05-1. Csillagnyomon

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, drámajáték, élménypedagógia, ének, zene, ritmus, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, hittanóra, ünnepi műsorok, programok, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
  • Bibliai történet: 1Mózes 15,5; 4Mózes 24,17; Máté 2,1–12; Lukács 2,21–22; Jelenések 22,16
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, zenei-ritmikus, testi-mozgásos, kapcsolati, egzisztenciális
  • Tevékenység: Csillagkövető körjáték, történetmesélés; csillagjelek, -motívumok a Bibliában Ábrahámtól Jézusig; dicsérő ének tanulása, éneklése tapssal, tempóváltással

 

A betlehemi csillag (Verbális-nyelvi, zenei-ritmikus, testi-mozgásos, kapcsolati, egzisztenciális)

A betlehemi úton című betlehemes játék így kezdődik (lásd a Jászolkuckó 04-4. részében):

 

Kérdező:

Hová, hová fényes csillag?

Csillag:

Megyek napkeletre,
Istállóban kicsiny gyermek,
Megállok felette.

 

Majd belép a szereplők sorába három király is:

 

Kérdező:

Hová mentek hosszú úton
Ti, három királyok?

Három királyok:

Izraelbe a Gyermekhez,
Olyan régen várjuk.
Viszünk Neki tömjént, mirhát,
Aranyat is bőven…
Akit ígért a nagy Isten,
Eljött az időben.

 

Felidézhetjük a gyerekekkel a játékot, összekapcsolva a fenti két szövegrészt. Válasszunk ki egy gyereket a csillag szerepére, három gyereket pedig a királyok szerepére. (A szereplők csillagbábot, illetve koronát kapnak.) A többiek álljanak nagy körbe, és forduljanak arccal kifelé. A körben állók kórusban kérdeznek, a csillag elindul kívül, balról jobbra kerülve a kört, és válaszol, majd megáll egy ponton, és magasba tartja a csillagot. Újabb kérdésre a királyok is elindulnak kívül a körön (ők jobbról balra kerülve a kört), és válaszolnak (a királyok versszaka két soronként megosztható a királyok közt). Végül megérkeznek a csillaghoz, mire a körben állók arccal befelé fordulnak, „ajtót” nyitnak, és a királyok belépnek a körbe. Együtt mondják a dicséretet, kiegészítve a szereplők sorát:

 

Őt dicsérje csillag, felhő,
Angyal, pásztor, király, bölcs és gyermek…
Megszületett az Úr Jézus,
Hozsánna Istennek!

 

Játék után üljünk le körben, és a Máté 2,1–12 alapján meséljük el, hogy kerülnek a királyok, vagyis a napkeleti bölcsek a történetbe. A bibliai történetben a bölcsek útjára helyezzük a hangsúlyt a csillagjel felismerésétől a Betlehemi házba lépésig és a kisded imádásáig. Mondjuk el, hogy a bölcsek valójában tudósok voltak, aki ismerték a csillagok járását és a csillagjelek üzenetét. Azt olvasták ki a csillagjelekből, hogy megszületett a zsidók királya, aki Dávid király trónján uralkodik, aki nem más, mint a Messiás, a világ királya.

Kép forrása

Mondjuk el, hogy a bölcsek valószínűleg Babilon városában éltek, ami olyan messze volt Jeruzsálemtől, a zsidó királyi várostól, hogy teveháton is legalább egy-két hónapig tartott az út (kb. 1200-1500 km). Tehát nem értek oda olyan hamar, mint a pásztorok, akiknek csak a szomszédos mezőről kellett a városba bemenni. Erre utal a helyváltoztatás is, hiszen ők már egy házban találnak a szent családra, nem a barlangistállóban. Lukács evangéliumának „adata” is erre utal: Mária tisztulásának napjai (40 nap) után még Betlehemben voltak (Lukács 2,22).

Elmondhatjuk azt is, hogy a római katolikus egyházban január 6-án van vízkereszt, a háromkirályok napja, amikor megemlékeznek a napkeleti bölcsek látogatásáról.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .