2012. január első hete

Korosztály: Felsős
Élettéma: A világ, amiben élünk
Bibliai téma: Teremtés
Igeszakasz: 1Móz 1 – 2
A foglalkozás címe: Alkotás és teremtés
Üzenet/téma: Különbséget kell tennünk az “alkotás valamiből” és a “teremtés a semmiből” között. Isten valóban a semmiből hozta elő, hívta elő szavával a világot!
Aranymondás/kulcsige: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet. A föld még kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de Isten Lelke lebegett a vizek fölött. (1Móz 1,1-2)
365 bibliai történet: 1***

Motiváció:

Előzetes feladat: Képek, médiafájlok gyűjtése “Isten teremtette” és “Az ember alkotta” témában. Ebből két csoportban PowerPoint bemutatót készítenek a gyerekek, amit levetítenek az óra elején.

Beszélgetés az emberek és az állatok különbözőségéről (testi jellemzők, képességek, lelki tulajdonságok, kommunikáció, munka). Keressünk csak az emberre jellemző tulajdonságokat!

Történetmondás:

1Móz 1 – 2,4 alapján – a hangsúly legyen a teremtés ismétlődő rendjén, érdemes megtanulni az ismétlődő szófordulatokat.

Szemléltetés:

Készíthetsz te is PowerPoint bemutatót, a teremtés fázisainak érzékeltetésére!

Elmélyítés:

Isten teremtő munkájával a káoszból rendet teremtett. A természet törvényei mind ezt a rendet biztosítják. Soroljanak fel néhányat a gyerekek! Fedeztesd fel, hogy a teremtés napjaiban is milyen rend uralkodik:

 • Első három nap: szétválasztások, a teremtés színhelyeinek, az élet feltételeinek biztosítása. (Ilyen értelemben a növényvilág is, mint táplálék, az életfeltételekhez tartozik).
 • Második három nap: a színhelyek benépesítése.

Megvizsgálhatjátok a kapcsolatot az egyes napok között is:

 1. világosság/sötétség – 4. égitestek
 2. égbolt/vizek – 5. madarak – halak
 3. tenger/szárazföld – növények – 6. szárazföldi állatok – ember

Alkalmazás:

A himnuszok eredetileg Istent dicsérő, magasztaló énekek voltak, melyeket az istentiszteleti szertartásokon használtak. Ilyen többek között a 148. zsoltár. Olvassák el a gyerekek a zsoltárt, és beszéljétek meg:

Milyen teremtményeket említ a zsoltár?
Mi a feladata valamennyi teremtménynek? (Kulcsszó: “dicsérjétek”)
Hasonlítsátok össze a zsoltár felépítését a teremtéstörténettel!

Munkáltatás:

(Választhatod az alábbi lehetőségek közül az egyiket. Jó lehetőség a differenciálásra is, akár a gyerekek is választhatnak feladatot.)

 1. Kreatív szövegalkotás: A teremtést dicsérő, a Teremtőt magasztaló vers írása a zsoltárköltészet kifejező eszközeivel. A 148. zsoltárhoz hasonló kötetlenebb versformában, ahol a vers lelke, szervező elve a gondolatritmus. Az elkészült műveket összehasonlíthatjátok Assisi Ferenc Naphimnuszával. (Az interneten többféle fordítását is megtalálod.)
 2. 365/1. *** felsős munkalap (instrukciók a munkalapon):
  https://kateteka.hu/1-teremtes/

Ének:

(választható az alábbiak közül)

 • Református énekeskönyv: 148. zsoltár – nehéz dallam, csak gyakorlott énekes csoportnak ajánlott
 • Erőm és énekem az Úr: Minden, mi él (99.) – könnyebb dallam, gitárral kísérhető, tartalmilag összecseng a 148. zsoltárral
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .