A halloween is keresztény ünnep? Mi köze van a halottakhoz?

A halloween ünneplése az utóbbi években terjedt el nálunk, elsődlegesen olyan, főleg amerikai filmek hatására, amikben halloweenparti szerepel. A fiatalok szívesen utánozzák az amerikai szokásokat, a médianyomás pedig elég erős, már csak a halloweenkellékek piacának szélesítése miatt is.

 

Halloweenparti a jelképpé vált töklámpással

 

De miről is van szó?

A halloween nem keresztény ünnep, eredetileg az észak-európai népek kereszténység előtti pogány szokása. A druidák úgy gondolták, hogy az északon háromhónapos teljes sötétség előtt még meg lehet szólítani az elhunytakat. Az ősi kelta hagyományokból kialakult ünnepet október 31. éjszakáján tartják, a mindenszentek (all hallows’ evening = „minden szent estéje”) előtti este. Ebből csinálták az amerikaiak nagyon praktikus módon a nyári kerti partik szezonját lezáró bulit a felnőtteknek, miközben elküldik a gyerekeket édességet gyűjteni a szomszédokhoz. A halloween divatja mára az egész világon elterjedt, így a mindenszentek és halottak napját megelőző nap világszerte egy bulizós, játékos hangulatú ünneppé vált. Veszélyét, bármilyen játékos formában is, a halottakkal való érintkezés, az okkult világra való „nyitás” jelenti.

 

A gazdag és Lázár – Codex Aureus of Echternach (1030-1050)

 

A keresztény tanítás teljesen más. A mózesi törvényekben tiltva volt a jóslás és a halottidézés. Jézus is tanított erről a gazdag és Lázár példázatában. A gazdag nem veszi észre a kapujában ülő koldus Lázárt, keményszívűsége miatt halála után a pokolra jut, ahol azt kéri, hadd menjen vissza valaki a túlvilágról a rokonait figyelmeztetni, nehogy ők is ide jussanak. De ezt a választ kapja: nem lehet innen oda átjárni, de „van Mózesük és vannak prófétáik, hallgassanak azokra” (Lukács 16,29). Mózes és a próféták a Szentírás könyveit jelentik, azaz Isten a Szentírásban mindent kijelentett, amit az embernek az életről, halálról, túlvilágról, üdvösségről tudni szükséges, ne akarjunk többet tudni.

A halloween halottidézése, ha játékos formában is, de ezt a határt lépi át. A fiatalok mindig szeretik az idősebbeket bosszantani, ilyen polgárpukkasztó dolog a sokszor tűzijátékkal egybekötött zajos halloweenparti, amikor egyébként mindenki csendes imádságban a szeretteire gondol otthon vagy a temetőben. Lehetne erre nyugodtan mondani, hogy nem az iszlám bevándorlástól kell félni, keresztény gyökereinket elvagdaljuk magunk is. Sokkal nagyobb veszély a halloween a gyerekek lelki, szellemi fejlődésére, amit persze ők még nem tudnak. Ha van ilyen fiatal ránk bízva, vigyázzunk rájuk!

 

Mindenszentek fényei

 

Mindenszentek napja november 1-én következik, ilyenkor az üdvözült lelkekre emlékeznek a katolikusok. A kereszténység elterjedésével az ősi szokásokhoz igazította a római egyház a keresztény szokásokat, így az egykori kelta halottkultusz beleépült a mindenszentek ünnepébe. A halottak napját november 2-án tartja a katolikus egyház, az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekre emlékezve. Ez vált mára az elhunytakról való megemlékezés általános ünnepnapjává, felekezetektől függetlenül.

 

Halottak napja Indiában

 

 

Közzéteszi: Győri István, református lelkész, egyetemi tanár

 

Használati jog típusa:
  • Az általam (mint szerző, közzétevő által) feltöltött anyag engedélyem nélkül kereskedelmi forgalomba nem hozható.
  • Valamint:
  • a szerző engedélyével belső használatra, oktatási célra sokszorosítható, másutt azonban nem publikálható.
0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .