Márai Sándor vagy Weöres Sándor Füveskönyve után az avatott olvasó már nem a termesztett vagy vadon termő növényekről, a gyógyfüvek hasznáról és káráról vár tájékoztatást, ahogy az a régi füveskönyvekben (füvészkönyvekben) megszokott volt. A hasznos tanácsok az idők folyamán kiterjedtek a lélek, sőt általában a lét gondjaira is. Márai Sándor Füveskönyve előszavában így fogalmaz: „Nem akar mást ez a könyv, mint mind a megszámlálhatatlan könyvek, melyek a régmúlt és félmúlt időben beszélni akartak az ember sorsáról a világban. Szeretné elmondani egy ember, hogyan kell lakni, enni, inni, aludni, betegnek lenni és egészségesnek maradni, szeretni és unatkozni, készülni a halálra és megbékélni az élettel. …Olyasféle lesz hát ez a könyv, mint a régi füves könyvek, melyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten.”

S még egy gondolat Máraitól, ami méltán lehetne Luther Márton füveskönyvének az esszenciája is, hiszen – ha jól értem – egy igazi füveskönyv a személyes és közös emberi tapasztalatból leszűrt életesszenciákat kínál:

„Minden bölcs, kinek gondolatait megismernem sikerült, arra tanított, hogy élni és írni úgy kell, mintha minden cselekedetünk utolsó lenne az életben, mintha minden leírott mondatunk után a halál tenne pontot. Csak a halál érzelgés, félelem és oktalan gyávaság nélkül való tudata ad életünknek és írásunknak igazi magatartást. Végzetesen kell élni és írni, tehát nyugodtan, nagyon figyelmesen, egyforma erővel figyelve a világra és önmagunkra, értelmünkre és szenvedélyeinkre, az emberek szándékaira és a mindenséghez való kapcsolatainkra. Ez az egyetlen emberhez méltó magatartás: többet Isten sem kíván tőlünk. S nincs nagyobb bűn és hiúbb kísérlet, mint többet vagy mást akarni, mint amit Isten kíván tőlünk.” (Arról, hogyan kell élni és írni)

Forrás

 

Erős vár a mi IstenünkReisinger János Luther Márton életesszenciáiból gyűjtött egy kötetre valót: a nagy reformátor gondolatait válogatta továbbgondolásra késztető, befogadható adagokban tematikus rendbe, bátorításként és gyógyírként a lelki élet különböző területeire. Beszédes már a tartalomjegyzék is, ahol ilyen címeket találunk: A kezdeti felismerésekből, Egyre közelebb Krisztushoz, A lelkiismeretről, A zene hatalmáról, A prédikálás művészetéről, A házasságról, Gyermekekről, gyermeknevelésről, Alázatról és engedelmességről, stb.

A tömör, aforisztikus bölcsességektől – „Jobb a magunk szemével nézni, mint a másokéval.” „Nem emberit ajánlok, hanem istenit.” „Most már tudom, hogy csak jó lelkiismerettel lehetünk boldogok.” – a bővebb és teljesebb kifejtésekig – mint a 95 tétel, vagy a Tizennégy vigasztaló kép – számos életvezető tanáccsal és példával találkozunk. Luther Márton gondolatainak tükrében a Biblia, Isten kegyelmes és teremtő Igéjének újrafelfedezését élhetjük át, ahogy az személyes életén és korának létproblémáin, gondolkodásmódján keresztül tükröződik.

Megvásárolható a keresztény könyvesboltokban, megrendelhető a Parakletos Könyvesháznál.

 

Gondolatok a gyerekkorról, a gyerekekről:

„Apám egyszer úgy megvert, hogy elszaladtam, és annyira utáltam őt, hogy csak nagy nehezen tudott visszahódítani.” (13.o.)

„Anyám addig vert, amíg ki nem serkent a vérem, mert elcsentem egy diót. Az ilyen szigorú fenyítések kergettek kolostorba, noha anyám jót akart.” (13.o.)

„Jó, ha a gyerekek énekelnek, és a musicát az egész mathematicával együtt elsajátítják.” (109.o.)

„Ilyenek lettünk volna mi is a paradicsomban, egyszerűek, együgyűek, őszinték, minden gonoszság és kétszínűség nélkül valók. Az öregebbek eltanult tréfái nem ilyen kedvesek. Mert ami színlelt és koholt, az nem olyan megkapó és nem örvendeztet úgy meg, mint ami természetes, a szívből jön. Ezért a gyermekek a legnagyszerűbb játszótársak, akik mindent őszintén, szívből, természetesen mondanak és tesznek.” (123.o.)

„Édes Istenem! Mennyire tetszik nekem az ilyen gyermekek élete és játéka! Hiszen minden bűnük nem más, mint csupa megbocsátása a bűnnek.” (123.o.)

 

A reformáció 500. évfordulója alkalmából a Reformációi Emlékbizottság támogatásával megjelent a Luther – A kártyajáték című társasjáték, amely a stratégiai társasok játékstílusában ismerteti meg a reformátor Luther Márton élettörténetét. A fiatal játékfejlesztő-csapat olyan társast alkotott, amely taktikus és ötletes szabályainak köszönhetően szórakoztató és izgalmas időtöltést kínál családi vagy baráti körben éppúgy, mint hittanórai vagy gyülekezeti közösségben. 10 éves kortól, 2–10 játékos számára ajánljuk.

Luther társasA játék során egy-egy ilyen írnok bőrébe bújhatunk, akik a reformátor életének fontos eseményeit jegyzik fel az utókor számára. Történeteiket egyre bővítik, ám ez nem megy olyan simán. A közös munka, ahogy az lenni szokott, ezúttal is versengéssel jár: ki aratja le a babért, amely az egyes életszakaszok megörökítésével jár? Ki viszi a legtöbb kéziratot a nyomdába? Az írnokok szorgos munkáját olyan események is félbeszakíthatják, amelyekre nem számítanak: a gondosan teleírt papírlap eléghet vagy gazdát cserélhet, írását az írnok kezéből is ellophatják, vagy üres fecsegés, szóbeszéd kerülhet a hiteles iratok közé. A játékmenet is változatos: A Melanchthon-játékmódban lassabb és kiérleltebb, sokszínűbb játékstratégiára számíthatunk. A Müntzer-játékmód pörgősebb és harcosabb, akár fél óra alatt is lejátszható.

Kép forrása

Megrendelhető a webboltunkban.

 

„De mégis miért kezd valaki társasjáték-fejlesztésbe 2016-ban?” – teszi fel a kérdést a Kötőszó c. evangélikus közéleti blog szerkesztője a Luther-társas készítőinek. Az egyik játékfejlesztő, Bencze Domokos válasza így hangzik: „Szakmai kihívás volt számomra! Egyrészt oktatási segédeszközt is akartunk, másrészt egy új és izgalmas játékot is.”

A válasz bővebben, pontokba szedve is kifejthető:

  • 1. A reformáció 500. évfordulójára készülve 2016-ban már igencsak el kellett kezdeni az előkészítő munkát.
  • 2. A reformációt is a jó kezdet tette hatékonnyá. Szekértők szerint ez nem volt más, mint egy hatékony médiaesemény: a lutheri 95 pont elterjesztése a könyvnyomtatás eszközeivel.
  • 3. Az egykori médiaeseményt is a mai kor médiaeszközeivel lehetne hatékonyan közvetíteni. (Ezért született meg a Luther életét feldolgozó animációs filmsorozat is.)
  • 4. Korunk egyik leghatékonyabb médiuma a játék, és nemcsak a számítógépes. A társasjátéknak is reneszánsza van.
  • 5. A „digitális” nemzedékek információfeldolgozása megváltozott, amihez a vizualitás, az interakciók, a gyors üzenetváltások, a kis egységekben adagolt verbális információk, az élményszerűség is hozzátartozik.
  • 6. Mindennek kiváló eszköze a társasjáték, ahol a megfelelő játékelvet megtalálva úgy aktivizálható az ismeretanyag, hogy egyben élményforrás is legyen.
  • 7. Ez az informális tanulás és a játék funkcióörömének együttes működésmódja.
  • 8. Már nem kell más, mint egy-két jó ötlet a játékot működtető alapelvekre, ami egyszerre informatív és vizuális feladat: Az információk vizuális és dinamikus szerkezeti elrendezése, beleágyazva egy kerettörténetbe. Itt kezdődik a játékfejlesztők munkája.
  • 9. Persze még nincs kész a játék, most jön a kidolgozás: Meg kell írni az információs blokkokat, mozgalmas és figyelemfelkeltő képi világot kell alkotni, és világosan, követhetően megfogalmazni a szabályokat.
  • 10. A szabályok és a játékmenet csiszolásához elengedhetetlen a próbajátékok sorozata, és a szakmai lektor, aki jelen esetben az avatott egyháztörténész személye.
  • 11. Végül meg kell csinálni. Ami nemcsak a nyomdai előkészítés sziszifuszi munkálatait igényli, hanem a finanszírozás kérdését is.
  • 12. S ha mindez megvan, már csak az a kérdés: Ki fog vele játszani? És hogy jut el a közönségéhez?

Ez így együtt valóban „szakmai kihívás” – de hát a „digitális nemzedék” 2016-17-ben is a kihívások idejét éli. Miért ne fejleszthetnénk hát játékot a reformáció kezdeteiről? És miért ne próbálhatnánk ki ezt a játékot egy interaktív egyháztörténet-órán akár? Ahova unalommal ülnek be a „gyerekek”, de izgalommal és nyitott kérdésekkel távoznak. És persze azzal az örömmel, hogy de jó volt együtt játszani. Mert a játék nem az élet ellen való. Hanem az életelvek egyik elemi megnyilvánulása.

Ezért is jó szívvel ajánljuk a fiatal játékfejlesztő csapat Luther-társasát, és azért is, mert a fenti pontok mindegyikén sikerrel haladtak végig. Csak az utolsó pont van hátra, és az már rajtunk is múlik.