Magyar mesék lázadó lányoknak – 25 nő története

Mit jelent lázadni kamasz- és ifjúkorban? Keresni a határainkat. Ami nem mindig egyezik a környezetünk, a társadalom által felkínált határokkal. Pedig gyakran elhívás, elhivatottság áll a háttérben, akkor is, ha nem lesz belőle világra szóló teljesítmény. Annak a 25 nőnek a története azonban, akikről a könyv szerzői mesélnek, figyelemre méltó, és máig megőrizte, őrzi az emlékezet, hiszen némelyikük most is közöttünk él.

Lányok, nők, asszonyok, akik nem mindennapi nehézségeken lettek úrrá, és sokszor képtelenül merésznek tűnő célokat értek el. Akik hittek elhívásukban, és így képesek voltak másokért dolgozni akkor is, ha a környezetük megpróbálta erről lebeszélni őket. Akik elavult szokásjogon, egyéni és történelmi tragédiákon, betegségen, szorongáson felülemelkedve végezték el feladatukat, és mutatnak ezzel példát nekünk, olvasóknak, lányoknak és fiúknak, nőknek és férfiaknak egyaránt.

A mesegyűjtemény 25 izgalmas életű és lenyűgöző teljesítményű magyar nő portréját rajzolja meg, Árpádházi Szent Erzsébettől Hugonnai Vilmán át egészen a kortársakig. A mesék szerzői és illusztrátorai maguk is elismert írók, illetve grafikusok, akiknek élete és művei láttán az olvasók remélhetőleg kedvet és erőt kapnak határaik megismeréséhez és álmaik megvalósításához.

 

Írta: Kiss Judit Ágnes, Mesterházi Mónika, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina

Illusztrálta: Békés Rozi, Bódi Kati, Bölecz Lilla, Hitka Viki, Kőszeghy Csilla, Makhult Gabriella, Molnár Jacqueline, Nagy Diána, Rofusz Kinga, Sásdi Laura, Schall Eszter, Szegedi Katalin

Szerkesztette: Szlukovényi Katalin

Tartalom

1. Árpád-házi Szent Erzsébet
2. Zrínyi Ilona
3. Czinka Panna
4. Brunszvik Terézia
5. Wesselényi Polixéna
6. Bányai Júlia
7. Hugonnai Vilma
8. Jászai Mari
9. Bédy-Schwimmer Rózsa
10. Slachta Margit
11. Molnár Mária
12. Vendl Mária
13. Kol Erzsébet
14. Pécsi Eszter
15. Karády Katalin
16. Gobbi Hilda
17. Ata Kandó
18. Polcz Alaine
19. Ország Lili
20. Mészáros Márta
21. Monspart Sarolta
22. Péterfy Bori
23. Polgár Judit
24. Hozleiter Fanny
25. Király Szilvia

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .