01. Ajtó – Ingyenes

Ajtódísz2

„Az ajtó előtt állok és zörgetek” – ugye ez nem olyan szokatlan, könnyen el tudjuk képzelni (vö. Jelenések 3,20). Legfeljebb megjegyezzük, hogy miért nem csönget inkább. De ha valaki azt mondaná: „Ajtó született”, akkor biztosan felkapnánk a fejünket. „Hogyan? Az ajtó egy tárgy, hogyan tudna megszületni?” Pedig Jézus mondta azt is, hogy „Én vagyok az ajtó” (János 10,9). Vajon miért?

Kép forrása: https://www.mazsike.hu/aldozat/index.php?festo=22

Neuberger István: Engesztelő áldozat (Áldozati bárány: Kereszthalál)

Neuberger István: Engesztelő áldozat (Áldozati bárány: Kereszthalál)

 

Az idők kezdetén történt egy fontos esemény, amelynek során az Úr maga csukta be az ajtót. Tudod-e, minek az ajtaját zárta be Isten? (Vö. 1Mózes 7,16)

 • A. Bábel tornya
 • B. Noé bárkája
 • C. Éden kertje
 • D. Úr-Kaszdim városa

 

Izrael népe történetében is történt egy létfontosságú esemény, amikor zárva voltak az ajtók. Hol és mikor? (Vö. 2Móz 12,21–23)

 • A. Kánaánban, mikor város mellett sátoroztak.
 • B. A Hóreb-hegyénél, amikor nagy vihar volt.
 • C. Egyiptomban, amikor Isten angyala megölte az elsőszülötteket.
 • D. Hárán városában, ahonnan Ábrahám útnak indult.

 

„Emeljétek föl fejeteket, ti, kapuk, emeljétek föl, ti, ősi ajtók, hogy bemehessen a dicső király!” – így szól a 24. zsoltár, majd felhangzik a kérdés: „Ki az a dicső király?” Mit gondolsz, mi lehet a válasz? (Vö. Zsoltárok 24,9–10)

 • A. Dávid, a zsoltár szerzője, Izrael királya.
 • B. Salamon, Izrael legbölcsebb királya.
 • C. Izrael mindenkori uralkodója Dávid házából.
 • D. Isten, a Seregek Ura.

 

Mi lehet az, amiről így beszélt Jézus: „zörgessetek, és megnyittatik nektek”? (Vö. Lukács 11,9)

 • A. Pilátus, a római helytartó fogadószobájának ajtaja.
 • B. A jeruzsálemi templom éjszakára bezárt kapuja.
 • C. Isten „ajtaja” az imádság által.
 • D. Ábrahám sátrának ajtaja a mennyek országában.

 

Ajtónak nevezzük a sátor, az épület be- és kijáratát. Ábrahám idejében még egy szövött vagy bőrből készült függöny volt az ajtó. Ezt ti is kipróbálhatjátok, ha építetek a szobában egy kis kuckót, aminek az ajtaja egy félrehajtható takaró. A házakra már fából készült erős ajtó került, amit retesszel, zárral be lehetett zárni. Ezen zörgetett a vándor, ha szállást kért éjszakára. Vagy a szomszéd, ha szerszámot, kenyeret kért kölcsön. Tehetősebb emberek ajtóőrt is alkalmaztak, amire nagyobb ház őrzéséhez volt szükség.

 

Hallottátok már A farkas és a hét kecskegida meséjét? Ha nem, érdemes megismerni, itt olvasható egyik változata: https://www.mikulasbirodalom.hu/mese/allat/faras_kecskegida.htm

 • Milyen szerepe van a mesében az ajtónak?
 • Miről lehet felismerni a farkast az ajtórésben?
 • Mivel tévesztette meg farkas koma a gidákat?
 • Te hová bújtál volna előle? Próbáljátok ki. Rendezzetek bújócskát a házban.

 

Isten azt mondta a haragos Káinnak: „a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta” (1Mózes 4,7). Jézus pedig azt üzeni az egyik gyülekezetnek: „Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem.” (Jelenések 3,20) Ezek szerint az ajtó mögül is fel lehet ismerni, ki az, aki zörget. Árulkodó a hangja, a mozgása, a jelenléte. Ha éberek vagyunk, meg tudjuk különböztetni a ránk váró jót a rossztól.

 

Játsszatok hangfelismerőt:

Csukott ajtó egyik oldalán vannak a lakók. A másik oldalán a zörgetők. Az ajtóőr a játékvezető, csak ő nyithatja-csukhatja az ajtót, és hangos szavával irányítja a játékot:

„Ki az, aki az ajtón zörget?” – mondja, és int valakinek, aki odalép, s jól hallhatóan zörget, kopog az ajtón. A lakók a hang alapján tippelnek. Ha eltalálták, a zörgetőt beengedi az őr. Ha nem találták el, az őr új zörgetőt hív az ajtóhoz, és hasonlóan folytatódik a játék.

Néhány próbálkozás után egyértelművé válik, hogy a zörgetésről, kopogásról csak véletlenszerűen lehet felismerni valakit. Hallatnia kell a hangját ahhoz, hogy jobban felismerhető legyen. Folytassátok a játékot úgy, hogy a zörgető elváltoztatott hangon szólal meg, és mond valamit. Pl. „Jó estét kívánok. Szeretnék szállást kérni éjszakára.” A játékot szintén az ajtóőr irányítja, az előzőhöz hasonló módon.

Aztán játsszatok úgy is, hogy mindenki a saját hangján kér bebocsátást. Vajon felismerik-e egymást a gyerekek?

Végül beszéljétek meg, melyik felismerés volt könnyebb, és miért.

 

„Ajtó előtt” címmel írj egy imádságot, amiben megfogalmazhatod adventi kéréseidet.

 

Papírdobozból készítsetek házat, aminek legyen nyitható-csukható ajtaja. Az ajtó fölé, az ajtófélfa helyére írhattok egy rövid igét. Pl. „Szeresd az Urat, a te Istenedet!” (5Móz 6,5 – vö. 9. v.) vagy: „Az ajtó előtt állok, és zörgetek” (Jelenések 3,20).

Készítsetek ajándékként ajtó fölé vagy ajtófélfára akasztható igés feliratot. Erre már hosszabb ige is kerülhet, szép írással és díszítéssel.

ajtódísz2Ajtódísz2

Kedves adventi szokás a kívülről ajtóra erősített adventi koszorú, jelezve, hogy itt Jézust váró emberek élnek, nyugodtan kopogtathatsz. Az ajtódíszt magatok is elkészíthetitek, amihez sok jó ötletet és képet találtok az interneten, pl. itt (1. kép): https://www.femina.hu/karacsony/kopogtatok?img=9&code=0000102098tugb#kepgaleria
vagy itt (2. kép): https://szinesotletek.blog.hu/2012/11/27/unnepi_ajtodiszek_es_koszoruk

 

A feladatsort megtalálod a Segédanyagok / Adventi ábécé menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/adventi-abece/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .