02-5. Levéljáték a teremben

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  mozgásos játék, érzékszervi játék, képalkotás, vizualitás, természetismeret, gondolkodtató, logikai feladat, ön- és társismeret, kapcsolat, barkácsolás, kézművesség, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, csendesnap, családi alkalmak, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, digitális oktató anyag, film, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: Bírák 16,4–21; Ézsaiás 64,5a és 34,4b
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, kapcsolati, vizuális-térbeli, természeti, logikai-matematikai, önismereti, egzisztenciális
  • Tevékenység: Mozgásos és érzékelőjáték; színkör kirakása falevelekkel, színkörök megfigyelése, sorba rendezése, színazonosító társasjáték; levélfodrászat: portréalakítás levelekkel; levélforma kreatív továbbrajzolása, -festése; levélkoszorú készítése, az elmúlás és újjászületés emlékeztető jele

 

Csikifogó (Testi-mozgásos, kapcsolati)

A játékosok körben állnak, és a kezüket hátra teszik. Mögöttük körbejár valaki – nevezzük csikizőnek –, és a játékosok kezét egy pálmalevéllel csiklandozza (bármilyen falevél vagy leveles ág alkalmas erre). Váratlanul valakinek a kezébe teszi a levelet, és futásnak ered. Aki megkapta, levéllel a kezében üldözni kezdi a csikizőt. Ha utoléri, a pálmalevéllel ütheti a hátát, amíg a kiindulási pontra nem érnek. Ha nem éri utol, és a csikiző egy megtett kör után beáll az őt üldöző helyére, akkor megmenekül, és az üldöző lesz az új csikiző.

Forrás: Lukácsy András: Népek játékai – Afrikai körfogó (Móra, Bp, 1964, 352. o.)

 

Színkörfogó (Vizuális-térbeli, természeti, logikai-matematikai, kapcsolati)

„Körfogót” falevelekkel is játszhatunk. Gyűjtsünk sok színes falevelet, egy-egy formából sokféle színűt, zöldtől a sárgáig, sárgától a pirosig, bíborig.

A gyerekek kis csoportokban csoportosítsák az általuk behozott faleveleket színek szerint. Majd alkossanak a levelekből színköröket, ahol a levelek színárnyalatok, színfokozatok szerint állnak körbe. Ragasztással ne rögzítsék a leveleket, hanem csak rakják ki az asztalra a színkört, hogy mozgatható maradjon.

A színkörök kevesebb és több levélből is állhatnak, amihez segítséget nyújt, ha megnézzük a levélszínkörös tankocka képeit. Rendezzük sorba a képeket a levelek száma szerint (kevés → eggyel több → sokkal több → legtöbb). A képek kattintással nagyíthatók.

A tankocka elérhető itt: Levélszínkörök

Kép forrása

 

A színkörfogót a következő szabály szerint játszhatjuk. A fel nem használt levelek közül véletlenszerűen kiveszünk egy levelet, ő lesz a levélfogó. Megnézzük, milyen színű, majd minden játékos rámutat egy levélre a levélszínkörben, ami szerinte hasonló színű. A választott levél/levelek mellé helyezzük a levélfogót, és ha sikerül eltalálni a színárnyalatot, kicseréljük a két levelet. Majd újabb fogót választunk, és folytatjuk a játékot tovább.

 

Őszi frizurák, levélportrék (Vizuális-térbeli, önismereti, kapcsolati)

A színes levelek, levélkörök sokféleképpen megihletik az embert és gyerekét. Főleg, ha játékos kedvében van, és mondjuk falevelekkel nyit fodrászatot. A videón látható menő modellek mellett a levélfodrászat műhelytitkaiba is bekukkanthatunk:

 

Forrás képekkel, fázisképekkel, leírással

Lásd még: Őszi játék levelekkel

 

A levélfodrászat alkalmas ön- és társismereti játéknak éppúgy, mint karakterépítő, karakterfestő játéknak. Pl.: Válassz a színes levelek sokaságából, és alkoss a segítségükkel olyan portrét, amin a frizurát levelekkel alakítod ki. A portré lehet

  • önarckép: milyennek látod, képzeled magad
  • barátodról, társadról készült arckép: milyennek látod őt
  • egy meseszereplő: akihez legjobban illik a levélfrizura
  • egy bibliai szereplő: Sámson, akinek az ereje hét hajfonatában volt (Bírák 16,4–21)

 

Rajzold tovább, fesd tovább (Vizuális-térbeli)

A falevelek formája, színfoltja arra is ihletet adhat, hogy továbbrajzoljuk, továbbfessük a formát. Így vegyes technikájú képek születhetnek, ami tovább bővíti levélkarakter-készletünket. A variációk száma határtalan, ahogy az ősszel lehullt leveleket sem tudja számon tartani senki.

 

Levélfigurák

 

 

 

 

Állatmese

 

 

Képek forrása

 

 

Levélkoszorú (Vizuális-térbeli, egzisztenciális)

„Elhervadunk mindnyájan, mint a falevél” … „ahogy a levél lehull a szőlőről, vagy ahogy a lomb a fügefáról” – mondja Ézsaiás próféta (Ézs 64,5 és 34,4). A lombhullás az elmúlásra emlékeztet, noha gyönyörű színpompával lep meg minket. Egyszerre kelthet örömteli és szomorú hangulatot. Őszi temetőlátogatáskor úgy találkozunk a levélszőnyeggel, mintha a természet is ünnepi leplet terítene a temetőre. És az is eszünkbe jut róla, hogy tavasszal a színkör újraéled, a természet újjászületik. Ha így van, miért is ne készíthetnénk virágok helyett színes falevelekből emlékkoszorút: akár az ajtóra, akár a temetőbe, akár a levélkuckónkba.

Néhány koszorúötlet a készítés módja szerint:

 

papírtányér alapra ragasztással

 

cérnára felfűzve, drótkoszorúhoz rögzítve

 

koszorúalapra tűzve, erősítve

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .