behavazhatjuk velük addig is, amíg nem esik elég hó. Lásd többek között itt: Hópehely papírból

 

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .